Rooney zabio u pobjedi protiv Slovenije i došao na gol od Charltonovog rekorda

Bio je ovo Rooneyjev 48. gol za Englesku, jednog više zabio je Bobby Charlton

England Wayne Rooney (R) vies with Slovenia's Ales Mertelj (L) during the Euro 2016 qualifying football match between Slovenia and England  at the Stozice  stadium in Ljubljana on June 14,2015.AFP PHOTO/SAMUEL KUBANI
FOTO: AFP

Nogometaši engleske reprezentacije slavili su rezultatom 3-2 u utakmici 6. kola skupine E na gostovanju kod Slovenije i povećali bodovnu prednost na ljestvici pred svojim nedjeljnim domaćinom. Za Engleze se dva puta na listu strijelaca upisao Jack Wilshere, a jednom, i to za pobjedu, Wayne Rooney koji se ovim golom dodatno primaknuo najboljem strijelcu u povijesti Engleske Bobbyju Charltonu.

Rooney je gol postigao u 86. minuti utakmice, svoj osmi u posljednjih devet utakmica u dresu reprezentacije i ukupno 20. pod vodstvom Roya Hodgsona koji nikada nije izgubio utakmicu na klupi Engleske (dvanaest pobjeda, četiri neodlučena ishoda). Postigao ga je samo dvije minute nakon što je Nejc Pečnik izjednačio rezultat. Ukupno mu je to bio 48. pogodak u dresu reprezentacije čiji je sada drugi strijelac svih vremena, izjednačen s Garyjem Linekerom na toj poziciji.

Napokon lipanjsko slavlje

Englezi su pobjedom protiv Slovenije, koja je golom Milivoja Novakoviča imala uvodnu prednost na utakmici, potvrdili da im ovaj suparnik odgovara, svladavši ga i četvrti puta u međusobnim ogledima. Jednako tako, Slovenija se ponovno dokazala raspoloženom protiv Engleza koji su do ovog susreta u pet od posljednjih šest utakmica sačuvali praznu mrežu, s time da im je jedino zabila upravo Slovenija.

Zanimljivo, prva je ovo pobjeda Engleske u posljednjih devet utakmica igranih u lipnju, po završetku sezone. Njom je produljen niz nepobjedivosti momčadi u kvalifikacijama, pa ostaje zabilježeno da je od poraza protiv Hrvatske u studenom 2007. godine, Engleska samo jednom svladana u 34 posljednje kvalifikacijske utakmice. Poraz 1-0 nanijela im je Poljska 2009. godine.

U drugoj utakmici skupine Estonija je svladala San Marino 2-0, pa nakon nepotpunog kola na ljestvici vodi Engleska sa 18 bodova ispred Slovenije i Švicarske (utakmica manje) sa devet. Četvrta Estonija ima sedam bodova, Litva, koja je odigrala susret manje, pet, dok je posljednji San Marino sa jednim bodom.