Nekad je nužno odabrati stranu

Poslije jordanskog princa i Michael van Praag najavio ponovnu kanidaturu za šefa Fife

Žele li me savezi na mjestu predsjednika, kandidirat ću se - rekao je Ali Hussein

(FILES) A picture taken on May 29, 2015 shows FIFA vice president Prince Ali bin al-Hussein of Jordan delivering his speech ahead of the vote to decide on the FIFA presidency in Zurich. Prince Ali will stand in new elections for the presidency of world football's governing body after Sepp Blatter announced he was to quit FIFA, a senior Jordanian football official told AFP on June 2, 2015. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
FOTO: AFP

Jordanski princ Ali bin-al Hussein spreman je ponovno se kandidirati za mjesto predsjednika Međunarodne nogometne organizacije koje će ostati upražnjeno onog trenutka kada ponuđena ostavka Seppa Blattera bude prihvaćena. Ipak, učinit će to samo ukoliko bude imao potrebnu podršku u želji da se organizacija radikalno reformira.

Ali bin-al Hussein bio je jedini protukandidat Blattera na izborima u petak na kojima je 79-godišnji Švicarac osvojio peti mandat predsjednika Fife. Svoju je kandidaturu povukao pred početak drugog kruga glasovanja. Podsjetimo, prvi krug niti jednom kandidatu nije donio potrebnu dvotrećinsku većinu glasova kojom bi osigurao predsjedničku poziciju. Blatteru je pripalo 133 glasova, jordanskom princu 73 te se trebalo pristupiti drugom krugu glasovanja u kojem bi za predsjednički mandat bilo potrebno sakupiti više glasova od protukandidata. Tu je priča stala nakon što je Ali bin-al Hussein zahvalio glasačima i povukao se iz utrke. Sada se vraća u nju.

Rob nogometa

– Ja sam rob nogometa. Uvijek sam volio i volim sport i dalje, pa ćemo pričekati da vidimo što će se dogoditi. I mene je, kao i sve ostale, iznenadila Blatterova ostavka – kazao je princ i dodao:

– Učinit ću sve što je u mojoj moći da poduprem nacionalne saveze diljem svijeta i nogometu osiguram svjetliju budućnost. To je ono najvažnije. Još je vrlo rano, ali razgovarat ću s njima i vidjeti koje je njihovo stajalište po tom pitanju. Žele li da to učinim, učinit ću to. Trebam biti i oprezan jer ne želim da ponovno krene krivim putem.

Van Praag mogući protukandidat

Predsjednik Nizozemskog nogometnog saveza (KNVB) Michael van Praag, koji se još ranije iz povukao predsjedničke utrke i dao svoju podršku princu Aliju, dao je naslutiti da bi i on mogao krenuti u kandidaturu.

UEFA Committee member Michael van Praag attends the Ordinary UEFA Congress in Vienna, Austria on March 24, 2015. The annual congress of European football's governing body is expected to focus on elections for UEFA Presidency, UEFA Executive Committee and FIFA Executive Committee. AFP PHOTO / JOE KLAMAR

– Blatterova ostavka je sjajna vijest. Ovoga ću vikenda posjetiti Izvršni odbor u Berlinu, razgovarati s ljudima i vidjeti koja će biti moja odluka.

Fifa je potresena uhićenjima istaknutih čelnika tijekom prošlotjedne intervencije koju je FBI proveo u Zürichu. Kontroverze su se nastavile i ovaj tjedan kada je otkriveno da je glavni tajnik Jerome Valcke bio svjestan navodnog podmićivanja i novca prenesenog na račun bivšeg potpredsjednika Jacka Warnera, a sve kako bi se osiguralo da Svjetsko prvenstvo 2010. godine dobije Južnoafrička Republika. Blatter, čije se ime još ne veže uz ovaj skandal, odlučio je prekinuti 17-godišnje predsjedanje Fifom izjavivši da ne osjeća potpunu podršku nogometnog svijeta.