Policija ispitala više od 100 osoba, a još uvijek ne znaju tko je odgovoran za onaj kukasti križ na Poljudu

Istaknuto je da je nad 14 osoba obavljeno kriminalističko istraživanje

Kukasti križ na poljudskom stadionu
FOTO: AFP/AFP PHOTO

U prostorijama PU splitsko-dalmatinske održana je konferencija za novinare na kojoj su se predstavnici policije osvrnuli na dosadašnji tijek istrage povezane s incidentom na Poljudu, tj. na izradu nacističkog simbola na travnjaku, a koji je otkriven neposredno prije početka utakmice između Hrvatske i Italije 12. lipnja. Policije je izvijestila da u ovom trenutku nemaju osobu ili više njih za koju postoji sumnja da je počinila ovo djelo. Međutim, poručuju da još uvijek nisu iscrpili sve mogućnosti te da nastavljaju s istragom.

Obavjesni razgovori

Izvijestili su da obavljaju razgovore sa svim osobama za koje postoje saznanja da bi mogle dati korisne informacije vezane uz ovaj događaj, a koje bi dovele do počinitelja. U tom smislu do sada su obavili više od 100 obavijesnih razgovora s različitim osobama, uključujući i one od kojih su tražili stručna mišljenja po pitanju tretiranja travnjaka na stadionu i videonadzora.

14 osoba na detektoru laži

Iz policije su dodali da su proveli kriminalističko istraživanje nad 14 osoba, a prilikom toga je proveden i poligrafski test. Također, obavljen je pregled nadzornih kamera.

“Pregledom kompletnog materijala utvđeno je da je intenzitet kretanja osoba na prostoru stadiona izražen, tako su u vremenu od 1. do 9. lipnja 2015. zabilježene razne aktivnosti osoba u smislu kretanja (treninzi igrača HNK Hajduk, atletske škole, održavanje stadiona, održavanje travnjaka, organizirani posjeti turista i grupa posjetitelja), pogotovo u dnevnim terminima, od kojih se neke ne mogu dovesti u svezu s redovnim funkcioniranjem samog sportskog objekta. Osim navedenog, uočavaju se i osobe koje tijekom posjete poslovnim prostorima u sklopu stadiona, bez nadzora, ‘uobičajeno’ koriste otvore u ostakljenom dijelu ispod tribina, za ulazak u unutrašnjost stadiona (tartan stazu i travnjak)”, piše u priopćenju policije.

Što otkrivaju kamere?

“Videonadzor stadiona Poljud se sastoji od dva sustava – novog sustava i starijeg sustava koji su u osnovi predviđeni za nadzor kretanja i ponašanja na prostoru namijenjenom posjetiteljima stadiona, dok samo u manjem dijelu pokrivaju natjecateljski prostor (odnosno travnjak i tartan stazu koja ga okružuje). Pregledan je cjelokupan videozapis sve 84 kamere digitalnog sustava i sve 4 kamere starog sustava za period od 1. do 9. lipnja 2015. Izdvojene su sve operativno zanimljive snimke te se vrši identifikacija snimljenih osoba i ostale potrebne provjere”, poručili su iz PU splitsko-dalmatinske, a cijelo priopćenje možete pročitati ovdje.