Nekad je nužno odabrati stranu

Rodbina, prijatelji i političari dočekali u zračnoj luci prvake svijeta, braću Sinković

Martin i Valent Sinković osvojili su zlatnu medalju u dvojcu na pariće

FOTO: PIXSELL

Rodbina, prijatelji, veslači te sportski i politički dužnosnici dočekali su u ponedjeljak u zračnoj luci Zagreb braću Martina i Valenta Sinkovića koji su u nedjelju na Svjetskom veslačkom prvenstvu u francuskom Aiguebeletteu osvojili zlatnu medalju u dvojcu na pariće.

Doček braće Sinković

“Uz čestitke Martinu i Valentu želim napomenuti da su uspjeh u Francuskoj postigli i ostali naši veslači posebno Damir Martin u samcu i Luka Radeljić u lakom samcu, dok je nastup na SP veliko iskustvo za sestre Marcelu i Karlu Milošević te naš dvojac bez kormilara Davida Šaina i Maria Vekić“, kazao je predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza Zlatko Buzina.

Tajnik HOO-a očekuje olimpijsku medalju

Glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Josip Čop kazao je da su braća Sinković naučila živjeti s pritiskom. “Zato vam danas i možemo kazati da i na OI u Riu očekujemo medalju”, rekao je Čop. “Ako ne budemo imali problema sa zdravljem ja vam već mogu najaviti da ćemo na OI u Riu osvojiti najsjajnije odličje”, obećao je trener zlatnog dvojca Nikola Bralić.

Martin Sinković je posebno zahvalio gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću koji im je nabavio čamac s kojim su osvojili odličje. “Najvažnije je ići korak po korak. Nakon ovog Svjetskog prvenstva i još jednog zlata možemo početi s pripremom i razmišljanjem o Rio de Janeiru. Jako smo ponosni na ostvarene rezultate i ne mislimo stati na ovome, puno je toga još pred nama,” dodao je Valent Sinković.

Novo uzastopno zlato

Finalna utrka na SP u Francuskoj bilo je šesto veliko natjecanje u nizu na kojem su braća Sinković osvojila zlatnu medalju, a u posljednjih 14 mjeseci na svakoj od 19 utrka na kojoj su se pojavili kroz cilj su prolazili prvi s visoko uzdignutim rukama. Na prošlogodišnjem SP u Amsterdamu Sinkovići su uz pobjedu ostvarili i novi svjetski rekord za dvojce na pariće postavši prva posada koja je veslala brže od šest minuta (5:59.72 u polufinalu). U Francuskoj su Sinkovići, ne samo obranili naslov osvojen lani u Amsterdamu, nego su plasmanom u finale osigurali i nastup na Olimpijskim igrama u Riju 2016. na kojima će nastupiti i Damir Martin koji je u finalu SP bio peti.

Hrvatski veslači su od osamostaljenja na svjetskim seniorskim prvenstvima osvojili 14 medalja od čega pet zlatnih, četiri srebrne i pet brončanih. Čak četiri zlata osvojile su posade koje je trenirao Nikola Bralić, a braća Sinković su se dva puta penjala na najviše pobjedničko postolje kao članovi četverca i dva puta u dvojcu na pariće.