Štimac i Blažević smatraju da ćemo 'prošetati' kvalifikacijama za SP

"Grupa je po nas izvanredna", tvrdi Igor Štimac, a u isto vjeruje i Blažević

08.06.2013., Zagreb - Hrvatska Udruga Nogometni sindikat dodjelila je nagrade Nogometni Oscar za najbolje nogometase. Igor Stimac, Miroslav Ciro Blazevic. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Bivši izbornici hrvatske nogometne reprezentacije Miroslav Ćiro Blažević i Igor Štimac prokomentirali su za portal Index.hr skupinu kroz koju će Hrvatska tražiti plasman na Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. u Rusiji. Obojica se slažu da je skupina – lagana. A u njoj će Hrvatska plasman na Mundijal tražiti protiv Ukrajine, Turske, Islanda i Finske.

I dok aktualni izbornik Niko Kovač poziva na oprez opisujući skupinu teškom, neugodnom i izjednačenom po kvaliteti, no i prihvaćajući ulogu favorita, Štimac i Blažević nude drugačije viđenje grupe.

Grupa je po nas izvanredna

“Zar nešto zbilja trebamo komentirati? Grupa je po nas izvanredna i uvjeren sam da nam niti jedna reprezentacija s kojom ćemo igrati neće predstavljati težu prepreku. Turci su već godinama u nezapamćenoj krizi, a znate li tko ih je gurnuo u bunar iz kojeg se nikako ne mogu izvući? Hrvatska, onim demoliranjem u Istanbulu u baražu za Euro u Poljskoj i Ukrajini”, izjavio je Štimac koji je reprezentaciju vodio 2012. i 2013. godine i nastavio:

“Njih se ne bi trebali plašiti, nije to više ona momčad koja je ne tako davno bila treća na svijetu. Finska spada u donji dom europskog nogometa i ako naš pristup bude na visini, njih lako pobjeđujemo. Naravno, gledajući kroz povijest, nije nam se jednom znalo dogoditi da protiv najjačih igramo najbolje, a kiksamo protiv lošijih. Zbog toga treba biti ipak oprezan. Sve ovisi o nama, ako pristup bude pravi, prolazimo dalje bez problema.”

Štimac smatra i da je Ukrajina dobra momčad, ali i da je Hrvatska u odnosu na nju puno bolja, a za Island ne vidi načina na koji bi ta reprezentacija mogla ozbiljno zaprijetiti sastavu Nike Kovača.

I sami bi tako izabrali

Na jednak način razmišlja i Ćiro Blažević, izbornik pod čijim je vodstvom Hrvatska ostvarila najbolji rezultat, broncu sa Svjetskog prvenstva 1998. godine.

“Grupa je takva da sam ju sam birao, ne bih bolje izabrao. Istina, nema više slabih reprezentacija, no nemojmo se zavaravati, uz pravi pristup prošetat ćemo se kroz ovu grupu. Nisu to ni izbliza one Ukrajina i Turska kakve su bile dok sam ja morao igrati protiv njih. Stvarno moramo biti zadovoljni ždrijebom. Izbjegli smo nezgodne protivnike, ne po sportskom aspektu, već po onome drugom, Srbiju i BiH, a opet smo dobili zemlje koje nam nisu strane, koje jako dobro poznajemo, ali koje su inferiorne u odnosu prema nama. Zato već sad mogu reći da će Hrvatska otići na još jednu najveću nogometnu svjetsku smotru”, uvjeren je Blažević.