Uživo; Australski sud odlučuje o Đokovićevoj deportaciji. Sudac frustiran: 'Što je ovaj čovjek mogao više napraviti?'

Australska država je najavila da će ponovno pritvoriti Đokovića ako sud usvoji njegovu žalbu

Serbia's Novak Djokovic reacts as he plays against Greece's Stefanos Tsitsipas during their men's singles semi-final tennis match on Day 13 of The Roland Garros 2020 French Open tennis tournament in Paris on October 9, 2020. (Photo by Thomas SAMSON / AFP)
FOTO: AFP

Točno u ponoć po hrvatskom vremenu trebalo je početi saslušanje Novaka Đokovića na australskom federalnom sudu, nakon što je srpskom tenisaču odbijen zahtjev za ulaskom u zemlju, no cijela procedura je kasnila oko 45 minuta zbog tehničkih problema.

Zbog epidemioloških mjera, u sudnici je samo sudac Anthony Kelly, dok se Đokovićevi odvjetnici, koje predvodi Nicholas Wood, te Christopher Tran, koji zastupa australsku vladu, javljaju putem videolinka.

Đokovićevi odvjetnici iznose obranu

BBC javlja da je saslušanje krenulo oko 00:45 sati po hrvatskom vremenu. S izlaganjem su počeli Đokovićevi odvjetnici, koji tvrde da se prema tenisaču postupalo nepravedno i bez odgovarajuće procedure u zračnoj luci. Wood je naglasio da je granična policija prekasno obavijestila Đokovića o svojoj namjeri da mu ukinu vizu. Također, istaknuo je da savjet australske vlade uključuje nedavnu infekciju Covidom kao valjano izuzeće od zahtjeva za cjepivo za ulazak.

Wood je sucu rekao da je Đokoviću ukinuta viza na temelju “zbunjujuće mješavine” dva razloga. Sudac se ne slaže s Woodom, smatra da su svi razlozi u odjeljku 116(1) disjunktivni i da delegati ne odlučuju na temelju njihove kombinacije.

Wood kaže da je prilikom aplikacije za vizu, prema pravilima, Đoković dao izjavu o medicinskom izuzeću od cijepljenja jer je bio dužan, ali ističe da tenisač nije bio dužan pružiti dokaze za to medicinsko izuzeće. Tvrdi kako je sugestija da su bili potrebni medicinski dokazi obična laž jer, tvrdi, ne postoji niti jedan zakon u Australiji koji to izričito traži. S time se složio i sudac Kelly.

Odvjetnik: Svatko razuman bi mislio da je ispunio uvjete

Unatoč tome, napominje Wood, Đoković je graničnoj policiji u konačnici ipak pružio te dokaze. Odvjetnik kaže da je Ministarstvo unutarnjih poslova, prije nego što je Đoković otputovao za Australiju, zaključilo da je tenisač ispunio uvjete za putovanje bez karantene. “Dao je izjavu, pružio dokaze iako nisu bili potrebni, a zatim je od Ministarstva unutarnjih poslova dobio obavijest da je prijava analizirana i da ispunjava uvjete za putovanje bez karantene”, kaže.

Wood kaže da bi svaka razumna osoba smatrala da je ispunila sve potrebne uvjete. Napominje da je Đoković u razgovoru s graničnom policijom rekao da je zbunjen, da je sve napravio kako treba, a ako nije, da bi volio bi vremena da kontaktira odvjetnike za savjet. “Svaki zaključak da je Đoković prekršio pravila je očito pogrešan”, dodao je Wood.

Sudac: Što je još Đoković mogao napraviti?

“Iz ovog što ste rekli čini se da je osoba napravila sve što je trebala, predala sve dokaze koji su mu traženi. Viza mu je poništena iako su dva različita liječnička odbora u Australiji zaključila da treba dobiti medicinsko izuzeće. Što je gospodin Đoković još mogao napraviti?!”, upitao se sudac Kelly. Dodaje da je prilično “uznemiren” zbog onoga što je dosad čuo o slučaju.

Govorilo se i o transkriptu razgovora koji je Novak Đoković vodio s graničnim službenicima kada je sletio prošlog četvrtka ujutro. Sudac Kelly je rekao da je “transkript prepun” Novakovih rečenica: “Ako mi dozvolite da razgovaram sa svojim ljudima” i “Iako ste mi uzeli mobitel, mogu vam pokušati nabaviti što želite”.

