Nekad je nužno odabrati stranu

Predsjednik HKS-a je uvjeren kako košarkaši (nakon dodatno ukazane prilike) imaju realne izglede plasirati se u Rio

"Perasović je idealno rješenje za hrvatskog izbornika", kaže predsjednik HKS-a

28.08.2015., Arena Zagreb, Zagreb - Pripremni turnir za EuroBasket 2015., Hrvatska - Izrael. Pripremni turnir uoci Eurobasketa 2015 koji ce prvi puta odrzati u cetiri drzave. Hrvatska (Zagreb), Njemacka (Berlin), Litvija (Riga) i Francuska (Montpellier) ugostit ce kosarkase tijekom grupnih susreta dok ce se zavrsnica turnira odrzati u francuskom Lilleu. Ministar Boris Lalovac i predsjednik Hrvatskog kosarkaskog saveza Ivan Suker. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Ivan Šuker već je sedam mjeseci predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza, smijenivši potkraj lipnja dugogodišnjeg vladara hrvatske košarke Danka Radića. Već na početku svog drugog mandata u HKS-u, Šuker je bio suočen sa zahtjevnom organizacijom skupine Eurobasketa u Zagrebu, iako je veći dio posla odradila “stara” postava Saveza.
Pred hrvatskom košarkom novi je zahtjevan zadatak nakon što je reprezentacija, spletom okolnosti, dobila priliku sudjelovati na kvalifikacijama za olimpijski turnir u Rio de Janeiru. Hrvatska je dospjela u torinski dio kvalifikacija, u skupini s domaćinom Italijom i Tunisom, dok su tu još Grčka, Iran i Meksiko. Samo pobjednici turnira koji se igraju u Torinu, Beogradu i Manili, idu u Rio.

Što može hrvatska reprezentacija?

“Sve su to reprezentacije koje mi možemo pobijediti. Ne možete očekivati da u ovakvom sustavu natjecanja idete dalje ako ne pobijedite neku jaku reprezentaciju. Nema tu puno pametovanja. Realne šanse postoje. Skupina u Manili je mnogo jača, dok je Srbiju sreća pomazila. Bilo bi logičnije da je Grčka u toj skupini”, kazao je predsjednik HKS-a Ivan Šuker.

Hrvatska - Makedonija
11.03.2016., Zagreb - Zastupnici SDP-a odrzali su u Saboru konferenciju za medije na temu prijeloga proracuna za 2016. godinu. Milanka Opacic , Branko Grcic , Boris Lalovac. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
PIXSELL

No, nakon lošeg nastupa na Eurobasketu, Hrvatska se nema pravo žaliti ni na kakvu skupinu. Izborom domaćina naši košarkaši “upali” su u kvalifikacije, iako su ispali u osmini finala protiv Češke (80-59).

“Nažalost, tu se sve krivo posložilo. Od Bogdanovićeve ozljede koja je puno toga pošemerila. Počeli smo padati i to se više nije moglo zaustaviti. Kasnije se ozlijedio i Simon, na zagrijavanju presudne utakmice protiv Češke, što je i psihološki utjecalo na momčad.”

‘Perasović je idealno rješenje’

Imamo li izbornika, imamo li reprezentaciju?

“Sljedeći tjedan zamolit ću predsjednika Dina Rađu da sazove Stručni savjet. Mislim da je Velimir Perasović i dalje idealno rješenje za izbornika, ali ne želim prejudicirati neke stvari. Definitivno najbolje poznaje ovu momčad. Što se tiče reprezentacije, imamo dovoljno vremena, ne treba nigdje žuriti. I iz Perasovićeva izvještaja nakon Eurobasketa, vidljivo je da imamo veliki problem na vanjskim pozicijama, niti jedan igrač nije bio ove sezone na visokoj razini. Mislim, dakako, na poziciju playa.”

Nizozemska - Hrvatska
Mary Pocock receives therapeutic touch from Maureen Smith. It's a moment of prayer for both women. Pocock's breast cancer has metastasized and she spends four hours a week in chemotherapy daycare at Princess Margaret Hospital. Doctors tell Pocock people with metastatic breast cancer usually live two years. "But that's their reality," Pocock said. My reality is that I have no idea."
Michael Swan

Jeste li nakon Eurobasketa komunicirali s Perasovićem koji je ponudio ostavku?

