Prošlo je 25 godina od utakmice Hrvatska-SAD, prisjetite se kako je izgledao taj susret

Prije četvrt stoljeća započela je priča hrvatske nogometne reprezentacije

FOTO: Screenshot

Sedamnaesti listopada 1990. godine veliki je, povijesni datum hrvatskog nogometa. U Maksimiru se prije četvrt stoljeća dogodilo rođenje hrvatske nogometne nacije, a Hrvatska je pobijedila SAD 2:1.

Vrijedi se prisjetiti te večeri u kojoj je začeta klica Vatrenih, kao i prvog izbornika, Dražana Jerkovića i 14-orice igrača koji su prvi ponijeli hrvatski dres s crveno-bijelom šahovnicom. To su bili: Dražen Ladić, Tonči Gabrić, Zoran Vulić, Darko Dražić, Drago Čelić, Vlado Kasalo, Saša Peršon, Grega Židan, Kujtim Shalla, Zlatko Kranjčar, Ivan Cvjetković, Aljoša Asanović, Mladen Mladenović i Marko Mlinarić.

Dan prije na Trg vraćen spomenik bana Jelačića

Dan ranije na tadašnjem Trgu Republike vraćen je spomenik bana Jelačića, utakmica hrvatskih nogometaša sjajno se nadovezala na tu veliku proslavu. Prvi gol u novijoj hrvatskoj povijesti postigao je Aljoša Asanović u 29. minti, četiri minute kasnije zabio je Ivan Cvjetković, da bi počasni gol za goste zabio Dayak u 80. minuti.

“Došavši na stadion svi smo već bili opčinjeni atmosferom, Ne samo mi igrači, nego i četav stručni stožer predvođen Dražanom Jerkovićem. Bilo me strah kako ćemo odigrati, a odigrali smo kao da smo deset godina zajedno. Kad smo izašli na travnjak – erupcija! Nakon uzvika ‘Hrvatska, Hrvatska’, koji su trajali nekoliko minuta, oduzeli smo se. Ljudi su skandirali na svaki naš šut prema golu. Nije bilo šanse da nakon prvog sučevog zvižduka ne poletimo”, prisjetio se Aljoša Asanović prve utakmice u hrvatskom dresu u knjizi Vatreni lakat, autora Andrije Kačića-Karlina.

Jerković: Dajte mašti na volju

Dogovor je bio jednostavan. Izbornik Jerković poručio je igračima: “Kažem vam, svi ćete igrati, Postava koju sam složio može igrati samo napadački. Svatko će igrati na svojoj prirodnoj poziciji, na kojoj igra i u klubu. Dajte mašti na volju, igrate za ljude na tribinama. Ovo je povijesni trenutak i budite na visini zadatka.”

U predvečerje rata nije bilo lako organizirati takvu utakmicu. Hrvatska još nije proglasila svoju samostalnost, pa se dvoboj organizirao u tajnosti. Prijedlog za utakmicu stigao je u ured gradonačelnika od Ivana Opačka, hrvatskog iseljenika i menadžera američke vrste. Veliku pomoć u organizaciji utakmice dao je tadašnji urednik Sportskih novosti, Darko Tironi, dok je Jure Klarića, direktora tvrtke Voće koja je uplatila 90 tisuća dolara za troškove dolaska reprezentacije SAD-a.

Predsjednik Nogometnog saveza Hrvatske Mladen Vedriš, oduševljeno je prihvatio takvu ideju. Tadašnji glavni tajnik FSJ-a Ante Pavlović FIFA-i je prijavio kao “selekciju YU lige”. Kako bi stizali faksevi u ured na Terazijama, Pavlović ih je brižno skrivao, kako se ne bi otkrio pravi karakter dvoboja protiv SAD-a.

Šutej dizajnirao dresove

Naravno, na plakatima je u Zagrebu pisalo “međudržavna utakmica”, ali tad dolazak SAD-a i odigravanje povijesnog dvoboja više nisu dolazili pod znak pitanja. Plakat je, kao i izgled dresova, osmislio poznati dizajner Miroslav Šutej, a upravo su “kockice” (matematičari će reći kvadratići), postale temelj svih kasnijih hrvatskih nogometnih dresova.

Amerikanci su par dana prije dvoboja s Hrvatskoj, gostovali u Varšavi, pobijedili su Poljsku 3:2. Zanimljivo, na utakmici protiv SAD-a nije bilo igrača koji su kasnije postali okosnica Vatrenih. Zvonimir Boban, Davor Šuker, Robert Jarni i Alen Bokšić bili su članovi mlade jugoslavenske reprezentacije do 21 godine, koja je tog dana gostovala u Sovjetskom Savezu, još jednoj “umirućoj” državi. SSSR je slavio s 3:1, a gol za goste zabio je Bokšić.

Prije pet godina obilježili taj datum protiv Malte

Sedamnaesti listopada uistinu je veliki datum hrvatskog nogometa, kojeg se ove godine, na 25. obljetnicu, Hrvatski nogometni savez nije sjetio ili nije želio obilježiti. Prije pet godina, tu su proslavu “ugurali” u okvir kvalifikacijske utakmice protiv Malte. Ove godine, Malta je požurila četiri dana… Hrvatska je na Euru, to je najvažnije, ali prošlost moramo oteti zaboravu, to bi morali znati i u HNS-u.

Hrvatska – SAD 2:1 (2:0), 17. listopada 1990.

Stadion u Maksimiru.

Gledatelja: 30.000.

Sudac: Sergio Coppetelli (Italija).Strijelci: 1:0 Asanović (29), 2:0 Cvjetković (33), 2:1 Dayak (80).

HRVATSKA: Ladić (od 70. Gabrić), Vulić, Dražić, Čelić, Kasalo, Peršon (od 71. Židan), Shalla, Kranjčar, Cvjetković, Asanović (od 58. Mladenović), Mlinarić

SAD: Meola, Trittschun, Balboa, Armstrong, Fraser, Banks (od 81. Windischmann), Harkers, Eichmann (od 57. Bliss), Krumpe (od 46. Dayak), Murray, Vermes

Autor: Iva Perdec Augustić