Promjene pravila nogometne igre ukidaju 'trostruku kaznu'

I dalje će biti isključenja u slučaju držanja, guranja ili povlačenja protivnika

Real Madrid's midfielder Isco (L) vies with Atletico Madrid's forward Fernando Torres during the Spanish league football match Real Madrid CF vs Club Atletico de Madrid at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on February 27, 2016. / AFP / PIERRE-PHILIPPE MARCOU
FOTO: AFP

Vijeće međunarodne nogometne organizacije (IFAB), zaduženo za pravila nogometne igre, objavilo je nove promjene u nogometu koje bi se trebale primjenjivati od sezone 2016./2017.. Najvažnija promjena je da glavni sudac nije primoran dati crveni karton zadnjem igraču u obrani ako isti napravi prekršaj.

Najveća promjena vezana je glede tzv. “trostruke kazne”. Naime, radi se o situaciji kada zadnji obrambeni igrač ruši protivničkog u svojem kaznenom prostoru, dobiva crveni karton, suspenziju i sudac dosuđuje jedanaesterac. Po novim pravilima, sudac nije primoran dati igraču crveni karton. Na sucu je da procijeni je li prekršaj bio namjeran ili nije. Ako nije, igrač dobiva samo žuti karton. Ako je, sudac mu može dati crveni karton.

‘Kazne su prestroge’

“IFAB je zaključio da su takve kazne prestroge i da se mora pronaći neko rješenje. Također, IFAB je odlučio da se jedan od elemenata “trostruke kazne” mora ukinuti. Odlučeno je da će se ukinuti suspenzija od jedne utakmice igraču koji, u tom slučaju, dobije crveni karton”, stoji na službenoj Fifinoj stranici.

Međutim, ostaje a će nogometaši i dalje biti isključeni u slučaju držanja, guranja ili povlačenja protivnika, neigranja na loptu i slično. Također, suci će imati malo veće ovlasti prilikom isključivanja igrača. Moći će isključiti nogometaša i prije samog početka utakmice.

Novo pravilo odnosi se i na izvođenje početnog udarca . Lopta se sada može izvesti u bilo kojem smjeru. Do sada se morala izvesti prema naprijed u protivničku polovicu.