Slovačka je na Euru dosta iznenadila, pobijedila je Rusiju, a fantastičan pogodak zabio je Hamšik

Slovačka je do prve pobjede došla pogocima Weissa u 32. minuti i Hamšika u 45.

Slovakia’s players celebrate their victory during the Euro 2016 group B football match between Russia and Slovakia at the Pierre-Mauroy Stadium in Villeneuve-d’Ascq, near Lille, on June 15, 2016. / AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN
FOTO: AFP

U Lilleu, na stadionu Pierre Mauroy koji je prošle godine po potrebi bio i košarkaška dvorana za vrijeme Eurobasketa, utakmicom Rusije i Slovačke započelo je 2. kolo natjecanja po skupinama na Euru.

Slovačka je do svoje prve pobjede na turniru došla pogocima Weissa u 32. minuti i Hamšika u 45. Rusiji je nadu u povratak dao Glušakov u 80. minuti dvoboja. Pred 39.000. gledatelja na stadionu Pierre-Mauroy sudio je Damir Skomina iz Slovenije.

RUSIJA – SLOVAČKA 1:2

Rusija (4-2-3-1): Akinfejev, Smolnikov, Sčenjikov, Ignjaševič, V. Berezuckij, Neustäder, Golovin, Kokorin, Šatov, Smolov, Dzjuba

Slovačka (4-3-3): Kozačik, Pekarik, Škrtel, Durica, Hubočan, Pecovsky, Kucka, Hamšik, Mak, Weiss, Duda

Strijelci: 0:1 Weiss (32.), 0:2 Hamšik (45.); 1-2 Glušakov (80.)

Sjajni igrač Napolija odigrao je vjerojatno najbolju individualnu partiju dosadašnjeg dijela Eura i praktički je sam pobijedio neuvjerljive Ruse, momčad koja je u Lille doputovala s planom uzimanja bodova protiv Slovačke. Međutim, plan im se raspao već nakon prvih 45 minuta dvoboja.

Slovačke trupe razbile Ruse

Slovačka je u potpunosti razbila trupe Leonida Sluckija koje u prvom dijelu susreta u igri nisu imali ni glavu, ni rep! Probudili su se Rusi tek u nastavku, ali protiv u obrani disciplinirane Slovačke to “buđenje” nije bilo dovoljno.

Bolja prezentacija Slovaka nego u prvoj utakmici

Slovačka je odigrala bolju utakmicu nego što je to bilo slučaj u prvom kolu turnira protiv Walesa (poraz od Velšana 1-2) i zasluženo došla do prva tri boda na prvenstvu.

Rusija je, pak, ostala na samo bodu protiv Engleza i sama sebi zakomplicirala život na turniru. Jer u posljednjoj utakmici u ovoj prvoj fazi natjecanja na Euru, Rusija će morati slaviti protiv Walesa ako misli izboriti nastup među šesnaest najboljih reprezentacija Eura. Junaci prve pobjede Slovačke na Euru bili su strijelci Weiss i Hamšik.

Hamšík je proglašen i za najboljeg igrača susreta. Zanimljivo, ali Weiss i Hamšík postali su prvi nogometaši na Euru koji su jedno drugom asistirali za pogodak i ujedno oboje bili strijelci još od Eura u Portugalu 2004. godine i engleskog dvojca Scholes – Rooney.

Jalova Rusija

Rusija je, pak, odigrala jednu od najlošijih utakmica posljednjih godina. Njihova igra nije imala niti glavu, niti rep. Jedan podatak najbolje dočarava današnju igru Rusa.

Naime, Rusija nije primila više od jednog gola u posljednjih 35 službenih utakmica. Jedina svijetla točka u ruskom sastavu bio je strijelac Glušakov koji je smanjio na 2-1 u 80. minuti. Ali, bilo je kasno za povratak Rusa i uzimanje makar boda.

Slovačka i Wales imaju sad po tri boda, a Engleska i Rusija jedan. U četvrtak u drugom susretu ove skupine sastaju se Engleska i Wales.