Nekad je nužno odabrati stranu

Šuker misli da će nam oduzeti bodove zbog svastike, ali nas ipak neće izbaciti iz kvalifikacija

"Oduzimanje bodova je realnija opcija, no i izbacivanje je opcija"

20.04.2015., Zagreb – U hotelu Westin odrzana je godisnja skupstina Hrvatskog nogometnog saveza. Nakon zavrsetka skupstine odrzana je konferencija za medije. Predsjednik HNS-a Davor Suker. Photo: /
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker potvrdio je u razgovoru za Dnevnik Nove TV da je prijetnja izbacivanja hrvatske nogometne reprezentacije iz kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2016. i dalje realna opcija, ali i dodao da se nada da to toga neće doći, a sve vezano za slučaj iscrtavanja kukastog križa na travnjaku splitskog stadiona.

Podsjetimo, iscrtan je on kemikalijom koja je nagrizla, osušila i promijenila boju trave na mjestima na kojima je bila razlivena. Još uvijek nepoznati počinitelj, ili više njih, razlili su je iscrtavši njom višemetarski kukasti križ pred utakmicu Hrvatske i Italije. Sramotne poljudske slike obišle su svijet.

12.06.2015., stadion Poljud, Split - Kvalifikacijska utakmica za odlazak na Europsko prvenstvo koje ce se odrzati 2016. godine u Francuskoj, skupina H, 6. kolo, Hrvatska - Italija. Na travnjaku Poljuda iscrtan je kukasti kriz. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Realno je očekivati gubitak bodova

– Moguće je izbacivanje iz natjecanja. Oduzimanje bodova je realnija opcija, no i izbacivanje je opcija – kazao je Šuker i još jednom pozvao institucije da se pozabave sramotnim ekscesom sa Poljuda.

– Nogomet je veselje, nogomet je fešta. Imali smo toliko kvalitetnih igrača na terenu, a o rezultatu nitko ne govori. Utakmica će biti označena kukastim križem. Ostat će u povijesti države, u povijesti hrvatskog nogometa, u povijesti europskog nogometa da je utakmica označena kukastim križem. Moramo napraviti sve što možemo i tražimo od Hrvatske da istraži i privede odgovorene – kazao je Šuker dodavši da je Savez učinio sve što je mogao po pitanju osiguranja utakmice.

HNS je poduzeo sve

– HNS je poduzeo sve. Napravili smo sve što su od nas tražili. Pojačali smo prilaze igralištu i vidjet ćemo koliko snimaka imamo od prvog pa sve do posljednjeg treninga. Pogledat ćemo snimke i nadam se da ćemo nakon istrage imati počinitelje.

Šuker je još jednom osudio povike “za dom spremni”, a na upit što bi poručio onima koji crtaju kukaste križeve po travnjaku i može li se s njima uopće razgovarati rekao:

– Skrenuli su s puta i ovu situaciju trebamo iskoristiti da kažemo kako je to sramotno, osuđujuće i da napravimo sve što treba da se ovakvim stvarima stane na kraj. Ovo se više nikada ne smije ponoviti, a mi ćemo i dalje igrati po cijeloj Hrvatskoj i bit ćemo pravedni. Vidjeli ste koliko smo im dali prostora posljednjih godina u medijima. Oni su to dobro iskoristili. Oni znaju djelovati između zakona. Kod nas nema čvrstih i oštrih zakona. Zašto naši huligani dobivaju kaznu za napad na izbornika od dva dana u zatvoru i 500 kuna i on je heroj u državi?