Sportaši iz Hrvatske osvojili 73 medalje, Matešu posebno veseli što su više od njih pola osvojile sportašice

Trećina osvojenih odličja su zlatna

08.06.2015., Zagreb - Konferencija za medije Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) povodom odlaska hrvatske sportske delegacije na Europske igre u Baku. Na konferenciji je potpisan i sponzorski ugovor izmedju tvrtke Porsche Croatia i Hrvatskog olimpijskog odbora. Nakon konferencije hrvatska sportska delegacija zaputila se autobusom za Ljubljanu odakle zajedno sa slovenskom delegacijom lete za glavni grad Azerbajdzana. Zlatko Matesa. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Hrvatski sportaši u prvom polugodištu predolimpijske 2015. nastupili su na svim natjecanjima za koja su se kvalificirali, a na njima su osvojili 73 odličja od kojih su trećina zlatna.

“Posebno veseli što su više od polovine tih odličja osvojile naše sportašice”, kazao je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša komentirajući na sjednici Vijeća u utorak izvješća o izvršenju programa i proračuna HOO-a.

Podaci o prihodu

Po tim podacima u prvih šest mjeseci 2015., HOO je uprihodio 51.940.093 ili 41,03 posto od planiranih 126.594.721 kn, od kojih iz Državnog proračuna 45.115.884 kuna. Ostali su vlastiti prihodi marketinga, olimpijske solidarnosti ili drugi prihodi. Troškovi redovnih programa nacionalnih saveza čiji su sportaši ovih šest mjeseci sudjelovali na 70 svjetskih i 80 europski prvenstva, te 63 svjetska i 32 europska kupa, te još 82 međunarodna natjecanja i 39 prvenstava Hrvatske, iznosili su ukupno 23.250.934 kuna.

Vijeće HOO-a prihvatilo je izvješća stručne službe HOO-a o korisnicima razvojnih programa od kojih je program potpore mlađih dobnih skupina sportaša u kojem s današnjim datumom uz dopune korisnika s sjednice, ima 60 sportaša iz 18 sportova, individualnog programa mladih u kojem je 112 korisnika u 25 sportova, programa za ekipne sportove u kojem su košarkaši U18 i vaterpolisti U13, sveukupno njih 25.

Program za kvalitetne vrhunskim sportašima

Vrhunski sportaši, njih 44 u 15 sportova koriste program namijenjen kvalitetnim sportašima. U programu namijenjenog trenerima ukupno je 59 trenera od vrhunskih do vrsnih, kvalitetnih i onih koji rade s najmlađim sportašima. Posebna namjenska sredstva olimpijskog programa koriste kandidati za Olimpijske igre Rio 2016., njih 95 u 16 sportova, a među sportašima je 18 rukometaša i 15 vaterpolista.

Vijeće je odlučilo podržati Hrvatski gimnastički savez u organizaciji Challenger kupa u muškoj i ženskoj sportskoj gimnastici u Osijeku od 17. do 20. rujna. Podržali su i prijedlog Komisije sportaša u kandidiranju svjetske juniorske i europske kadetske prvakinje u taekwondou Ivane Babić za izbor najboljeg mladog sportaša Europe i nagradu „Piotr Nurowski“, kao i prijedlog o domaćinstvu središnje proslave Hrvatskog olimpijskog dana (HOD) u Vinkovcima u čijoj organizaciji će sudjelovati Županijski savez športova Vukovarsko-srijemske županije i Zajednica športskih udruga grada Vinkovaca.

Vijeće je poslalo na usklađivanje statuta HOO-a s novim odredbama Zakona o sportu koje su na snazi od 20. srpnja 2015., a kako bi u listopadu bio na dnevnom redu Skupštine HOO-a.

Vijeće je primilo informaciju o polugodišnjem izvješću Hrvatske olimpijske akademije (HOA), pripremi podjele Nagrade HOO-a Dražen Petrović 10. rujna, kao i javnoj raspravi u organizaciji Hrvatske radio televizije (HRT) o mogućim strateškim pravcima suradnje HRT-a i Sportske televizije.