Spektakularni Bolt kompletirao je svoj set zlatnih medalja (ima ih 9) i najavio konačno povlačenje

'Najveći sam, osjećaj je briljantan', kazao je Bolt nakon utrke

Jamaica's Usain Bolt does his "Lightening Bolt" pose after Team Jamaica won the Men's 4x100m Relay Final during the athletics event at the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Stadium in Rio de Janeiro on August 19, 2016.   / AFP PHOTO / FRANCK FIFE
FOTO: AFP

Usain Bolt završio je svoju olimpijsku karijeru osvojivši devetu zlatnu medalju. Bolt je osvojio medalje u utrkama na 100 i 200 metara u Riju, uz to je jedini čovjek koji je osvojio tri sprinterske discipline tokom triju Olimpijskih igara. Prvo mjesto u štafeti 4 puta 100 metara osvojila je Jamaica. Usain je trčao s Asafaom Powellom, Yohanom Blakeom i Nickelom Ashmeadeom, vrijeme od 37,27 sekundi bilo je najbolje. Japan je osvojio srebro, a SAD su diskvalificirani te je bronca otišla Kanadi.

“Eto vam ja sam najveći”, rekao je Bolt, osvojio medalje na 100, 200 i 4×100 štafetno na posljednje tri olimpijske igre. Planira se povući nakon Svjetskog prvenstva 2017. u Londonu, tako da se neće natjecati u Tokiju 2020. Kada će imati gotovo 34 godine.

Izjednačio se s najvećima

S devet osvojenih zlatnih medalja izjednačio se s američkim sprinterom i skakačem u dalj Carlom Lewisom, koji je osvojio isto toliko medalja na četiri Olimpijske igre, i finskim trkačem Paavom Nurmijem.

“Danas ću dugo biti budan i zabaviti se”, rekao je za BBC Sport. “Kada sam počinjao nisam ni mogao zamisliti da će se ovo dogoditi. Moj tim se danas iskazao za mene”, rekao je Bolt.

Blake pokušava nagovoriti Bolta da ostane u sportu iduće četiri godine. “Usain treba biti besmrtan, on je besmrtan. Potaknut ću ga da se vrati 2020”, rekao je. No svjetskom rekorderu na 100 i 200 metara za sada to nije opcija.

Diskvalificirani Amerikanci u štafeti

“Odličan je osjećaj. Bio je ovo dugačak put, sretan sam i osjećam olakšanje. Divno je biti u povijesnim knjigama kao jedan od najboljih. Ponosan sam na sebe”, rekao je Bolt. Također je rekao da će mu kod Olimpijskih igara nedostajati publika. “Neće mi nedostajati intervjui, dao sam ih oko 500”, rekao je.

Američki tim Mike Rodgers, Justin Gatlin, Tyson Gay i Trayvon Bromell već su proslavili broncu, kada su diskvalificirani. Gatlin je dobio štafetnu palicu prerano od Rodgersa, tijekom prve predaje. “Već smo otrčali počasni krug i kad samo razgovarali s novinarima, oni su nam rekli”, rekao je Gay.

U finalu košarkaškog turnira Srbija i SAD

Finale košarke je postavljeno kao posljednji događaj na čitavim Igrama u Riju, odigrat će se u nedjelju od 20.45 sati. Srbija je ušla u finale pobijedivši Australiju 87:61, u finalu će igrati s SAD-om koji je u polufinalu bio bolji od Španjolske 82:76. Amerikanci i Srbi igrali su međusobno i u skupini, prije tjedan dana kada su Amerikanci pobijedili s 94-91.