Poraz Dinama bio je očekivan, evo kako i zašto je do njega ustvari došlo

Posljednjih 10 golova Lewandowski je zabio u razmaku od 184 minute

29.09.2015., Allianz Arena, Muenchen, Njemacka - UEFA Liga prvaka, skupina F, 2. kolo, Bayern - Dinamo Zagreb. Robert Lewandowski, Alexandru Matel.  
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Nakon 45 vezanih utakmica bez poraza, večernji sati utorka donijeli su i prekid tog Dinamovog niza. Nije neočekivano, na Allianz Areni bez bodova su ostajale i renomiranije momčadi od zagrebačke koja je do utakmice drugog kola skupine F Lige prvaka zaredala 29 pobjeda i 16 podjela bodova kroz sva natjecanja u kojima je nastupila. Minhenski klub prekinuo je Dinamov niz koji je započeo nakon poraza od Astre u 2014. godini.

Evo kako i zašto:

1. Bayern je ovo već napravio

Zabili su četiri gola u uvodnih 28 minuta utakmice. Isto su napravili i Lilleu u studenom 2012. godine. Pet ili više pogodaka Bayern je na jednoj utakmici Lige prvaka zabio barem jednom u proteklih pet sezona.

https://www.youtube.com/watch?v=tZshjzb0kPQ

2. Očekivana dominacija

Na poluvremenu utakmice Bayern je vodio 12-2 u udarcima prema golu. Posljednji sučev zvižduk tu je statistički dominaciju još više naglasio pa je susret okončan s 27 udaraca domaće momčadi prema golu Dinama koji je njemačkom prvaku pokušao zaprijetiti sedam puta. Usporedbe radi, sam Robert Lewandowski pokušao je ugroziti suparnička vrata jednom više u odnosu na cijelu momčad Zorana Mamića.

3. Trener rekorder

Španjolski nogometni stručnjak Josep Guardiola, nekadašnji prvi čovjek trenerske struke u Barceloni, jedini je koji je na poluvremenima utakmica Lige prvaka svoje momčadi vodio do barem četiri pogodaka prednosti u četiri navrata. Do sada je trima takvim utakmicama bio izjednačen sa Alexom Fergusonom.

4. Raspoloženi Brazilac

Douglas Costa je šesti po redu Brazilac koji je zabijao za Bayern u utakmicama Lige prvaka. Njegovi sunarodnjaci koji su to činili prije njega su Elber, Paulo Sergio, Ze Roberto, Lucio i Rafinha.

Uopće nije nemoguće da bi Bayern svladao Dinamovu momčad i bez njegove pomoći, no poljski napadač Robert Lewandowski najistaknutiji je član njemačkog prvaka posljednjih dana. Dinamo je srušio trima pogocima i nastavio sjajnu seriju u kojoj se nalazi.

Robert Lewandowski

1. Najbolji na više frontova

Uživa u danima u kojima je njegov gotovo svaki kontakt s loptom prijetnja suparnicima. Trenutačno je najbolji strijelac kvalifikacija za Europsko prvenstvo (deset golova), najbolji strijelac Bundeslige (deset golova) i Lige prvaka (tri gola).

https://www.youtube.com/watch?v=qJ7vkSib6YQ

2. Bolji od Messija

Kroz karijeru je stigao do brojke od 26 pogodaka u Ligi prvaka u kojoj je nastupio u 42 utakmice. Time je nadmašio i učinak Lionela Messija kojem je za gol manje bilo potrebno odigrati jednako toliko utakmica. Manje ulazaka u utakmice Lige prvaka za 25 postignutih golova trebalo je samo Filippu Inzaghiju i Ruudu Van Nistelrooyu (30), Mariju Gomezu (39) i Karimu Benzemi (41).

3. Sjajno prvo poluvrijeme

Jednako tako, do poluvremena je njegov učinak nudio sljedeće: nije imao niti jednu izgubljenu loptu, uz 86 posto preciznosti pronalazio je suigrače, uputio je tri, a zabio dva gola.

4. Nije mu prvi puta

Bio mu je ovo drugi hat-trick u utakmicama Lige prvaka. Prvoga je postigao u dresu Borussije iz Dortmunda Real Madridu 2013. godine, s time da je tada bio i konkretniji. Naime, španjolskoj je momčadi zabio četiri gola.

5. Prvi u Njemačkoj, deveti na svijetu

Postao je time tek deveti igrač u povijesti natjecanja koji je hat-trick postizao za dvije različite momčadi. Prije njega to su napravili Drogba, Eto’o, Inzaghi, Makaay, Owen, Ševčenko, Simone i Van Nistelrooy. Također, prvi je koji je to radio u dresu dvije njemačke momčadi.

6. Kao Ivica Olić

Peti je igrač Bayerna sa hat-trickom u utakmicama Lige prvaka. Prije njega to su učinili Mario Gomez, Ivica Olić, Claudio Pizzaro i Roy Makaay.

7. Realizacija od 67 posto

Koliko je raspoložen najbolje govori sljedeći podatak. U posljednje tri utakmice za Bayern postigao je deset pogodaka, od čega pet Wolfsburgu, dva Mainzu i tri Dinamu. Sve navedeno iz samo petnaest upućenih udaraca prema golu, što njegov postotak realizacije šansi diže na blistavih 67 posto.

8. Deset golova u 184 minute

Ovih deset pogodaka postigao je u razmaku od utorka prošloga do utorka ovog tjedna. Trebalo mu je za to samo 184 minuta na terenu.