Izgleda da skandalu nema kraja, zbog pranja novca pod istragom Fifini računi u švicarskim bankama

Švicarski državni tužilac nije isključio mogućnost da će ispitati Blattera

Sepp Blatter
FOTO: AFP

Švicarske banke izvijestile su o sumnjivim aktivnostima na računima krovne nogometne organizacije Fife, rekao je švicarski državni tužitelj Michael Lauber, javlja BBC. Lauber je rekao kako njegov ured analizira velik broj Fifinih dokumenata zaplijenjenih u korupcijskoj istrazi.

Lauber nije isključio ni ispitivanje bivšeg čelnika Fife Seppa Blattera u sklopu istrage koja bi mogla dovesti do ponovnog otvaranja dobivanja domaćninstva za svjetska prvenstva 2018. i 2022. godine.

Švicarski državni odvjetnik otkrio je u srijedu kako je u istrazi nepravilnosti u procesu dodjeljivanja domaćinstava nogometnih svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine zaplijenjeno oko devet terabajta podataka povezanih sa 104 bankovne transakcije.

Kompleksna i temeljita istraga

“Naša je istraga vrlo kompleksna i temeljita. Navest ću vam kao primjer da je naše državno odvjetništvo dosad prikupilo oko devet terabajta podataka”, izjavio je švicarski državni odvjetnik Michael Lauber u srijedu na konferenciji za medije u Bernu te dodao da su ti podaci povezani sa 104 bankovne transakcije.

“No, imajte na umu da svaka od tih transakcija povezuje po nekoliko različitih bankovnih računa”, naglasio je Lauber koji je prvi put javno progovorio o istrazi započetoj prošlog mjeseca, nakon što je švicarsko državno odvjetništvo zaplijenilo dokumente iz FIFA-inog računalnog sustava u sklopu istrage o dodjeli domaćinstava SP-a 2018. i 2022. godine, kada su organizaciju najunosnije sportske priredbe u svijetu dobili Rusija i Katar.

“Suočeni smo sa složenom istragom s mnogim međunarodnim implikacijama. Istraga je u tijeku i trebati će vremena”, rekao je Lauber. “Ne bi bilo profesionalno u ovom trenutku govoriti o detaljima. Svijet nogometa mora biti strpljiv. Po svojoj, ova istraga će trajati više od legendarnih 90 minuta.”

Istraga se približava Blatteru

Fifa je suočena sa širokom korupcijskom aferom nakon što je švicarska policija uhitila sedmoricu visokih dužnosnika prošlog mjeseca. Sedmorica su zadržana na temelju zahtjeva američkog ministarstva pravosuđa, a do sada je optuženo 14 trenutnih i bivših djelatnika i suradnika Fife.

Podsjetimo, savezne američke vlasti smatraju da je jedan od najbližih suradnika Seppa Blattera odgovoran za prebacivanje 10 milijuna dolara s Fifinih bankovnih računa na račune u vlasništvu bivšeg potpredsjednika te organizacije Jacka Warnera. Te transakcije iznimno su bitan element istrage u korupciji u Fifi, a osoba koja je otkrivena približava istragu Blatteru.

Lauber je otkrio i da je u istrazi dosad ispitano desetoro ljudi, ali i dodao da će lista ispitanih vrlo vjerojatno biti proširena. Zasada nije poznato kad bi istraga mogla biti dovršena.