Ljutiti Davor Šuker novinarima priznao da je moguće da Hrvatsku zbog kukastog križa izbace s EP-a

Šef HNS-a je dan uoči odluke komentirao mogući ishod skandala

FOTO: screenshot/n1

Dva dana prije odluke UEFA-e o kazni Hrvatskoj zbog svastike na Poljudu, predsjednik HNS-a i član Izvršnog odbora UEFA-e, Davor Šuker komentirao je mogući ishod, javlja N1.

Dinamo je krenuo prema Luksemburgu jutros iz zračne luke Pleso, a na aerodromu ekipa N1 televizije zatekla je Davora Šukera. Na pitanje novinarke N1 što očekuje od disciplinske komisije UEFA-e, Šuker je ljutito odgovorio: ‘Da disciplinci kažu svoje’, a zatim je dodao kako je moguće i da nas izbace sa Europskog prvenstva.

Podsjećamo, tijekom utakmice Hrvatske i Italije na Poljudu dogodio se incident kakav se rijetko viđa na nogometnim stadionima. Na poljudskom travnjaku netko je preko noći iscrtao kukasti križ, a za sve se saznalo u poluvremenu kada su radnici zalili travu na kojoj se otkrila – ‘svastika’, javlja N1.

Svi misle da Hrvatskoj slijedi teška kazna

Već smo pisali da Lucio Colantuoni, poznati odvjetnik u međunarodnom sportu, profesor sportskog prava u Milanu, te sudac i posrednik na Sudu za sportsku arbitražu u Lausanni (CAS), smatra da će UEFA rigorozno kazniti Hrvatsku. On je poručio kako će biti izrečene žestoke kazne, posebno za Hrvatsku zbog učestalih kazni u proteklom razdoblju.

“Prema mom dosadašnjem iskustvu kao suca CAS-a, očekujem jaku i učinkovitu sankciju koja će imati za cilj ne samo kažnjavanje odgovornih za incident, već i da budu efekt upozorenja svim klubovima i savezima, kao i masama navijača”, rekao je Colantuoni u intervjuu za Al Jazeeru.

‘Kazna neće biti nepoštena’

Colantuoni ističe kako bilo koja akcija na koju se odluči krovna institucija europskog nogometa neće biti nepoštena niti neproporcionalna.

“Međutim, ukoliko se UEFA odluči na neke kazne poput dugih zabrana igranja na nekim terenima ili nešto još izražajnije, sigurno će doći do mnogih žalbi i polemika. Ipak, moramo svi imati u vidu da nijedna od sankcija, govoreći samo o slučajevima Hrvatske i BiH, neće izgledati kao nepoštena ili disproporcionalna u svjetlu hitnosti UEFA-e i nacionalnih saveza da izbore sigurnost i obrane sportske principe i fair-play, kao i da se izbori s diskriminacijom”, ističe.

‘Balkanska narav i povijest’

Colantuoni se osvrnuo i na problematiku ovakvih incidenata na Balkanu, te tvrdi da se objašnjenje za to skriva u samoj balkanskoj naravi i povijesti.

“Balkan je uvijek kroz povijest bilo osjetljivo područje, posebno kada se gleda socijalna tematika. Nažalost, zbog toga je nasilje na javnim mjestima čest problem. Nogomet reflektira društvenu nestabilnost, a primjer toga je globalni problem s huliganima” – pojasnio je Colantuoni za Al Jazeeru.