Nekad je nužno odabrati stranu

Sporting je prva momčad u Portugalu, a glavne zasluge za to ima njihov Alex Ferguson

Jorge Jesus je trener Sportinga tek od ove sezone

FOTO: screenshot/twitter

Lisabonski Sporting u ovom je trenutku prvoplasirana ekipa portugalskog prvenstva, a kao glavni zaslužni najčešće se spominje Jorge Jesus, 61-godišnji trener koji Sporting vodi tek od ove sezone, a čak je šest sezona prije toga vodio najvećeg Sportingovog rivala, Benficu.

Odanost u drugom planu

“To je kao da Alex Ferguson preuzme Manchester City”, odmah nakon njegovog preuzimanja Sportinga rekli su ljubitelji nogometa u Portugalu i usporedili taj potez sa situacijom u engleskom nogometu. A ta usporedba jako dobro opisuje situaciju u nogometnom Lisabonu.

Sporting je oduvijek bio manje uspješan klub od Benfice, baš kao Manchester City od Uniteda. A Ferguson je legendarni trener Uniteda, baš kao što je Jesus trenerska legenda Benfice.

Jorge Jesus kao trener Benfice
Jorge Jesus kao trener Benfice AFP

No, Ferguson je ostao odan i nikada nije vodio City, dok je Jesus spremno sjeo na klubu Sportinga. A tamo je jako uspješan.

Jorge Jesus
Jorge Jesus AFP

Još jedna sličnost između Fergusona i Jesusa nalazi se u načinu na koji njihove momčadi osvajaju bodove. Baš kao momčadi legendarnog Škota, i one Jesusove jako često dolaze do pobjede u završnici utakmice.

Za to je dobar primjer čak sedam utakmica u kojima je Sporting pri kraju susreta došao do sva tri boda i razočarao suparnike koji su bili blizu uspjeha, ali ipak nedovoljno blizu jer se Jesusove momčadi ne predaju.

Islam Slimani , prva zvijezda Sportinga, slavi gol
Islam Slimani , prva zvijezda Sportinga, slavi gol AFP

Pobjede u završnici

Tondela 1 – 2 Sporting (14. kolovoz) – Adrien Silva u 98. minuti (jedanaesterac)

Sporting 2 – 1 CSKA Moscow (18. kolovoz) – Islam Slimani u 82. minuti

Sporting 1 – 0 Nacional (21. rujan) – Fredy Montero u 86. minuti

Arouca 0 – 1 Sporting (8. studeni) – Islam Slimani u 90. minuti

Sporting 2 – 1 Benfica (21. studeni) – Islam Slimani u 112. minuti

Sporting 1 – 0 Belenenses (30. studeni) – William Carvalho u 94. minuti (jedanaesterac)

Sporting 3 – 2 Braga (10. siječanj) – Islam Slimani u 90. minuti

Ostavlja trag

Trenutno, nakon 17 odigranih kola, Sporting se nalazi na čelu tablice s 44 boda, četiri više od drugog Porta i sedam više od Jesusove bivše ekipe Benfuice koja, doduše, ima utakmicu manje. Zato ni ne čudi da su navijači Sportinga oduševljeni Jesusom, izvrsnim trenerom koji je profesionalnu igračku karijeru započeo u njihovom klubu, ali nikad tamo nije kao nogometaš ostavio veliki trag.

Kao trener, poprilično smo sigurni, hoće.

https://www.youtube.com/watch?v=vAiCo4nLrAE