Arbitražni sud promijenio kaznu za onu utakmicu prekinutu dronom. Oduzeo je bodove Srbiji, ostavio je bez izgleda za plasman na EP

Sud u Lausanni je sva tri boda uzeo Srbiji i dodijelio Albaniji

Igrač lovi dron na utakmici Srbije i Albanije
FOTO: AFP/ AFP PHOTO

Sportski arbitražni sud u Lausanni (CAS) oduzeo je tri boda Srbiji s utakmice protiv Albanije i dodijelio ih njihovim protivnicima u tom susretu, reprezentaciji Albanije, javlja Tanjug.

Radi se o utakmici u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo koja je igrana u Beogradu, ali je prekinuta zbog nereda nakon što je na teren letio dron s albanskom zastavom. UEFA je prvobitno tri boda iz tog susreta dodijelila Srbiji, a sada je CAS poništio tu odluku.

Albanski premijer Edi Rama na Twitteru nije skivao oduševljenje odlukom CAS-a. Napisao je: “Super, europska pravda, tri boda za crveno-crne u Beogradu”.

Poprilično očekivano, posve dugačije razmišlja srpski premijer Aleksandar Vučić. “Europska pravda po tko zna koji put pretvorila se u svjetsku nepravdu. Oni koji su incident izazvali su nagrađeni, a žrtva je kažnjena”, poručio je.

Albanska žalba je usvojena

Albanski nogometni savez žalio se CAS-u na odluku UEFA-e, a Sud u Lausanni je prihvatio njihov prigovor i procijenio da je za prekid utakmice odgovoran Srpski nogometni savez (FSS) i registrirao susret službenim rezultatom 0-3.

Neredi na utakmici Srbije i Albanije
Neredi na utakmici Srbije i Albanije AFP/AFP PHOTO

Svoju odluku CAS je obrazložio time što nije pronađen dokaz da su albanski igrači odbili nastaviti utakmicu, a prekid je nastao zbog loše organizacije i nasilnog ulaska navijača na teren.

Srbiji velika kazna

Uz to što im je oduzeta pobjeda i bodovi iz te utakmice, CAS je potvrdio da se Srbiji odluzimaju tri boda zbog loše organizacije, kako je već odlučila UEFA. Također, FSS-u je određena kazna od 100 tisuća eura i dvije domaće utakmice bez gledatelja. Albanci su kažnjeni s 100 tisuća eura jer se smatraju odgovornima za pojavu drona s albanskom zastavom u 41. minuti utakmice.

Nakon te odluke CAS-a u kvalifikacijskoj skupini I za odlazak na Europsko prvenstvo Portugal vodi s 12 bodova, Albanija je druga s njih 10, isto koliko ima Danska. Srbija sada ima minus dva boda i bez izgleda je za odlazak na Euro.