Pred nama je novi El Clasico, a ovo je 6 stvari koje trebate znati o dvobojima Barcelone i Real Madrida

Dosad su Barcelona i Real Madrid odigrali 230 službenih dvoboja

Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi  (R) vies with Real Madrid's Croatian midfielder Luka Modric  during the Spanish league football match Real Madrid CF vs FC Barcelona at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on October 25, 2014.   AFP PHOTO/ JAVIER SORIANO / AFP / JAVIER SORIANO
FOTO: AFP

Nogometaši Barcelone i Real Madrida sudarit će se ove subote u 31. kolu španjolskog prvenstva, a dvoboj na stadionu Camp Nou u katalonskoj prijestolnici počinje u 20.30 sati. Za Barcelonu će to biti prilika da se još malo približi naslovu, a za Real da popravi loš dojam nakon debakla prošle jeseni.

Predstojeći El Clasico zasigurno nema toliku rezultatsku važnost kao većina dosadašnjih. Barcelona, naime, osam kola prije kraja ima devet bodova više od Atletica i deset od Reala i teško je vjerovati da može ostati bez naslova. No, unatoč velikoj bodovnoj razlici, okršaji Barcelone i Reala su uvijek spektakl, pa bi tako trebalo biti i ove subote. Uoči utakmice koju prati cijeli svijet, donosimo vam nekoliko zanimljivih podataka o najvećem španjolskom derbiju.

https://www.youtube.com/watch?v=Td2vx5bg7Bc

1. Real uspješniji

Dosad su Barcelona i Real Madrid odigrali 230 službenih dvoboja, računajući sva natjecanja. Real ima 92 pobjede, 48 je utakmica završilo neodlučeno, a Barcelona je slavila 90 puta. Gledajući samo dvoboje u prvenstvu, Real je slavio 71 put, 32 puta nije bilo pobjednika, a Barcelona je bila uspješnija u 68 navrata. Posljednji put u studenom kada je usred Madrida deklasirala omraženog suparnika s 4-0.

2. Barcelona dominantna na Camp Nouu

Sasvim očekivano, Barcelona je daleko uspješnija u derbijima koji su igrani na njezinom stadionu Camp Nou. Kod kuće su Katalonci pobijedili 62 puta, 23 dvoboja su završena neodlučenim ishodom, a 25 puta je slavio Real.

3. Bez nule više od 13 godina

Odlična vijest za ljubitelje nogometa je da još od studenog 2002. nijedan El Clasico nije završio bez pogodaka.

4. Najuvjerljivija pobjeda

Najveću pobjedu u povijesti El Clasica ostvario je Real Madrid koji je 1943. pobijedio s nevjerojatnih 11-1.

5. Najduži nizovi

Najduži niz pobjeda također pripada Realu koji je od 1962. do 1965. ostvario šest uzastopnih pobjeda protiv najvećeg rivala. Najduži niz nepobjedivost je, pak, u vlasništvu Barcelone koja nije izgubila od Madriđana 13 puta zaredom od 1917. do 1928. godine.

6. Najbolji strijelci

Najbolji strijelac u okršajima Barcelone i Real Madrida je Lionel Messi koji je Kraljevskom klubu utrpao 21 gol. Drugi je na ovoj ljestvici Realov velikan Alfredo di Stefano s 18 pogodaka. Cristiano Ronaldo je na trećem mjestu s 15 golova koliko je zabila i još jedna Realova legenda Raul.