Prošlo je 30 godina od dana kada je umro nogomet, tragedije na Heyselu u kojoj je poginulo 39 navijača

Smatra se kako je do incidenata došlo iz osvete navijača Liverpoola

(FILES) A file photo taken on May 29, 1985 shows Belgium policemen facing British fans at Heysel football stadium in Brussels. May 29 marks the 30th anniversary of the day 39 people died when a wall collapsed after Liverpool fans charged their Juventus counterparts prior to the 1985 European Cup final at the run-down Heysel Stadium. AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET
FOTO: AFP

U petak se obilježava 30. godišnjica tragedije na stadionu Heysel u Bruxellesu kada je uoči finala Kupa prvaka između Liverpoola i Juventusa poginulo 39 osoba, većinom navijača Juventusa. Premda po broju žrtava nije i najveća takva nesreća, Heysel je sinonim za nogometne tragedije. Unatoč užasnim zbivanjima na stadionu, utakmica je odigrana nakon sat vremena zakašnjenja, a Juventus je predvođen Michelom Platinijem pobijedio 1-0.

Osveta navijača Liverpoola

Do sukoba navijača Liverpoola i Juventusa je došlo već na ulicama Bruxellesa, a obračun se nastavio na stadionu. Smatra se kako je do incidenata došlo iz osvete navijača Liverpoola koji su godinu dana ranije u Rimu stradali u napadima navijača Rome. Godinu dana kružile su glasine da Liverpoolovi huligani Talijanima spremaju osvetu za rimske događaje. Nažalost, glasine su se i obistinile.

Engleski huligani su prvo bocama i raketama napali suparničke navijače. Sukob je eskalirao kada je veća grupa Liverpoolovih navijača preskočila i probila zaštitnu ogradu. Bježeći pred njima, Juventusovi navijači su nagrnuli na vanjski zid stadiona, koji se pod njihovom težinom srušio. Poginulo je 39 ljudi, među njima i 32 Talijana, a više od 500 osoba je bilo ozlijeđeno. Na drugom kraju stadiona navijači Juventusa su krenuli u odmazdu i sukobili su se s policijom koja im se ispriječila na putu. Sukob je trajao više od dva sata, čak i nakon što je utakmica počela.

TOPSHOTS Juventus fans hold posters with the names of the victims of the Heysel stadium tragegy, during the Italian Serie A football match Juventus vs Napoli on May 23, 2015 at the Juventus stadium in Turin. The tragedy occured when a wall collapsed in the stadium under the pressure of people and crushed Juventus fans as they tried to escape Liverpool supporters during the European Cup Final between Juventus and Liverpool killing 39 people on May 29, 1985 in Brussels.   AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
Na utakmici s Napolijem navijači Juventusa podigli su natpise s imenima žrtava AFP

Nitko nije odgovarao

Za ono što se dogodilo tog 29. svibnja 1985. godine nitko nije odgovarao, barem kada je u pitanju organizator, UEFA, policija ili ljudi koji su bili zaduženi za sigurnost na stadionu. Engleski huligani proglašeni su najvećim krivcima, a engleski klubovi su dobili zabranu natjecanja u UEFA-inim kupovima iduće tri godine, a Liverpool pet godina. Kako su vijesti o huliganskim divljanjima u Engleskoj i dalje pristizale, kazna je produljena, tako da su se engleski klubovi opet uključili u UEFA-ina natjecanja tek u sezoni 1990/91.

Dan kada je nogomet umro

Engleski mediji su tragediju na Heyselu prozvali ‘Danom kada je nogomet umro’, a tadašnja premijerka Margaret Thatcher pokrenula je ‘rat’ protiv huligana. Kazne su znatno postrožene, zatvor za huliganske ispade je postajao automatski, policiji su proširene ovlasti, a uslijedile su i zabrane posjeta utakmicama.

“Bio je to jedan od trenutaka velike nacionalne sramote,” smatra profesor John Williams sa sveučilišta Leicester i jedan od britanski vodećih stručnjaka za ponašanje navijača. Deset godina nakon tragedije obnovljeni Heysel je ponovo otvoren, ali danas nosi ime belgijskog kralja Baudouina. Trenutačno se u Belgiji vodi rasprava oko rušenja stadiona i gradnje novog u blizini.