Slaven Bilić je po treći put ove sezone nominiran za trenera mjeseca u engleskoj Premier ligi

West Ham u subotu dočekuje Arsenal, Bilić ne skriva optimizam

West Ham United’s Croatian manager Slaven Bilic gestures during the English Premier League football match between Arsenal and West Ham United at the Emirates Stadium in London on August 9, 2015. AFP PHOTO / IKIMAGES

RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorised audio, video, data, fixture lists, club/league logos or "live" services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.
FOTO: AFP

Po treći put ove sezone hrvatski je stručnjak Slaven Bilić nominiran za trenera mjeseca u engleskoj Premier ligi. U prva dva navrata nije dobio nagradu, a i sada ga očekuje žestoka konkurencija.

Osim West Hamova trenera, kandidati za mjesečno priznanje su i Claudio Ranieri koji je s Leicesterom u ožujku skupio tri pobjede i remi, zatim Eddie Howe koji je na klupi Bournemoutha ubilježio tri pobjede i poraz, te Francesco Guidolin koji je ostvario isti učinak kao menadžer Swanseaja. Bilić je prošli mjesec imao jednu utakmicu manje u Premier ligi od spomenutih, a može se pohvaliti dvjema pobjedama (Tottenham, Everton) i jednim remijem (Chelsea).

‘Pobjeda na Emiratesu nije bila slučajna’

Ova se nagrada, inače, dijeli od 1993. godine i ima veliki ugled u Engleskoj, a uvjerljivo ju je najviše puta osvajao (27) legendarni menadžer Manchester Uniteda Alex Ferguson. A dok čeka ishod ove ‘utrke’, pred Bilićem je novi veliki izazov. U 33. kolu Premier lige njegov West Ham u subotu dočekuje Arsenal. Na startu aktualne sezone Čekićari su su srušili Topnike na Emiratesu (2-0) i tako najavili velike stvari.

“U ono vrijeme je to bilo veliko iznenađenje, ali tijekom sezone smo pokazali da nije bilo slučajno. Bilo je lijepo pobijediti Arsenal na početku sezone, a sadašnja forma i pozicija na ljestvici nas čine optimističnima i uoči predstojeće utakmice”, najavio je Bilić na konferenciji za novinare.

‘Iznimno važan trenutak’

West Ham je šesti na ljestvici s 51 bodom, dok je Arsenal tri mjesta ispred sa sedam bodova više. Topnici se još uvijek nadaju da mogu uloviti prvoplasirani Leicester, dok Bilićeva momčad pokušava izboriti senzacionalni plasman u Ligu prvaka.

“Bit će ovo veliki londonski derbi. Sezona se bliži kraju i ovo je iznimno važan trenutak s obzirom da se borimo za Europu. Arsenal se, s druge strane, bori za naslov i želi pobijediti u svim preostalim utakmicama. Ali i mi ćemo učiniti sve da pobijedimo i ostanemo u utrci za četvrtim mjestom”, dodao je Bilić.

Bez poraza 13 utakmica

Bivši hrvatski izbornik ipak prepušta status favorita Arseneu Wengeru i njegovim nogometašima.

“Arsenal je naviknut na ovakvu situaciju i nema smisla isticati tko je favorit. Da bismo pobijedili, morat ćemo odigrati kompletnu utakmicu. Kad lopta bude u njihovim nogama, morat ćemo smanjiti rupe između linija. Arsenal je ubojit na počecima utakmica i u dobroj je formi.”

https://www.youtube.com/watch?v=75_NZx1DYuU

West Ham nije poražen na svome Upton Parku već 13 utakmica zaredom, ali Bilić tvrdi da ne obraća pažnju na takve stvari.

“To je lijep podatak. Nisam to znao što samo pokazuje da razmišljamo isključivo od utakmice do utakmice”, zaključio je Bilić.