Sud je naredio Realu, Chelseaju i drugim klubovima da otkriju koliko su ponudili za zvijezdu Barcelone

Katalonski klub je Neymara platio (samo) 17 milijuna eura

Neymar s klasičnom frizurom
FOTO: AFP/AFP PHOTO

Čini se da se saga oko transfera brazilske zvijezde Neymara u Barcelonu 2013. godine nastavlja. Barcelona je tada u svoje redove dovela sada 23-godišnjeg nogometaša iz Santosa za 17 miljuna eura, što je poprilično malen iznos za jednog od najtalentiranijih i najpopularnijih nogometnih zvijezda na svijetu. Sud u Španjolskoj u srijedu je naredio drugim velikim klubovima da otkriju koliko su ponudili za Neymara, javlja Bloomberg.

Tako svoje ponude moraju otkriti Real Madrid, Chelsea, Manchester City i Bayern, koji su također bili jako zainteresirani za transfer talentiranog Brazilca.

Sumnjiv transfer

Taj transfer odmah je privukao veliku sumnju, pogotovo zato jer je pravo na 40 posto Neymarovog transfera imao brazilski investicijski fond DIS, koji je nakon transfera Neymara, njegovog oca, Santos i Barcelonu optužio za prevaru.

Kako je bilo i očekivano, Neymar i Barcelona poručili zanijekali su da su učinili bilo što pogrešno.

Neymaru novi ugovor

Podsjetimo, javila se vijest da Barcelon želi Neymaru ponuditi novi ugovor i učiniti ga drugom najplaćenijom zvijezdom momčadi. Aktualni ugovor Neymaru prestaje važiti u ljeto 2018., a potpisivanjem novog, petogodišnjeg s boljim uvjetima i većom odštetnom klauzulom, ta bi suradnja trebala jamčiti ostanak brazilskog nogometnog reprezentativca do 2020. godine.

Potpiše li ga Neymar godišnja će mu se primanja udvostručiti pa će po sezoni prihodovati 12 milijuna eura. Prema nekim napisima sve je o produljenju suradnje dogovoreno još u ožujku, no Neymarov zgusnut raspored jednostavno nije dozvolio da se to učini ranije.

Ovisi o predsjedniku

Ipak, u pitanju je još jedna stvar. Osim što je između osvajanja Lige prvaka i početka Copa Americe bilo samo četiri dana razmaka, u Barceloni se očekuju i predsjednički izbori o kojima ovisi Neymarovo nagrađivanje. Naime, dogodit će se ono ukoliko na njima pobjedi Josep Maria Bartomeu, donedavni predsjednik koji je s tog mjesta odstupio da bi se 18. srpnja mogli održati novi predsjednički izbori. Pobijedi li Bartomeu dogovoreno produljenje suradnje će se potpisom službeno potvrditi.

Strijelac 39 golova za Barcelonu u prošloj sezoni u novom će ugovoru imati jednaku klauzulu kao i Lionel Messi, prva zvijezda momčadi, koja poprilično odbija druge klubove da pristupe Barceloni s namjerom kupnje Neymara. Naime, želi li ga netko prijevremeno dovesti u svoje redove morat će to Barceloni kompenzirati s 250 milijuna eura. Plaća će mu, ipak, biti daleko manja od Messijeve za koju se tvrdi da iznosi 20 milijuna eura po sezoni.