Novaka Đokovića protjerali iz Australije

Završila je višesatna drama na aerodromu u Melbourneu

Serbia's Novak Djokovic looks on as he plays against Poland's Hubert Hurkacz during their their men's singles semi-final tennis match on day five of the ATP Paris Masters at The AccorHotels Arena in Paris on November 6, 2021. (Photo by Christophe ARCHAMBAULT / AFP)
FOTO: AFP

Prvom tenisaču svijeta Novaku Đokoviću odbijena je viza i morat će napustiti Australiju, potvrdila je australska granična policija. “Svi koji žele ući u Australiju moraju se pridržavati naših zakona i zahtjeva za ulazak. Gospodin Đoković nije dostavio odgovarajuće dokaze kako bi ispunio uvjete za ulazak u Australiju te mu je viza naknadno otkazana”, stoji u priopćenju australske granične policije.

Australski ministar zdravstva Greg Hunt potvrdio je da Đoković nije mogao potkrijepiti svoje izuzeće od cijepljenja i bit će deportiran, napisao je na Twitteru glavni urednik sportske redakcije britanskog Telegrapha Oliver Brown.

Đokovićevi odvjetnici će uložiti žalbu, ali kako sada stvari stoje prvi tenisač svijeta neće nastupiti na Australian Openu jer nije cijepljen.

Nije iznio dokaze za izuzeće od cijepljenja

Drama u Melbourneu trajala je gotovo devet sati, a sve je počelo nakon što je Đoković sletio u zračnu luku Tullamarine oko 13:30 po srednjoeuropskom vremenu. Lokalne vlasti nisu mu odobrile ulazak u zemlju jer nije cijepljen, a potom nije podnio odgovarajući zahtjev. Đokovićev tim je navodno aplicirao za pogrešnu vizu, koja ne podržava medicinsko izuzeće za cijepljenje. Zatim su Dokovića izolirali u prostoriji na aerodromu, gdje je satima ispitavan, a u jednom trenutku mu je oduzet i mobitel.

Srpski je tenisač, podsjetimo, doputovao u Australiju kako bi nastupio na grand slam turniru, nakon što je dobio liječničko izuzeće od cijepljenja od koronavirusa, inače obaveznog za ulazak u tu zemlju. Po njegovu dolasku, australske su vlasti od Đokovića zatražile da dokaže kako je liječničko izuzeće od cijepljenja koje je dobio autentično, što srpski tenisač, očito, nije uspio.

Oglasio se i predsjednik Vučić

U slučaj se upleo i srpski predsjednik Aleksandar Vučić. On je nešto ranije na Instagramu objavio da je razgovarao s Đokovićem i poručio mu da je cijela Srbija uz njega. “Naši organi vlasti poduzimaju sve da bi maltretiranje najboljeg tenisača svijeta u najkraćem mogućem razdoblju bilo prekinuto”, rekao je. Dodao je da će se Srbija boriti za prava Đokovića. ‘za pravdu i istinu’.

Ranije je Đokovićev otac prijetio izlaskom na ulice ako Australci ne puste njegovog sina iz pritvora na aerodromu. “Ovo je borba za slobodni svijet, ovo nije samo borba za Novaka, već borba za cijeli svijet! Ako ga ne puste za pola sata, skupit ćemo se na ulici, ovo je borba za sve”, rekao je revoltirani Srđan Đoković.

Već bio na meti australske javnosti

Đoković, šuteći o svom statusu cijepljenja, već je bio na nišanu australske javnosti, posebice nakon što je dobio medicinsko izuzeće za sudjelovanje na Australian Openu.

Australski premijer Scott Morrison izjavio je da će prvi tenisač svijeta morati dokazati da je liječničko izuzeće od cijepljenja protiv koronavirusa koje je dobio autentično ili će ga prvim avionom poslati kući.

Prije toga Teniski savez Australije i vlada države Victorije objavili su da Đoković nije imao nikakav poseban tretman da bi bi dobio liječničko izuzeće od cijepljenja protiv koronavirusa, koje je obavezno sa sve koji će nastupiti na Australian Openu. Dužnosnici su rekli da je Đoković bio jedan od rijetkih, od njih 26, koji su zatražili izuzeće i dobili ga.