Proglašeni najbolji sportaši u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora, Perković četvrti, a Cernogoraz po drugi put

Za najvećeg promicatelja hrvatskog sporta proglašena nogometna reprezentacija

21.12.2015., Zagreb - U organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora, u hotelu Westin odrzan je Veliki dan hrvatskog sporta na kojemu su dodijeljene nagrade najboljim hrvatskim sportasima. Sandra Perkovic proglasena je za najuspjesniju sportasicu u 2015. godini, a za najuspjesnijeg sportasa je Giovanni Cernogoraz. Photo: Anto Magzan/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Atletičarka Sandra Perković i strijelac Giovanni Cernogoraz proglašeni su najboljim sportašima Hrvatske po izboru Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), a na svečanosti Velikog dana HOO-a u Zagrebu dodijeljene su i nagrade za najuspješnije ekipu, momčad, posadu, trenera i promicatelja Hrvatske u svijetu, te godišnje nagrade “Matija Ljubek”.

Sandra Perković je četvrti puta zaredom najuspješnija po izboru HOO-a, a nagradu je zaslužila osvajanjem srebrnog odličja na Svjetskom atletskom prvenstvu u Pekingu, te ukupnom pobjedom u poretku Dijamantne lige. Giovanni Cernogoraz po drugi je puta laureat HOO-a u kategoriji najboljeg sportaša, a prvi puta je nagrađen nakon osvajanja olimpijskog zlata u trapu u Londonu 2012. godine.

Za najboljeg trenera dvojica nagrađenih

Nagrada u kategoriji najbolje štafete, para ili posade očekivano je otišla veslačima Martinu i Valentu Sinkoviću, svjetskim prvacima u disciplini dvojac na pariće. Naslov najbolje momčadi pripao je hrvatskoj vaterpolskoj reprezentaciji, koja se u 2015. godini može pohvaliti naslovom svjetskih doprvaka i drugim mjestom u Svjetskoj ligi.
Najuspješnija ženska sportska ekipa u protekloj godini je kuglačka reprezentacija.

Martin i Valent Sinković
Martin i Valent Sinković PIXSELL

Nagrada za najboljega hrvatskoga trenera pripala je veslačkom stručnjaku Nikoli Braliću i atletskom treneru Edisu Elkaseviću. Elkasević je zaslužan za uspjehe Sandre Perković, a Bralić za svoj rad s braćom Sinković.

Nagrada za životno djelo Nogometnoj školi Dinama

Za najvećeg promicatelja Hrvatske u svijetu izabrana je hrvatska nogometna reprezentacija, čiji članovi nastupaju u najvećim europskim klubovima, dok je posebno priznanje HOO-a pripalo Sportskim novostima, dnevnom sportskom listu koji je ove godine proslavio 70 godina kontinuiranog izlaženja.

Zvonimir Đurkinjak, član badmintonskog kluba Medvedgrad, dobio je nagradu za Fair Play. Trofej Međunarodnog olimpijskog odbora za inovativnost u sportu pripao je Hrvatskom judo savezu za projekt “Judo u školama”, dok su dobitnici nagrada za životno djelo “Matija Ljubek” pripale Romanu Bajli, Erni Havelki Rađenović, Ivanu Kralju, Anti Nakiću i Nogometnoj školi GNK Dinamo.