Nekad je nužno odabrati stranu

Stromsgodset-Hajduk 0-2: Hajduk izborio doigravanje Europske lige

Nogometaši Hajduka slavili i u uzvratu te s ukupnih 4-0 prošli dalje

30.07.2015., stadion Poljud, Split - Prva utakmica treceg pretkola Lige Prvaka, HNK Hajduk - Stromsgodset IF. Franck Ohandza, Gustav Valsvik. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Nogometaši Hajduka plasirali su se u završno pretkolo Europske lige nakon što su i u uzvratnom susretu 3. pretkola u Drammenu pobijedili norveškog Stromsgodseta s 2-0 (0-0). Splićani su prije sedam dana na Poljudu pobijedili s 2-0.

Strijelci su za Hajduk bili Mijo Caktaš (55) i Franck Ohandza (77), a oba zgoditka su postigli s igračem manje nakon što je u 53. minuti isključen stoper Zoran Nižić. Hajduk je izborio četvrto pretkolo i za ulazak u skupinu Europske lige nestrpljivo čeka ždrijeb u petak i novoga protivnika.

Grčevita obrana

Na umjetnoj travi stadiona u Drammenu Hajduk se branio 55 minuta, a onda dočekao svoju šansu za pogodak Caktaša na asistenciju Ohandze. Kamerunac je solo-prodorom u 77. minuti donio pobjedu i potvrdu prolaza mlade momčadi, koja u Europi pobjeđuje sve pred sobom, a u HNL-u još čeka prvu pobjedu. Momčad Damira Burića je neočekivano daleko bolje izgledala nakon isključenja Nižića, a norveški sastav u 180 minuta igre nije uspio Hajduku zabiti pogodak.

U prvom dijelu Hajduk se grčevito, ali uspješno branio, a u prvih 45 minuta niti jedna momčad nije uputila udarac u okvir vrata. Norvežani su napadali, a najbolju priliku propustio je Olsen koji je 32. minuti u padu glavom poslao loptu tik pored vratnice.

U 53. minuti je zbog drugog žutog kartona isključen stoper Hajduka Nižić, no samo dvije minute kasnije Caktaš dovodi Splićane u vodstvo. Ohandza se izborio za loptu i krenuo s centra sam prema golu, te nesebično dodaje Caktašu koji pogađa mrežu u prvom udarcu hrvatske momčadi prema vratima. Hajduk je s igračem manje zaigrao bolje i u 77. minuti je Ohandza napravio još jednu majstoriju, oslobodio se dvojice Norvežana i zabio za 2-0 i prolaz. Do kraja je Hajduk imao šansu i povećati pobjedu, dok su se svi napadi Stromsgodseta razbijali o čvrstu splitsku obranu.


 

90+3 minuta: KRAJ UTAKMICE U DRAMMENU. Nakon 2-0 pobjede u Splitu, Hajduk je u uzvratnoj utakmici istim rezultatom još jednom svladao Stromsgodset i izborio doigravanje Europske lige. Strijelci utakmice bili su Mijo Caktaš u 55. i Franck Ohandza u 77. minuti ogleda.

90+2 minuta: Šansu Maglice uklizavanjem rješava golman norveške momčadi. Hajdukovi navijači pjevaju i slave pobjedu i prolazak splitske momčadi u daljnje kolo natjecanja.

90. minuta: Igrat će se tri minute produžetka utakmice.

85. minuta: Zbog prekršaja na Maglici javno je opomenut Hoibraten.

83. minuta: Zadnja izmjena igrača. Umjesto strijelca Caktaša ulazi Sušić. Domaćin se istovremeno pohvalio brojkom od 5300 gledatelja.

81. minuta: Damir Burić mijenja. Strijelac drugog pogotka izlazi iz igre, a umjesto njega ulazi Maglica. U međuvremenu je u igru ušao i ozlijeđeni Vilsvik.

77. minuta: GOOOOOL! Franck Ohandza je odigrao povratnu loptu s Vlašićem, varkom se riješio čuvara i plasirao prizemnu loptu u lijevi donji kut Buggeova gola za 2-0. U posljednjih desetak minuta dvoboja Norvežanima zaista treba čudo da Hajduk eliminiraju iz 4. pretkola Europske lige.

74. minuta: Ukazuje se liječnička pomoć Vilsviku. Ne bude li u mogućnosti nastaviti, Stromsgodset će se brojčano izjednačiti s Hajdukovim snagama na travnjaku budući da su sve tri zamjene već izveli.

70. minuta: Raste pritisak Stromsgodseta, ali bez utjecaja na rezultat. Hajduk izvodi prvu zamjenu igrača. Umjesto Balića na umjetni travnjak stadiona Marienlyst ušao je Juranović. Promjena i kod suparnika. Izlazi Kastrati, ulazi Storum.

67. minuta: Pokušaj Balića iz daljine, lak posao za golmana domaćina koji u ovim trenucima ponovno diktira tempo igre, ail je i dalje bez rješenja u završnici akcija.

61. minuta: Norvežani ponovno mijenjaju. Umjesto Jradija u igru je ušao Storflor. U istoj minuti opet je zaprijetio Vilsvik. Kalinić siguran.

