Strani mediji pišu o povijesnoj pobjedi Hrvatske (a neki je čak spominju kao jednu od najvećih ikad)

Hrvati su prošli zahvaljujući jednom od najvećih iznenađenja u povijesti

Goalkeepers  of Croatia Mirko Alilovic (L) and Ivan Stevanovic  (R) celebrate their victory over Poland after  their Main Round 1 match of the Men's 2016 EHF European Handball Championships between Poland and Croatia in TAURON Arena of Krakow on January 27, 2016.
 Croatia won 37-23. / AFP / ATTILA KISBENEDEK
FOTO: AFP

Teško je u samo jednom tekstu, rečenici, detalju opisati sportsko čudo koje se jučer na večer dogodilo u Krakowu. Hrvatska je protiv domaćina Poljske uspjela ostvariti pobjedu od 11 golova razlike i više i izboriti plasman u polufinale Europskog prvenstva. Tako su se iz skupine 1 u borbu za medalje plasirali Norveška i Hrvatska, a u razigravanju završili Francuska i Poljska.

Do jučer su bili slavljeni kao najveća rukometna nacija i favorit broj jedan za osvajanja zlata i na ovom EP-u. Nakon hrvatskog čuda i “ukazanja” gospe iz Međugorja u Tauron Areni izborniku Željku Babiću, ostali su “spuštenih gaća”, ne vjerujući što se dogodilo.

Hrvatska je veličanstvenim slavljem nad jakom Poljskom izbacila Francusku iz borbe za medalju. Francuski mediji s velikom dozom gorčine pišu o šokantnom raspletu u Poljskoj. Pa tako Le Point ističe:

“El Tri će morati naći svoju utjehu na Olimpijskim igrama u Riju. Do jučer su se činili Nepobjedivima, a sada odlaze boriti se za plasman, plasman koji nam se činio nepotrebnim. Mislili smo da ćemo postati europski prvaci. No nitko nije pitao Norvežane i Hrvate što misle…”.

Norveška i Hrvatska kreirali senzaciju

Istina. Norveška i Hrvatska dva su velika iznenađenja turnira.

“Udar groma u Krakowu! Umjesto da se prošećemo u polufinale, zaustavili su nas Norvežani pa Hrvati! Strašan šok za Onestine ‘eksperte…”, dodaje Le Parisien.

Poljski mediji ne vjeruju što se dogodilo njihovim junacima, koje su svi vidjeli u borbi za medalju. Međutim, bljesnula je munja zvana Hrvatska i bacila u očaj skoro 40 milijuna Poljaka.

Players of Croatia celebrate their victory over Poland after their Main Round 1 match of the Men's 2016 EHF European Handball Championships between Poland and Croatia in TAURON Arena of Krakow on January 27, 2016. Croatia won 37-23. / AFP / ATTILA KISBENEDEK
Slavlje Hrvatske u Poljskoj AFP

Hrvatski rukometaši plasirali su se u polufinale Europskog prvenstva u Poljskoj nakon senzacionalne pobjede protiv domaćina.
“Katastrofa, crna srijeda za poljski rukomet! Poljska se oprostila od medalje”, piše Przegladsportowy.pl, dok Naszdziennik.pl dodaje:

“Katastrofa, tsunami, očaj… uglavnom, neviđena sramota. Umjesto da Poljska uđe u polufinale, pala je na 4. mjesto. Nemamo prave riječi za ovo što se dogodilo. Činilo se kao da ne postoji šansa da Poljska ispadne iz borbe za medalje, a sada će igrati za sedmo mjesto!”

I mediji iz regije klanjaju se Hrvatskoj

I mediji iz regije popratili su ovu povijesnu pobjedu Kauboja. Pa tako B92 piše: “Hrvatska ‘rastavila’ domaćina za polufinale” i u tekstu ističe:

“Hrvati su odigrali nestvaran meč u Krakovu i deklasirali Poljsku rezultatom 37:23 čime su obezbijedili drugo mjesto u grupi 1”, piše B92, a Večernje novosti donose tekst pod nazivom: “Čudo Hrvata u Krakovu: Pobijedili Poljsku sa 14 razlike i plasirali se u polufinale EP. Kurir, pak, u tekstu pod nazivom: “Kauboji napravili čudo: Hrvatski rukometaši pobijedili Poljsku sa čak 14 razlike i otišli u polufinale u kojem kažu:

Marino Mari? (L) of Croatia scores a goal against Micha? Szyba (R) of Poland during the match of the Men's 2016 EHF European Handball Championship between Poland and Croatia in Krakow on January 27, 2016. / AFP / ATTILA KISBENEDEK
Jedan od junaka povijesne pobjede-Marino Marić AFP

“Hrvati su napravili čudo. Od starta meča sa Poljskom su vodili i prednost konstantno uvećavali do maksimalnih “plus 17” u 45. minuti – 30:13. Nisu imali problema sačuvati uvjerljivo vodstvo, pa su na kraju ispunili nemoguću misiju – 37:23.

Dva čuda u Poljskoj

I bosanskohercegovački mediji glorificiraju čudesno slavlje Kauboja nad Poljskom:

“Hrvatska deklasirala Poljsku i izborila polufinale. U šokantnom danu na Euru u Poljskoj dogodila su se dva čuda – prvo je Norveška savladala Francusku, a potom je Hrvatska protiv Poljske ganjala pobjedu od 11 razlike, a igrači Željka Babića pobijedili su s nevjerovatnih 14 razlike. U stvorenom krugu Hrvatska, Francuska i Poljska su završili s po šest bodova, a hrvatski rukometaši su prošli u polufinale zahvaljujući senzaciji u Krakowu i jednim od najvećih iznenađenja u povijesti europskog rukometa”, piše Dnevni avaz, dok klixba dodaje:
“Čuda su moguća: Hrvatska razmontirala Poljsku u njenom dvorištu i prošla u polufinale. Zapamtite Krakow! Hrvatska je napravila čudo, jednu od najvećih rukometnih senzacija i uništila Poljsku u njenom dvorištu pred 15 tisuća navijača osramotivši je rezultatom 37:23.

Slovensko Delo, pak, u tekstu pod nazivom: “Hrvatska lekcija za udžbenika ističu:

“Najveću pobjedu u zadnjem kolu drugoga kruga natjecanja ispisala je Hrvatska, koja je domaćina rastavila na proste faktore. Tako su se naši susjedi plasirali među četvoricu najboljih na turniru”.