Postoji sve ozbiljnija šansa da će Rusiju izbaciti s Olimpijskih igara

NYT otkriva plan antidoping službenika da zatraže izbacivanje Rusije

FOTO: AFP/AFP

Cijeloj ruskoj delegaciji prijeti izbacivanje s Olimpijskijh igara u Rio de Janeiru zbog navodnog državnog programa dopingiranja, piše The New York Times. Times je došao u posjed mailova antidoping službenika iz 10 zemalja, kao i dvadesetak sportskih grupa, koji se pripremaju zatražiti izbacivanje svih ruskih momčadi.

Iz tih mailova jasno je da se antidoping tijela spremaju izvršiti ozbiljan pritisak na čelnike Olimpijskih igara, vjerojatno od sutra, manje od tri tjedna prije otvorenja Igara. Među nezadovoljnim zemljama su Sjedinjene Države, Njemačka, Japan, Kanada, Španjolska i Švicarska. Kako piše Times, njihova akcija rezultat je novinarskih istraga o ruskom sponzoriranju dopinškog programa na Zimskim igrama u Sočiju 2014.

Dopingirani Rusi osvajali medalje

Grigorij Rodčenkov, bivši direktor ruskog antidoping laboratorija, u svibnju je priznao kako je dobio precizne upute ruskih vlasti da sustavno prikriva tragove dopinga kod ruskih sportaša. Prema njegovim navodima, deseci Rusa koristili su doping u Sočiju, a njih 15 osvojilo je medalje na tim Igrama.

Rusija je odbila te tvrdnje i kazala kako se radi o zapadnoj propagandi, usmjerenoj na blaćenje ruske države. Direktor Instituta nacionalnih anti-doping organizacija, organizacije čiji članovi su deseci nacionalnih antidoping agencija, od svih su članova tražili da se pridruže zahtjevu, piše Times. “Ovo će biti ključan trenutak za čisti sport”, izjavio je Joseph de Pencier, direktor Instituta.