Nekad je nužno odabrati stranu

Španjolska ima najviše klubova u četvrtfinalu, a mi vam donosimo još par zanimljivosti iz Europske lige

Manchester United je prvi put ispao od engleskog suparnika

FOTO: AFP

Poznati su svi četvrtfinalisti Europske lige. Šlager osmine finala bio je okršaj najtrofejnijih engleskih klubova Manchester Uniteda i Liverpoola, a uspješniji su ovom prilikom bili nogometaši s Anfielda.

Liverpool je prošli tjedan pred svojim navijačima slavio s 2-0, a u četvrtak je u uzvratu na Old Traffordu bilo 1-1, tako da je momčad Jürgena Kloppa prošla među osam najboljih u drugom po snazi europskom natjecanju. Osim Liverpoola, u četvrtfinale su se plasirali i Borussia Dortmund, Sparta Prag, Braga, Athletic Bilbao, Sevilla, Villarreal i Šahtar.

Ovo je nekoliko zanimljivih statističkih podataka s utakmica igranih u četvrtak.

1. Liverpool

Liverpool je prošao dalje u svih šest prethodnih navrata u europskim natjecanjima nakon što je u prvoj utakmici na Anfieldu pobijedio s 2-0. Serija je nastavljena i protiv Manchester Uniteda. Za Redse je ovo 23. četvrtfinale u europskim kupovima i prvo nakon sezone 2009/10.

2. Manchester United

Manchester United je prvi put u povijesti u Europi ispao od engleskog suparnika. U dosadašnjih je pet srazova bio uspješniji.

3. Talijani

Italija nema nijedan klub u četvrtfinalu europskih natjecanja po prvi put nakon sezone 2000/01. Juventus je u srijedu ispao u osmini finala Lige prvaka, a u četvrtak mu se pridružio i Lazio koji je na svome terenu doživio pravi debakl protiv praške Sparte (0-3). Samo je jednom ranije Lazio doživio teži europski poraz kod kuće – protiv Chelseaja u Ligi prvaka 2003. godine (0-4).

4. Athletic Bilbao

Athletic Bilbao će treći put igrati u četvrtfinalu Kupa UEFA/Europa lige. U prethodna je dva navrata (1976/77 i 2011/12) dogurao sve do finala, ali trofej nije osvojio. Baski su zabili barem jedan gol na svakom od posljednjih 16 gostovanja u Europskoj ligi, što je novi klupski rekord. Vrijedi istaknuti i da je napadač Athletica Aritz Aduriz s 35 godina na leđima ove sezone postigao već 31 pogodak u 47 nastupa u svim natjecanjima.

5. Borussia Dortmund

Pobjedom protiv Tottenhama (2-1) Borussia Dortmund je postala prvi njemački klub koji je slavio na White Hart Laneu u europskim natjecanjima. Dosad su Nijemci na Tottenhamovom stadionu upisali šest poraza i jedan remi. Borussia sada na kontu ima 110 postignutih golova ove sezone, računajući sva natjecanja. Iz pet najjačih europskih liga uspješnija je po ovom kriteriju samo Barcelona (141).

6. Aubameyang

Borussijin napadač Pierre-Emerick Aubameyang je s dva pogotka protiv Tottenhama došao do brojke od 35 golova ove sezone. Iz pet najjačih liga ispred njega su samo Suarez (43), Ronaldo (40) i Messi (37).

7. Španjolci

Računajući Ligu prvaka i Europsku ligu, najviše klubova u četvrtfinalu ima Španjolska (6), slijede Njemačka (3), Engleska (2), Portugal (2), te Francuska (1), Češka (1) i Ukrajina (1). Nastavlja se na taj način višegodišnja dominacija Španjolaca koje će ove sezone u dva četvrtfinala predstavljati Barcelona, Real Madrid, Atletico, Sevilla, Villarreal i Athletic Bilbao.