Repeša tvrdi da nitko u Hrvatskoj ne može voditi struku bolje od njega

'Možda zvučim prepotentno, ali iskren sam', ustvrdio je Jasmin Repeša

24.08.2012.,Osijek - Dvorana Gradski vrt.Kvalifikacijska utakmica za Europsko prvenstvo u kosarci  2013. godine u Sloveniji.Hrvatska - Madjarska,Jasmin Repesa objasnjava igru reprezentativcima
Photo:Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Bivši izbornik Jasmin Repeša je debakl hrvatskih košarkaša na Eurobasketu pratio iz Italije. Od ove sezone, nakon dvije godine u Cedeviti, vodi talijanskog euroligaša Emporio Armani. Iako je i tijekom prvenstva imao pregršt poziva da komentira ne baš sjajni nastup Perasovićeve momčadi koja je ispala u osmini finala protiv Češke, Repeša je ostao na distanci.

Kako danas gledate na nastup Hrvatske?

Treba krenuti od onoga što je najvažnije. Ne treba imati velika očekivanja. Naša reprezentacija je kvalitetna, ali sigurno nije top. Ta velika očekivanja su teret koji se teško podnosi. Sve dok se ne sastavi reprezentacija od jezgre koja i sad postoji, uz dodavanje mladih talenata, nećemo imati vrhunsku reprezentaciju. To sam ja i zagovarao, uvodio jednog po jednog mladog igrača, od Šarića preko Hezonje.

Ovako nigdje nećemo stići

Niste pristalica totalnog pomlađivanja?

Bez kontinuiteta momčadi i bez objektivno postavljenih ciljeva, ne može se imati kontinuitet dobrih rezultata. Prvi put kad sam preuzeo reprezentaciju, rekao sam da nam mora biti cilj prisutnost na svim velikim natjecanjima. Jesam za pomlađivanje, ali kod nas se politika mijenja iz godine u godinu. Prošle godine nakon SP-a, na kojem nisam bio zadovoljan kako smo igrali, zaključak je bio da za reprezentaciju moraju igrati samo najbolji, a ne perspektivni. Sad je najednom priča da treba uvesti šest, sedam mladih igrača. S promjenama iz godine u godinu, nećemo nigdje stići.

Najbolje trenere smo potrošili, kome danas dati reprezentaciju u ruke?

U vrlo sam prisnim odnosima s Perasovićem i Spahijom. Svi smo bili spremni dati ne samo svoje vrijeme, nego i zdravlje, da reprezentaciji bude bolje. Zato nas sve i boli kada nakon natjecanja postajemo meta neopravdanih napada. Ključno je uspostaviti pravu stručnu politiku, kao i hijerarhiju. U sportu nema puno demokracije, mora se znati tko je za što odgovoran. To je jedini pravi put.

Ima li hrvatska dobre trenere?

Mlađi ulažu dosta u sebe, govorim o Nazoru, Rimcu, Mršiću. Nije istina da Hrvatska nema dobre trenere. Sigurno Vitoria ne bi uzela Perasovića da nije kvalitetan trener, sigurno Spahija ne bi otišao za pomoćnika u NBA, a Milano za mene ne bi platio najveću odštetu u povijesti europske košarke, da ne misli da sam dobar trener.

Vrhunac laži

Iz Hrvatske ste otišli u Italiju govoreći da je prema vama stvorena atmosfera linča, mislite li tako i danas?

To nisam rekao samo ja, to su mogli pratiti svi građani Hrvatske. Uložio sam cijelog sebe, ugrozio i zdravlje, pa su mi napadi teško pali. Sigurno je bilo godina koje su mogle biti bolje, poput Eurobasketa u Poljskoj ili SP-a u Španjolskoj, ali objektivno, moglo je biti i gore. Rezultat je varijabilan, ali ovdje govorim o sportskoj kulturi. Njemačka je ispala iz skupine Eurobasketa, s dva sjajna NBA igrača, ali cijela dvorana im je pljeskala. Ostaje činjenica da sam Hrvatsku odveo na Olimpijske igre, dva puta na SP, ušli smo u polufinale Eurobasketa. To su sve, složit ćete se, dobri rezultati. Imao sam plan sve do Rija 2016., žao mi je što se to nije realiziralo, mislim da sam zaslužio priliku.

Jeste li htjeli preuzeti vlast u HKS-u, biti veliki gazda hrvatske košarke, što su neki tvrdili?

To je vrhunac laži koje su se nagomilale protiv mene. Baš mi to treba, da rješavam milijun problema… Ali, što se tiče vođenja stručne politike, nitko to ne može raditi bolje od mene! Možda zvučim prepotentno, ali iskren sam. Prošao sam sve stepenice, od rada s mladima do reprezentacije, prošao sam sve škole, imam sve reference.

Spreman za savjet

Kolika je krivica HKS-a u priči oko hrvatske košarke?

Vodstvo je imalo svojih pogrešaka. To društvo je bilo prezatvoreno, klima je trebala biti transparentnija prema svim košarkašima, pa bi i Savezu bilo lakše. HKS je mogao bolje, ali ne mogu reći da se ljudi u Savezu nisu trudili i radili.

Jeste li, nakon svega, zatvorili knjigu hrvatske košarke?

Dvaput sam rekao da se neću vraćati, pa sam se vraćao. Nikad ne reci nikad, iako u ovom trenutku to nije objektivno ni realno. Za savjet mlađima sam uvijek spreman.

Autor: Iva Perdec Augustić


Tekst je objavljen u tiskanom izdanju Telegrama 10. listopada 2015.