Šahtar i Borussia stigli su do velikih pobjeda u Europskoj ligi, a posebno su se istaknuli Srna i Eduardo

Kapetan hrvatske reprezentacije upisao je asistenciju, a Dudu je je zabio

FC Shakhtar's Donetsk Eduardo (L) runs with the ball during the UEFA Europa League, Round 16, football match between Shakhtar and Anderlecht at Arena Lviv Stadium in Lviv on March 10, 2016. / AFP / SERGEI SUPINSKY
FOTO: AFP

Prve četiri utakmice osmine finala Europske lige donijele su zanimljive susrete. Borussia Dortmund slavila je kod kuće protiv Tottenhama, kao i Šahtar protiv Anderlechta. U ostalim susretima Basel i Sevilla odigrali su bez pobjednika, dok je Fenerbahče minimalno slavio protiv Brage, golom Mehmeta Topala u 82. minuti.

Ukrajinski Šahtar odlično je otvorio utakmicu s Anderlechtom te su u prvih dvadeseth nanizali nekoliko prilika. Pritisak se isplatio u 21. minuti kada je Taison zabio poslije dodavanja Kovalenka. Na taj je način ukrajinski klub došao do 300. pogotka u europskim natjecanjima. Samo tri minute kasnije Kucher je povisio vodstvo i to nakon asistencije kapetana Darija Srne.

Pokušao je Srna u 30. minuti ubačajima namjestiti novi gol suigračima, ali oni nisu imali rješenje. Bivši hrvatski reprezentativac Eduardo da Silva, koji je započeo susret od prve minute, zaprijetio je u 43. minuti kada je iz blizine pogodio stativu. Šahtar je poluvrijeme završio s devet udaraca po golu.

Gol Eduarda

U nastavku su Belgijci zaprijetili preko Defoura. U 50. minuti primio je dobar pas na rubu 16-erca ali je vratar odlično reagirao i obranio mu udarac. No, Anderlecht je došao do gola u 68. minuti. Ibrahim Conte je poslao pas za Franka Acheamponga, koji je glavom zabio u donji desni kut. Međutim, U 80. minuti na scenu je stupio Eduardo te je glavom nakon ubačaja iz kornera donio Šahtaru veliku prednost.

Borussia uvjerljiva

Odličnu utakmicu odigrala je Borussia Dormtund protiv Tottenhama te je s tri gola u mreži Huga Llorisa praktički osigurala četvrfinale.

Momčad Thomasa Tuchela sjajno je otvorila utakmicu. Prijetili su njegovi nogometaši no Tottenham je izdžao sve do 30. minute. Poslije brze akcije Schmelzer je ubacio s lijeve strane na glavu Aubameyanga koji pogađa za 1:0. Iako su do kraja poluvremena nogometaši Borussije prijetili na poluvrijeme se otišlo s minimalnom prednošću.

I nastavku su nastavili s istim tempom. U 50. minuti Aubameyang je odigrao za Castra, a on je iz teške situacije pogodio vratnicu. Deset minuta kasnije Reus je zabio iz blizine nakon što mu je loptu glavom prebacio Subotić. U 70. minuti Reus je dao drugo gol na utakmici poslije još jedne brze akcije domaćina. Nakon proigravanja Castra sam je ostao ispred Llorisa te je snažnim udarcem pogodio za konačnih 3:0.

Rezultati prvih susreta osmine finala Europske lige (uzvrati se za sedam dana)

Borussia Dortmund – Tottenham 3-0 (Pierre-Emerick Aubameyang 30, Marco Reus 70 )

Basel – Sevilla 0-0

Šahtar Donjeck – Anderlecht 3-1 (Taison 21, Oleksandr Kučer 24, Eduardo 79/Frank Acheampong 68)

Fenerbahče – Braga 1-0 (Mehmet Topal 82)