Svi su stali na stranu Chelseajeve liječnice, a Arsenalovi navijači žele ju u klubu više od Karima Benzeme

Udruga liječnika Premierlige upozorila je na profesionalne i etičke standarde

Chelsea doctor (R) Eva Carneiro and head physio Jon Fearn (L) treat Chelsea's Belgian midfielder Eden Hazard late on during the English Premier League football match between Chelsea and Swansea City  at Stamford Bridge in London on August 8, 2015. Chelsea have sidelined team doctor Eva Carneiro from match-day duties after she fell foul of manager Jose Mourinho, according to British media reports on August 11, 2015. Mourinho criticised Carneiro after she ran on the pitch to treat Eden Hazard in stoppage time of Chelsea's 2-2 draw at home to Swansea City on August 8, saying she did not "understand the game". AFP PHOTO / IAN KINGTON

RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.
FOTO: AFP

Nema tome dugo kako je menadžer Chelseajeve nogometne momčadi Jose Mourinho ustvrdio da je njegov odnos sa vlasnikom kluba Romanom Abramovičem sjajan i da trzavice koje su ga udaljile iz kluba u prvome mandatu više ne postoje. No, i to bi se sada moglo promijeniti.

Navodno je ruski milijarder i više nego ljutit nakon što je portugalski strateg momčadi izazvao kontroverzu javnim kritiziranjem Eve Carneiro, članice liječničke službe kluba koja je na travnjak utrčala da bi pomogla ozlijeđenom Edenu Hazardu. Dogodilo se to tijekom ogleda prvog kola engleskog prvenstva u kojem je aktualni prvak igrao ‘tek’ 2-2 protiv Swansea na Stamford Bridgeu, a nakon čega su mnogi prozvali Mourinha ustvrdivši da mu je rezultat momčadi ispred zdravlja igrača koji ju čine.

Izjava koja zaprepašćuje

“Nisam sretan onime kako su postupili. Nogomet se mora razumijeti, a razumijeti ga moraju svi koji rade za klub. Kada se utrčava na teren mora se biti u potpunosti siguran da je igraču pomoć potrebna, a ja sam uvjeren da Edenu nije bila. Moja me liječnička služba ostavila sa osmoricom u polju u trenutku kontranapada”, kazao je Mourinho u opisu situacije koja će nastavak dobiti u obraćanju prozvana putem društvene mreže i kazne koju će joj Portugalac odrediti.

Podrška javnosti

Pritom Mourinha očito jako malo zanima činjenica da je sudac utakmice dao znak da liječnička služba utrči na travnjak. On ne trpi iskakanja iz tračnica i njegova mora biti zadnja, pa je objavu liječnice na Facebooku, na kojem se zahvalila svima koji su stali na njenu stranu, dočekao vrlo oštrom kaznom.

Carneiro

Carneiro više ne smije biti na treninzima i utakmicama momčadi, a niti u hotelu u kojem je momčad. U klubu ipak ostaje, a do kada ovisit će i o mogućim ponudama.

Arsenalovi navijači

Pritom su lobirati za nju počeli Arsenalovi navijači koji idu toliko daleko da menadžeru momčadi Arseneu Wengeru preporučuju da zaboravi osnaživanje momčadi francuskim napadačem Real Madrida Karimom Benzemom, što se učestalo spominje, već da u klub dovede omalovaženu liječnicu.

Podrška struke

Dobila je Carneiro i podršku struke, pa se tako očitovala Udruga liječnika Premierlige koja je u priopćenju iznijela svoj stav:

“Za liječnike Premierlige vrijede isti etički standardi kao i za sve ostale liječnike. Temeljna odrednica ovoga posla je voditi brigu o pacijentu i Udruga liječnika Premierlige smatra da je udaljavanje dr. Carneiro s klupe Chelseaja nepravedno i ekstremno. Liječničku službu pozvao je sudac, a ignoriranje tog poziva bilo bi kršenje profesionalnih i etičkih standarda.”

Carneiro na potezu

Napisi nekih medija tvrde da liječnica čeka Mourinhovu javnu ispriku, ali i da bi se klub mogao naći u sudskom procesu ostane li situacija kakva trenutačno jest. A to je vjerojatno posljednja stvar koja treba Abramoviču na kojem je da tvrdoglavom Portugalcu ukaže na pogrešku.