Sedam događaja koji su obilježili odnos HNS-a i Hajduka (i doveli do sastanka u Zagrebu)

Od onog neodigranog derbija na Maksimiru do najnovijeg sastanka u Zagrebu

14.04.2015., Poljud, Split - Delegacija Hrvatskog nogometnog saveza na celu sa izvrsnim predsjednikom Damirom Vrbanovicem i izbornikom Nikom Kovacem sastala se sa celnicima Hajduka kako bi dogovorili detalje oko susreta Hrvatske i Italije koji ce se odigrati na Poljudu 12. lipnja. Marin Brbic, Tomislav Pacak, Niko Kovac, Damir Vrbanovic. 
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

U kancelarijama HNS-a u Zagrebu ovog ponedjeljka održan je dugoočekivani sastanak čelnika Hajduka i vodstva središnjeg tijela hrvatskog nogometa. To je najnovije poglavlje turbulentnog odnosa između splitskog kluba i nogometne organizacije koji traje već punih pola godine, od neodigranog maksimirskog derbija Dinama i Hajduka 22. studenoga prošle godine.

Predstavnici HNS-a primili su na znanje sve Hajdukove prijedloge/zahtjeve te će o tomu će se o tomu raspravljati prvom sljedećom prigodom.U međuvremenu, evo kako se u posljednjih šest mjeseci razvijao odnos Hajduka i HNS-a, od onog neodigranog derbija na Maksimiru do najnovijeg sastanka u Zagrebu.

1. Hajduk zbog navijača odbio igrati derbi

22.11.2014., Stadion Maksimir, Zagreb - Na ulazu u stadion sa strane okretista Borongaj okupila se Torcida i ne zeli uci na stadion zbog kontrole ulaska jer ne zele pokazati osobnu iskaznicu.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Navijači Hajduka odbili su i ući na stadion zbog kontrole ulaska jer nisu željeli pokazati osobnu iskaznicu. PIXSELL

Te jesenske subote 22. studenoga 2014. na stadionu u Maksimiru trebao se dogoditi još jedan praznik hrvatskog nogometa, “vječni derbi” Dinama i Hajduka. No, sat vremena prije početka dvoboja mnogim navijačima Hajduka (kojih je u Zagreb stiglo gotovo dvije tisuće), na blagajnama Maksimira onemogućena je kupnja ulaznice zbog navodnih prijašnjih evidentiranih huliganskih ponašanja i kaznenih prekršaja (iako se potvrdilo da je na fantomskim “crnim listama” bilo i navijača bez ikakvih sankcija i sudskih zabrana); nakon što je vijest prostrujila među Torcidom, navijači Hajduka su se solidarizirali sa svojim kolegama i u znak prosvjeda odbili ući na stadion i vratiti se u Split.

Službeni Hajduk najprije je zatražio odgodu početka utakmice, a potom je, nakon odbijanja delegata, odbio istrčati na travnjak Maksimira. Iste večeri, na Poljudu je gotovo 10 tisuća navijača dočekalo hajdukovce poput heroja po njihovu povratku iz Zagreba.

2. Veliki prosvjed na Rivi

22.11.2014., Split - Vise tisuca navijaca Hajduka okupilo se na sjevernoj tribini Poljuda gdje je uz baklje docekalo igrace iz Zagreba, koji su odbili igrati derbi protiv Dinama. Nogometasi Hajduka solidarizirali su se sa svojim navijacima, od kojih je vecina odbila uci na juznu tribinu maksimirskog stadiona, nakon sto je pripadnicima Torcide, koji se nalaze na tzv. crnoj listi, zabranjen ulaz na stadion.  Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Istu večer više tisuća navijaca Hajduka okupilo se na sjevernoj tribini Poljuda gdje je uz baklje docekalo igrace iz Zagreba PIXSELL

Već sutradan iz Hajduka su pozvali čelnike HNS-a (Davor Šuker, Damir Vrbanović, Zdravko Mamić) na ostavke, dok su mainstream mediji požurili osuditi Hajdukov čin nazvavši ga “sumrakom hrvatskog nogometa”. Tjedan dana nakon neodigranog derbija na splitskoj su se Rivi održale masovne demonstracije protiv vrha HNS-a te mafije i kriminala u hrvatskom nogometu. S pozornice na Rivi ponovljen je poziv za odlaskom čelništva nogometnog Saveza, a 35 tisuća ljudi podržalo je “pravednu borbu Hajduka za čistim odnosima u hrvatskom nogometu”.

29.11.2014., Split - Na Obali hrvatskog narodnog preporoda odrzan je veliki prosvjed Torcide protiv vodstva Hrvatskog nogometnog saveza. Photo: Tino Juric/PIXSELL
Na rivi je održan veliki prosvjed Torcide protiv vodstva Hrvatskog nogometnog saveza PIXSELL

Dok se događala nogometna revolucija u Splitu i Dalmaciji, a hrvatski nogomet podrhtavao od problema u najvećoj krizi od hrvatske samostalnosti, prvi čovjek našeg nogometa Davor Šuker odmarao se na Tajlandu, odigravao humanitarne utakmice i lobirao za svoj izbor u Izvršnom odboru UEFA-e (što mu je naposljetku i uspjelo).

