Rusija će priznati dio krivnje za veliki dopinški skandal (kako bi izbjegla suspenziju svojih sportaša)

Istraga je pokazala da se u ruskoj atletici doping koristi u velikoj mjeri

FOTO: AFP

Ruski atletski savez planira priznati dio krivnje za novu dopinšku aferu kako bi spriječio suspenziju svojih sportaša s najvećih natjecanja. Takvu je kaznu zatražila nezavisna komisija Svjetske antidopinške agencije (WADA) nakon provedene istrage o korištenju nedopuštenih sredstava u ruskoj atletici.

Nezavisna komisija WADA-e ustvrdila je kako se u ruskoj atletici doping koristi u velikoj mjeri i to uz podršku države. Međunarodnoj atletskoj federaciji (IAAF) predloženo je da do daljnjega zabrani nastup ruskim atletičarima na velikim natjecanjima, a WADA je zatražila i uskraćivanje akreditacije moskovskom laboratoriju u čiji su se rad miješale ruske vlasti i u kojem je uništeno više od tisuću rezultata dopinških testova.

“Neke stvari su već riješene”

“Neke stvari priznajemo, neke osporavamo, a neke su već riješene”, rekao je predsjednik Ruskog atletskog saveza Vadim Zeličenok za AP.

Bude li Rusija kažnjena, njezini atletičari bi mogli propustiti nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru sljedeće godine.

“To bi bilo bolno za one sportaše čiste savjesti. A takva bi kazna bila i protiv duha WADA-inog kodeksa. WADA sama tvrdi da joj je glavni cilj zaštita čistih sportaša. No, čak i ako naša atletska ekipa bude suspendirana, Rusija neće bojkotirati OI. Protiv smo miješanja politike u sport”, istaknuo je ruski ministar sporta Vitalij Mutko.