Rekordi Bayerna i Barcelone i još nekoliko zanimljivosti koje trebate znati nakon sjajne večeri Lige prvaka

Bayernu je ovo 15. plasman u četvrtfinale, a Barcelona ima jedan manje

FOTO: AFP

Nogometaši Bayerna i Barcelone posljednji su klubovi koji su izborili plasman u četvrtfinale Lige prvaka. Bayern je do prolaza došao u pravoj drami, tek je nakon produžetaka na svojoj Allianz Areni došao do pobjede 4-2 protiv Juventusa. Talijanski je prvak vodi s 2-0, ali to mu nije bilo dovoljno da izbaci momčad Pepa Guardiole.

Barcelona je, pak, glavninu posla protiv Arsenala obavila već u prvoj utakmici u Londonu gdje je slavila s 2-0. U uzvratu je pred svojim navijačima slavila s 3-1.

Ovo je nekoliko zanimljivih podataka vezanih uz utakmice odigrane u srijedu.

1. Barcelona

Barcelona je pobijedila u svih deset dosadašnjih domaćih utakmica u Ligi prvaka pod vodstvom Luisa Enriquea čime je postavila klupski rekord. Ovo joj je bila 38. uzastopna službena utakmica bez poraza čime je produljila rekordni niz među španjolskim klubovima.

Nadalje, devetu je sezonu zaredom u četvrtfinalu što nikome dosad u ovom natjecanju nije uspjelo. Ukupno joj je ovo 14. plasman u četvrtfinale otkad natjecanje nosi ime Liga prvaka.

2. Arsenal

Šestu sezonu zaredom Arsenal je ispao u osmini finala. Pridružio se time Real Madridu koji je od 2005. do 2010. redovito ispadao u ovoj fazi natjecanja.

3. Lionel Messi

Messi je protiv Arsenala odigrao 250. službenu utakmicu za Barcelonu na stadionu Camp Nou i zabio 253. gol pred vlastitim navijačima.

Argentincu je ovo bio deveti gol protiv Arsenala čime je postao rekorder Lige prvaka po broj pogodaka protiv jednog suparnika.

4. Luis Suarez

Suarez je postigao 43 gola u 42 ovosezonska nastupa za Barcelonu u svim natjecanjima. Gol protiv Arsenala mu je bio 18. u Ligi prvaka, čime je prestigao Edinsona Cavanija kao najbolji urugvajski strijelac u elitnom kontinentalnom natjecanju.

5. Neymar

Pogodak protiv Topnika Neymaru je bio 17. za Barcelonu u Ligi prvaka čime je prestigao Samuela Eto’a (16). Za Katalonce su više golova u ovom natjecanju zabili samo Messi (83), Rivaldo (22), Kluivert (20) i aktualni trener Luis Enrique (19).

6. Bayern

Bavarci su se 15. put plasirali u četvrtfinale otkad se natjecanje zove Liga prvaka, što ih čini rekorderima. Po 14 plasmana među osam imaju spomenuta Barcelona i Real Madrid. Bayern je protiv Juventusa došao do desete uzastopne domaće pobjede ovom natjecanju što je novi klupski rekord.

7. Pep Guardiola

Bayernov strateg je došao najmanje do četvrtfinala u svakoj od svojih sedam trenerskih sezona. Četiri puta s Barcelonom i triput s Bayernom.

8. Juventus

Prije okršaja protiv Bayerna nogometaši Juventusa su pobijedili u svih 15 utakmica u Ligi prvaka u kojima su na poluvremenu imali dva ili više golova prednosti. Niz je zaustavljen u Münchenu u dvoboju u kojem je Juventus imao samo 24,8 posto posjeda lopte.

9. Robert Lewandowski

Gol protiv Juventusa je Poljaku 35. u 38 ovosezonskih nastupa za Bayern. Ukupno mu je to 31. pogodak u Ligi prvaka za što mu je trebalo samo 48 nastupa. Brže je do 31 gola u ovom natjecanju došao samo Ruud van Nistelrooy (36), a Messiju je, primjerice, trebalo 49 utakmica za takav doseg.