“U stalnom smo kontaktu, evo razgovarali smo odmah nakon ždrijeba kvalifikacija. Naš je odnos od prvog dana bio iznimno korektan. Iznimno ga cijenim kao čovjeka, stručnjaka pa i iz vremena kad je bio igrač. Postoji objektivni problem s pravilom Španjolskog košarkaškog saveza koji priječi trenerima klubova da budu izbornici. No, idemo redom, najprije ćemo raspraviti na stručnom savjetu. Spreman sam otići u Baskiju, razgovarati s predsjednikom kluba, vidjeti može li se nešto napraviti, postoje li zakonske mogućnosti.”

Jeste li za opciju pomlađivanja momčadi, koju su neki zagovarali nakon Eurobasketa?

“To su čista nabacivanja. Pitanje je što mi imamo u rosteru. Lako je davati ideje, a da netko drugi snosi odgovornost. Pobornik sam da svi damo podršku onome tko bude izbornik, ali ne s ‘figom u džepu’, neka mu se ne miješamo u posao.”

Treba li hrvatskoj stranac u reprezentaciji, neki igrači, ali i članovi Stručnog savjeta, su izrazito protiv takvog rješenja?

“A tko će nam igrati? Lako je ne biti pobornik, ali ako vidimo da smo deficitarni na poziciji playa… Izuzev Srbije i Litve, sve reprezentacije imaju problem na toj poziciji. Jedino još Španjolci i Grci imaju ‘playeva’ na izvoz. Zato trebamo mijenjati stvari od samih osnova treniranja, krenuti od škola košarke. To je ono čime bi se trebao baviti Joke Vranković kojeg smo predložili za stručnog tajnika HKS-a.”

Grcka - Hrvatska

Što će još biti Vrankovićeva zadaća?

“On je prvi administrativac struke. Bavit će se i tehničkim stvarima oko reprezentacije sve do kontrole stručnog rada. Bit će to, vjerujte, sve drukčije posloženo nego dosad.”

‘Eurobasket nas je zakočio’

U HKS-u ste sedam mjeseci, jeste li zadovoljni dosad obavljenim poslom?

“Eurobasket koji se u rujnu održavao u Zagrebu, zakočio nas je u dosta stvari. Neke stvari nismo smjeli dirati, a hrvatsko radno zakonodavstvo je takvo da čovjeka s kojim niste zadovoljni ne možete zamijeniti. HKS se treba sustavno postaviti, što dosad nije bio slučaj. Neke stvari su se pomaknule, neke nisu, barem ne u željenom tempu. Koči nas i sportsko zakonodavstvo jer vam trebaju dvije godine kako biste promijenili sustav. Svjesni smo da priča o zaštićenom godištu nije funkcionirala kako smo očekivali.”

Nedavno je Mario Hezonja izjavio kako će u reprezentaciji odlučivati mlađi igrači, na što ste izjavili kako je logično da igrači diktiraju uvjete. Nije li poznato da u sportu baš i nema demokracije?

“Vjerujem da je Hezonjina izjava nije interpretirana na pravi način. U onom trenutku kad dobijemo izbornika, on će biti zadužen za komunikaciju s igračima, a savez će biti samo logistička podrška. Neću se petljati u odnose među igračima, ali važno je da dečki budu škvadra na terenu, za slaganje odnosa u ekipi bit će zadužen izbornik. Iskreno se nadam da neće biti klanova u momčadi.”

Nizozemska - Hrvatska

‘Definirati što je profesionalni, a što amaterski sport’

U Hrvatskoj se političari često miješaju u sport, može li sport uopće kod nas postojati bez politike?

“Prije nego što sam bio političar, bio sam sportaš i ne bih se zbog svog političkog djelovanja trebao odricati sporta. Netko stalno piše da sam ja u sukobu interesa, a Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa je jasno reklo da ja nisam ni u kakvom sukobu interesa, jer tako piše u Zakonu, ali Zakon o sportu tu nije dovoljno jasan.”

Mnogi imaju povike za Zakon o sportu?

“Ovo što su neki pokušali napraviti dosad bilo je usmjereno k tome da se diskreditiraju određeni ljudi. Zakonom trebamo definirati što je profesionalni, a što amaterski sport, napraviti kategorizaciju sportova, riješiti oporezivanje sponzorstva, naknada igrača… Nitko ni u jednoj tvrtki neće tražiti da se u sponzorstvima ponaša suprotno s poslovnim interesom. Zar je vama logično da Hrvatska turistička zajednica nije htjela dati novac za reklamu Eurobasketa, koji je prošle godine praktički bio najveći sportski događaj u Europi, a otvaranje je bilo u Zagrebu. Tu se politika, nažalost, negativno umiješala u sport, a ceremonija otvaranja trebala je biti velika turistička promocija Hrvatske.”

(tekst je objavljen u tiskanom izdanju Telegrama od 30. siječnja 2016.)