Štimac poručio kako je nemoguće da Blatter nije znao za korupciju u Fifi (i opet prilično oštro napao Šukera)

Ovo će biti veliki udarac nogometu i treba istražiti sve upletene, kaže

14.10.2013., Hampden Park, Glasgow, Skotska - Press konferencija hrvatske nogometne reprezentacije dan prije kvalifikacijske utakmice protiv Skotske. Igor Stimac.
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije i trener Zadra Igor Štimac, govorio je za N1 o aferama koje se vežu uz sam vrh svjetskog nogometa, ali i o onim hrvatskima. Nekoliko je riječi posvetio i bivšem suigraču, danas predsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza Davoru Šukeru.

Štimca su iznenadila uhićenja koja su se u srijedu dogodila u Zürichu i optužbe za kriminalne radnje vrhuške svjetskog nogometa. Smatra da je nemoguće da, još neoptuženi predsjednik Međunarodne nogometne federacije Sepp Blatter, o tim radnjama ništa nije znao.

Blatter treba dati ostavku

– U takvoj organizaciji ne očekujete takav broj gluposti. Očigledno je da su sva ona govorkanja posljednjih godina bila istinita i uhićenja su sada na djelu. Teško je vjerovati da nije znao jer sve su to mahom njegovi najbliži ljudi. Kad gledamo unatrag i razmatramo sve optužbe na njegov račun, ova im akcija daje za pravo u svim njihovim optužbama. Blatteru neće biti lako i ostavka bi bila odgovoran čin.

Sepp Blatter

Upitan može li se istraga raširiti i na Hrvatsku i bi li trebalo istražiti poslovanje i odluke Hrvatskog nogometnog saveza, Štimac je odgovorio:

– Ma ja se ne bih toliko zabrinjavao po tom pitanju. U nas su se počeli raščišćavati odnosi u tom smislu. Mi smo premala zemlja da bismo bili meta interesa bilo koga. U FIFA-i se radi o milijardama eura. To je ogroman izazov za one koji su labilni i nisu dovoljno odgovorni. Treba istražiti sve i svakoga tko je upleten u bilo kakvu akciju. Ovo će biti veliki udarac nogometu i same optužnice će se sigurno odraziti na sve nogometne organizacije na svijetu. No nogomet je prevelik biznis i ići će dalje bez obzira na par pojedinaca

Prvenstvo nije regularno

Dotaknuo se trener Zadra i hrvatskog nogometnog prvenstva za koje smatra da ne završava regularno.

– Nažalost ne. Odluka o licenciranju s kojom je Zadar izbačen u drugu ligu je očito učinilo ovo prvenstvo neregularnim. Odlakle ludost tim ljudima da to objave samo dva kola prije kraja prvenstva. Iznenadili smo ih pobjedom protiv Hajduka jer su vjerovali da nećemo doći do tri boda tamo. Pitanje je što je HNS i na koji način se obračunavaju s onima koji ne razmišljaju kao oni.

Na upit kako Šuker vodi Savez, Štimac je bio jasan i oštar.

20.04.2015., Zagreb - U hotelu Westin odrzana je godisnja skupstina Hrvatskog nogometnog saveza. Nakon zavrsetka skupstine odrzana je konferencija za medije. Predsjednik HNS-a Davor Suker. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

– S Davorom nisam razgovorao. Kratko smo se vidjeli u nekoliko navrata nakon mog odlaska s mjesta izbornika i više nisam imao razloga za sastanke. On je samo nastavak zadnjih pet godina Markovićeve vladavine. On je svoj cilj ispunio i ušao u Izvršni izbor UEFE. To je sve što će on napraviti za hrvatski nogomet. Napravio je sebi novu kancelariju, proširio ju je na 500 kvadrata dok su drugima uredi smanjeni, i to je sve što je napravio – smatra.

Figa u džepu

Hrvatsku 12. lipnja očekuje kvalifikacijska utakmica za Europsko prvenstvo 2016. godine. Igrat će se ona u Splitu, ali pred praznim tribinama.

– Žalosno. Nakon toliko godina izbivanja iz Splita doći u situaciju da se igra pred praznim tribinama. Ali prihvatimo to kao jedan novi početak. Osobno držim da je to sve jedna nova stranica koja počinje s figom u džepu od strane onih koji upravljaju HNS-om.

Glavni problem je neujednačen odnos HNS-a prema ostalima, izuzev Dinama. To je počelo još kad je krenula kampanja za novog predsjednica HNS-a. Hajduk je donekle usamljen u toj borbi jer je premalo onih koji su u stanju reći što misle, a s druge strane je problem i izostanak rezultata na terenu.

Smatram da Hrvatska još uvijek ne funkcionira kao pravna država. I sve dok ovo društvo bude pod utjecajem korupcije i poltrona neće nam biti bolje. Upravo odatle i jeste ta psihoza od strane onih koji bi trebali biti odgovorni u nogometu. Bit će bitne promjene na puno većoj razini, onoj političkoj, a onda bi sve ostalo moglo doći na red – zaključio je Štimac.