Nekad je nužno odabrati stranu

Ruskim i bjeloruskim tenisačima ove godine zabranjen nastup na Wimbledonu

'Sport ne smije biti upotrijebljen za promociju ruskog režima', glasi obrazloženje uprave turnira

MIAMI GARDENS, FLORIDA - MARCH 31: Daniil Medvedev of Russia waves to the crowd as he leaves the court after losing to Hubert Hurkacz of Poland in their Men's quarterfinal match during the Miami Open at Hard Rock Stadium on March 31, 2022 in Miami Gardens, Florida.   Michael Reaves/Getty Images/AFP (Photo by Michael Reaves / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Organizatori najpoznatijeg teniskog turnira na svijetu Wimbledona u srijedu su i službeno potvrdili kako ruskim i bjeloruskim predstavnicima neće biti dopušten nastup na ovogodišnjem izdanju tog turnira. Tako je odlučeno zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Vijest o zabrani nastupa ruskih i bjeloruskih predstavnika ranije je objavilo više britanskih i američkih medija, a ona je sad dobila potvrdu. “Shvaćamo kako je ovo teško za prihvatiti osobama kojih se to tiče jer nažalost moraju snositi posljedice postupaka ruskog režima” , objavio je predsjednik All England Lawn Tennis Cluba (AELTC) Ian Hewitt.

“No, s obzirom na važnost činjenice kako sport ne smije biti upotrijebljen za promociju ruskog režima te zabrinutost za sigurnost igračica i igrača ne vidimo drugu mogućnost”, dodao je.

Prvi teniski turnir koji je zabranio nastup Rusima i Bjelorusija

Wimbledon je tako postao prvi teniski turnir koji je zabranio nastup ruskim i bjeloruskim sportašima. Međunarodni teniski savez (ITF) isključio je ruske i bjeloruske reprezentacije iz ekipnih natjecanja, ali je dopustio tenisačicama i tenisačima nastupanje bez nacionalnih obilježja kako na ATP i WTA turnirima tako i na ITF Touru.