Što se točno događalo Đokoviću u zračnoj luci?

Sudac Kelly ponovno je opisao uvjete s kojima se Novak Đoković suočio kada je oko ponoći stigao u Australiju. Teniskoj je zvijezdi, nakon sati čekanja, u 4 ujutro rečeno da mu službenici namjeravaju otkazati vizu. Nije razumio zašto jer je mislio da je policajcima već dao sve dokaze o svom izuzeću. Ni službenici za imigraciju nisu Đokoviću rekli zašto mu se viza ukida, pa tenisač nije znao što nije u redu s njegovom vizom.

Đoković je potom zatražio više vremena, do 8.30 ujutro, kako bi mogao dobiti savjet od svojih odvjetnika i australskog teniskog saveza. No, dužnosnici su ga pritisnuli da se ranije podvrgne ukidanju vize.

Sudac Kelly primjećuje da je Đoković zapravo bio bez pristupa bilo kakvoj pomoći. Đokovićevi odvjetnici tvrde da su uvjeti neprihvatljivi te da se prema njemu postupalo nepravedno. Način na koji je Đoković tretiran u zračnoj luci ide u prilog i drugim argumentima njegovog tima o nerazumnom postupanju i nepoštenom postupku. Ovime su Đokovićevi odvjetnici završili svoje izlaganje.

Deportacija ili nastup na Australian Openu?

Podsjetimo, na sudu se odlučuje o tome hoće li Đokoviću ipak biti odobrena viza za ulazak u Australiju, ili će biti deportiran. Podsjetimo, država je ranije napomenula da bi, ukoliko sud prihvati Đokovićevu žalbu, srpskog tenisača ponovno mogli pritvoriti.

Kako je počela drama s Đokovićem?

Drama s Đokovićem traje već nekoliko dana. Naime, prvi reket svijeta u srijedu je sletio u Melbourne kako bi nastupio na Australian Openu 2022. Za ulazak u Australiju trebao se cijepiti protiv koronavirusa, no Đoković to nije učinio jer je dobio izuzeće Nezavisne komisije za razmatranje medicinskih izuzeća. Kada je na temelju tog izuzeća želio ući u zemlju, Australci su ustvrdili kako ono nije legitimno te su mu odbili vizu. Đoković je nakon ispitivanja i oduzimanja vize uložio žalbu, a dok je čekao odluku suda prebačen je u hotel karantenu u kojem Australci drže migrante koji su ilegalno pokušali ući u zemlju.

U međuvremenu u Srbiji i ispred hotela u Melbourneu odvijali su se prosvjedi protiv odluke australskih vlasti i kao podrška srbijanskom tenisaču. U prosvjedima u Beogradu okupljale su se stotine ljudi, a među njima bila je i Đokovićeva obitelj te njegov otac Srđan koji je isticao da Australci Novaka drže u zatvoru, te da se ponašaju nepravedno prema njemu, ali i da je ondje kako ne bi osvojio još jedan naslov.

Žalba i odgovor

Dok je Novak Đoković boravio u hotelu i čekao izlazak pred sud koji će donijeti odluku o njegovoj vizi, u javnost su izašle i informacije o njegovoj žalbi u kojoj navodno stoji i da je dobio jamstvo da će moći ući u zemlju, ali i podatak da je ulazio na temelju činjenice da je 16. prosinca prebolio koronu.

Istovremeno, australski mediji su pisali kako su tijela savezne države Victorije još u studenome obavijestila direktora turnira Craiga Tileyja da “igrači koji nisu cijepljeni, a bili su zaraženi u posljednjih šest mjeseci, neće biti pušteni u zemlju”. No Đoković, navodno, o tome nije bio obaviješten.

Stigao je potom i odgovor australskih vlasti koje su, pak, navele kako nikakva jamstva tenisaču nisu dana te da on doista jest tvrdio da je bio pozitivan na testu na covid-19, ali da nigdje nije dokazao da je prebolio tešku akutnu bolest. U samom zaključku, u podnesku države, stajalo je na kraju da će država iskoristiti svoje pravo da, u slučaju da sud odluči usvojiti žalbu i pusti Đokovića iz hotela za azilante, ponovo zatvori. “To ne znači da će to pravo i biti iskorišteno, ali pomoći će da ga spomenemo kako bi se izbjegle bilo kakve zabune”, zaključili su.