Real Madrid će igrati protiv Atletica u finalu Lige prvaka, a mi vam donosimo 8 zanimljivosti o tome

Šesti put u povijesti u finalu će se sudariti dvije momčadi iz iste države

Real Madrid's Croatian midfielder Luka Modric vies with Manchester City's Brazilian midfielder Fernandinho during the UEFA Champions League semi-final second leg football match Real Madrid CF vs Manchester City FC at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, on May 4, 2016. / AFP PHOTO / PAUL ELLIS
FOTO: AFP

Nogometaši Real Madrida igrat će protiv gradskog rivala Atletica u ovogodišnjem finalu Lige prvaka, 28. svibnja na milanskom San Siru. Kraljevski klub je u uzvratnoj utakmici polufinala pred svojim navijačima svladao Manchester City s 1-0 i tako nakon prošlotjednih 0-0 na Etihadu stigao do velikog dvoboja kojim će biti zaključena europska sezona.

Real je do pobjede došao autogolom Fernanda u 20. minuti utakmice. Iako je pogodak prvotno pripisan Garethu Baleu, naknadno se pokazalo da ju je ipak Brazilac skrenuo u vlastitu mrežu. Bio je to jedini gol na utakmici, ali sasvim dovoljan da Real 14. put u povijesti prođe u finale u kojem će loviti 11. naslov u Kupu/Ligi prvaka. U nastavku vam donosimo najzanimljivije podatke o utakmici Reala i Cityja, kao i nadolazećem finalu.

1. Šesti put finalisti iz iste države

Šesti put u povijesti u finalu će se sudariti dvije momčadi iz iste države, a po drugi put momčadi iz istog grada. I prvi put su to, prije samo dvije godine, bili Real i Atletico. Zanimljivo je spomenuti i da se treći put događa da se isti klubovi susreću u finalu nakon dvije godine. Ranije su to bili Milan i Liverpool (2005. i 2007.), te Barcelona i Manchester United (2009. i 2011.).

2. Loš znak za Atletico

Real Madrid je u sva tri dosadašnja navrata izbacio Atletico u Kupu/Ligi prvaka. Prvi put u polufinalu 1959. godine, potom u spomenutom finalu 2014. te konačno u četvrtfinalu prošle sezone. Računajući sva natjecanja, Real i Atletico su dosad odigrali 263 dvoboja: u 136 je slavio Kraljevski klub, a u 67 Rojiblancosi.

3. Zidane – finalist kao igrač i trener

U debitantskoj trenerskoj sezoni Zinedine Zidane je postao 14. čovjek koji je došao do finala i kao igrač i kao trener. Treći je ‘realovac’ kojem je to uspjelo, nakon Miguela Munoza i Vicentea del Bosquea. Također, prvi je francuski stručnjak u finalu nakon 2006. kada je Arsene Wenger s Arsenalom neuspješno pokušao doći do trofeja.

4. Madrid ispred Milana

Klubovi iz Madrida su 17 puta došli do finala (Real 14, Atletico tri puta) čime su nadmašili dosadašnjeg rekordera Milano (16). Također, klubovi iz Španjolske su 27 puta stizali do finala, čime su se izjednačili s Talijanima.

5. Nastavak Realovih nizova

Real Madrid je 30. put zaredom postigao gol u domaćoj utakmici Lige prvaka. Izjednačio se time s Ajaxom (1966. – 1982.), a ispred njega je još samo Juventus s 43 takve utakmice u razdoblju od 1973. do 2000. godine.

Samo ove sezone Real je već deseti put sačuvao mrežu čistom u utakmicama Lige prvaka, čime je izjednačio rekord Arsenala iz sezone 2005/06.

6. Čudesni Navas

Realov golman Keylor Navas u karijeri je odigrao 12 utakmica u Ligi prvaka. Gol je primio samo u jednoj! Ove je sezone devet puta sačuvao mrežu netaknutom, izjednačivši tako rekord Santiaga Canizaresa kojem je to uspjelo u sezoni 2000/01 kao vrataru Valencije.

7. Fernando poput Živkovića

Fernando je sedmi nogometaš u povijesti koji je zabio autogol u polufinalu Lige prvaka. U neslavnom je društvu i naš Boris Živković kojem je to uspjelo 2002. protiv Manchester Uniteda, ali njegov je Bayer Leverkusen unatoč tome prošao u finale.

8. Dirigent Modrić

Hrvatski reprezentativac Luka Modrić je u drugom poluvremenu promašio jednu stopostotnu priliku, ali je ponovno bio briljantan u Realovom veznom redu. Još je jednom briljantno dirigirao veznim redom i proigravao suigrače, zaradivši ovacije navijača i gomilu pohvala svjetskih medija.