Svjetski atletski savez potvrdio četverogodišnju suspenziju za hrvatsku atletičarku zbog dopinga

Maratonka i dalje ne odustaje i žali se Međunarodnoj sportskoj arbitraži

05.08.2012., Engleska, London - Olimpijske igre London 2012. Maraton - Lisa Christina Stublic zauzela je 52 poziciju sa istrcanim vremenom od 2:34:03 sekunde.
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Hrvatskoj maratonki Lisi Nemec Svjetski atletski savez je (IAAF) potvrdio je četverogodišnju suspenziju zbog korištenja dopinga.

Na berlinskom maratonu 27. rujna 2015. godine, na kojem je istrčala normu za Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. godine, Nemec je uzet uzorak krvi i nalaz je bio negativan. Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA) testirao je atletičarku 6. listopada prošle godine i u uzorku urina testiranom u laboratoriju u Seibersdorfu, pronađena je zabranjena tvar, rekombinantni eritropoetin.

Žalba CAS-u

Nemec, koja je 2012. godine sudjelovala na OI u Londonu, odlučila se žaliti Međunarodnom sportskom sudu u Lausanni (CAS).

““Imala sam potrebu napisati ovu objavu kako bih svima vama rasvijetlila što se događalo u proteklim mjesecima. Ne mogu ići u detalje ali ukratko: Nakon četiri tjedna od saslušanja, na moje iznenađenje donesena je odluka, koja nažalost nije u moju korist. Kao prvo želim reći da sam nevina, čak sam išla na poligraf kako bih to dokazala. Jako sam razočarana jer nisam dobila pravedno saslušanje od strane HZTA. Nije mi dato pravo u obrani na ispitivanje suprotne strane, niti su mi dali svu dokumentaciju koju sam ih tražila. Time su prekršena moja temeljna ljudska prava. Naravno da ću se žaliti na takvu odluku Međunarodnom sportskom sudu u Lausannei gdje ću dobiti stvarno neovisno suđenje gdje će HZTA morati objasniti propuste svoje dopinške kontrolorke prilikom uzimanja urina. Pored svega toga, podignula sam kaznenu prijavu u vezi ovog slučaja. Žao mi je da se takve stvari mogu dogodit u Hrvatskoj gdje se naveliko šteti i imenu hrvatske atletike u svijetu. Na kraju hvala svima vama koji me podržavate, ovo me neće obeshrabriti. Nastavljam dalje se boriti i trenirati”, napisala je prije dva mjeseca 31-godišnja Nemec na svom Facebook profilu.