55. minuta: GOOOOOOL! Ohandza je povukao kontranapad s centra igrališta, oslobodio se igrača i uposlio Caktaša koji pogađa za vodstvo Hajduka 1-0. Četvrti je ovo pogodak Caktaša u Europskoj ligi u ovoj sezoni u kojoj je dva puta zabijao Sillamaeu, a po jednom Koperu i (za sada) Stromsgodsetu.

53. minuta: Drugi žuti karton i isključenje zaradio je Zoran Nižić, Hajduk će do kraja utakmice morati igrati s igračem manje. Sudac mu je drugu javnu opomenu pokazao nakon udarca laktom u kontaktu s Olsenom.

46. minuta: Započeo je nastavak igre. Nogometaše Damira Burića još jedno poluvrijeme dijeli od proboja u 4. pretkolo Europske lige. Splitskih 2-0 i dalje je aktivan rezultat nakon što je prvo poluvrijeme utakmice u Drammenu ponudilo terensku incijativu Stromsgodseta, ali i nekonkretnost u završnicama akcija.

45+2 minuta: Opsada Hajdukova gola u posljednjim trenucima poluvremena. Wilkheim i Jradi su zaprijetili, ali na predah se ide uz početnih 0-0. Norveška momčad bila je ta koja je prijetila, imala inicijativu i više pokazala, no Hajduk će na odmor zadovoljan trenutačnim rezultatom.

44. minuta: Zadnja minuta prvog dijela. Može se zabilježiti udarac Jeffersona, više statistički no što je bio prijetnja Buggeovim vratima. Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

40. minuta: Igra se posljednjih pet minuta prvog poluvremena utakmice u Drammenu. Domaćin je ponovno ‘stisnuo’, napada gol i traži promjenu rezultata, no Hajduk sve nalete suparnika za sada drži pod kontrolom.

38. minuta: Nova prilika Vilsvika, apsolutno najistaknutijeg igrača domaće momčadi. Kalinić siguran.

36. minuta: Nekoliko igrača norveške momčadi kombiniralo je iz prve u kaznenom prostoru Hajduka. Udarac je u konačnici s desne strane prema bližem gornjem kutu uputio Vilsvik, no pored gola.

33. minuta: Iz vrlo teške situacije, glavom u padu pokušao je zabiti Olsen na dodavanje Vilsvika s desne strane. Lopta je prošla uz desnu vratnicu Kalinićeva gola.

29. minuta: Još jedan neuspješan pokušaj norveške momčadi iz daljine. Ovaj puta Abu udara silovito s 20-ak metara, ali bez imalo opasnosti za Kalinića. Točnije, upućena lopta je bila bliže korner-zastavici nego Hajdukovom golu.

25. minuta: S desne je strane glavu Wikheima u šesnaestercu Hajduka naciljao Vilsvik. Udarac 22-godišnjeg krilnog nogometaša nije bio precizan.

22. minuta: Pejić je ubacio s lijeve strane u sredinu šesnaesterca prema Malokuu. Domaćini su opasnost očistili izbacivanjem lopte u korner kojega je izveo Balić prema Jeffersonu. I dalje nema promjene rezultate u Drammenu, ali ima u kontroli lopte. U posljednjim minutama ona je češće u nogama splitske momčadi.

16. minuta: Hajduk teško dolazi do prilika. Igra se uglavnom na dijelu terena koji u prvome poluvremenu pripada splitskoj momčadi. Igrači Stromsgodseta imaju više loptu u svojim nogama, napadaju uglavnom preko krila, no veće prijetnje za Kalinićev gol nema.

11. minuta: Žuti karton za Nižića zbog opasnog starta uklizavanjem u noge Kastratija.

8. minuta: Vlašić je pronašao Ohandzu, međutim Kamerunac je bio prebrz u odnosu na obranu domaće momčadi te je uhvaćen u zaleđu.

6. minuta: Vanjskim dijelom lijeve noge šut s nekih 25 metara okušao je Hanin. Lopta je prošla uz desnu vratnicu Kalinićeva gola. Inače, u početnim minutama susreta Hajduk je više orijentiran na branjenje svojega gola, a domaća momčad je ta koja ima inicijativu i koju je prenijela na Hajdukov dio terena.

2. minuta: Vlašić je probio po desnoj strani i ubacio loptu pred vrata domaćina. Najviši u skoku bio je Maloku čiji udarac glavom ipak nije bio velika prijetnja golu Buggea. Lopta je otišla iznad grede.

19:00 Sudac Oliver Drachta označio je početak utakmice.

18:55 Utakmica će se igrati na stadionu Marienlyst koji može primiti 9000 ljudi. Iako nije u potpunosti pun i publika još stiže, igrat će se u lijepoj atmosferi.

Stromsgodset – Hajduk 0-0

Stromsgodset: Bugge -Vilsvik, Høibråten, Valsvik, Hanin – Jradi, Abu, Fossum – Kastrati, Lehne Olsen, Wikheim

Hajduk: Kalinić – Tudor, Nižić, Milović, Pejić – Jefferson, Caktaš – Balić, Vlašić, Maloku – Ohandza

https://twitter.com/hajduk/status/629323342131150849/photo/1