3. Stroga kazna Hajduku

PXL_231114_9434710
Predsjednik Hajduka strogo je kažnjen Ivana Ivanovic/PIXSEL

Uoči Božića strasti su se malo smirile, a onda je splitskom klubu stigla teška kazna za neodigravanje derbija – Disciplinska komisija na čelu s Krešimirom Vlajčevićem poslala je odluku kojom je utakmica registrirana s 3:0 u korist Dinama, Hajduku su oduzeta tri boda, a izgonom iz nogometa kažnjeni su predsjednik Marin Brbić i članovi Nadzornog odbora Vjekoslav Hrabar, Ante Majić, Nikola Koceić-Bilan te Ljubo Pavasović-Visković, i to na čak godinu dana.

4. Torcida se obrušila na Srnu

srna
Darijo Srna Slavko Midžor/PIXSELL

Nakon kvalifikacijske utakmice Hrvatske i Norveške na Maksimiru krajem ožujka 2015. kapetan reprezentacije i bivši igrač Hajduka Darijo Srna pozvao je na smirivanje tenzija između nogometnog Sjevera i Juga te je izrazio želju da se Italija ipak ugosti u Splitu (nakon što je utakmica bila dodijeljena Zagrebu). Na to je Torcida prozvala dugogodišnjeg kapetana reprezentacije za skidanje odgovornosti sa sebe i dugogodišnje zabijanje glave u pijesak, poručivši mu u otvorenom pismu:

“Svojim pasivnim držanjem podržao si sve što HNS godinama radi. Sudjelovao si u stvaranju “repke” pa sad igraj u “repki” i uživaj u atmosferi koju si stvorio. Ne uzimaj Hajduk u usta, jer nisi dostojan toga. Mi ćemo ovaj rat sa HNS-om dobiti, na svoj način. Samo će trajati duže.”

5. Prvi sastanak Hajduka i HNS-a, Italija ipak u Splitu

sastanak1
Sastanak u Splitu Ivo Cagalj/PIXSELL

Sljedeće poglavlje u odnosima Hajduka i HNS-a rezultiralo je početkom travnja pomirljivim dolaskom predstavnika Hrvatskog nogometnog saveza u Split i sastankom s Hajdukom na kojemu su čelnici Saveza Splitu velikodušno ponudili dvije utakmice hrvatske nogometne reprezentacije u paketu (Italija, Bugarska).

Sam ovaj čin dvojako je popraćen među domaćim ljubiteljima nogometa: jedni su smatrali da je Hajduk u cijeloj priči izdao ideale, jer se rukovao i sjeo za stol s mrskim neprijateljima, dok je drugi dio javnosti pokušavao dokučiti što se dogodilo unutar HNS-a da su ovako drastično promijenili odluku. No, uskoro se pokazalo da je to tek bio još jedan igrokaz u režiji HNS-a.

6. Uefina kazna ogolila ‘velikodušnost’ HNS-a

Michel Platini
Predsjednik Uefe Michel Platini JOE KLAMAR/AFP

Samo dan nakon sastanka u Splitu i usmenog obećanja o dodjeli utakmice s Italijom Poljudu na adresu HNS-a stigla je “čestitka” iz UEFA-e po kojoj će se utakmica Hrvatske s Italijom igrati bez publike. Naime, “Disciplinska komisija UEFA-e kaznila je HNS zbog rasističkog ponašanja navijača na utakmici s Norveškom te zbog bacanja pirotehničkih naprava, a osim što će susret protiv Italije organizirati pred praznim tribinama, Hrvatski nogometni savez kažnjen je i s ukupno 55.000 eura”. Nakon ove vijesti, malo tko je u Hrvatskoj povjerovao da u HNS-u nisu i prije ove objave znali za odluku UEFA-e. Sve u svemu, ako su se iz HNS-a željeli narugati Splitu, uspjeli su.

7. Huligani napali Niku Kovača, Brbiću smanjena kazna

PXL_270315_10310595
Niko Kovač PIXSELL/PIXSELL

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza donio je potom i službenu odluku o odigravanju utakmice Hrvatske i Italije pred praznim tribinama Poljuda (12. lipnja), a nekoliko dana poslije na novi sastanak u Splitu došla je HNS-ova delegacija pojačana i izbornikom Nikom Kovačem. Na putu za Split HNS-ove predstavnike fizički su napali huligani (srećom, bez težih posljedica), ali ni to nije omelo organizaciju utakmice u Splitu, a nekoliko dana poslije i smanjenje kazne predsjedniku Hajduka Marinu Brbiću s 12 na četiri mjeseca suspenzije. Kazna mu ističe za dva dana, no i prije toga uslijedio je novi sastanak vodstva Saveza i Hajduka, koji se danas održao u Zagrebu.

Gost autor: Ivan Princivali