Telegramov reporter iz Rotterdama: Odbojkašice poražene od Italije (3-0)

Igračice izbornika Angela Vercesija poražene 25-22, 25-21, 25-20

20.09.2014., Zagreb, Mladost, Dom Odbojke - Prijateljska utakmica Hrvatska - SAD. Maja Poljak, Samanta Fabris. 
Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Reprezentacija Hrvatske oprostila se od Europskog prvenstva u odbojci za žene u Rotterdamu u osmini finala porazom od reprezentacije Italije od 0-3.

Talijanke su nadigrale našu reprezentaciju u gotovo svim segmentima igre, a posebno su sjajno igrale u obrani. Premda su naše igračice tijekom većeg dijela meča bile ravnopravne suparnice, ipak su na kraju poražene ponajviše zahvaljujući sjajnoj igri talijanske napadačice Valentine Diouf koja je sama napravila 20 poena.

Talijanke u završnicama setova sigurnije

U završnicama sva tri seta Talijanke su uvijek bile za nijansu sigurnije i efikasnije, a baš u tim trenucima hrvatske reprezentativke pravile su najviše pogrešaka. Osnovni je problem bila prevelika oscilacija u igri što su Talijanke znalački iskoristile. Hrvatske reprezentativke pamtit će ovo prvenstvo prije svega po odličnoj igri protiv reprezentacije Rusije i uvjerljivoj pobjedi od 3-0 nad jednom od najboljih reprezentacija svijeta.

Naše su igračice odlično počele susret, povele su u prvom setu s 5-2 i to su vodstvo držali sve do 17-14. Talijanke su igrale s tri niske igračice koje su, kao što je trener Angelo Vercesi i predvidio hvatale većinu naših napada.

Najveće probleme stvarala je Diouf

No i naše igračice u tim su trenucima sjajno blokirale talijanske napade pa se često dugo igralo za svaki poen. Naše su igračice solidno servirale i dobro igrale u obrani, ali je napad bio nešto slabiji pa su u završnici Talijanke pokazale više mirnoće i prvi puta došle u vodstvo s 19-20. Tu su prednost uspjele sačuvati do kraja seta.

Premda su naše reprezentativke bile ravnopravne s Talijankama, a u nekim fazama su ih nadigrale, ipak nisu ponovile igru iz susreta s Rusijom. Najveće probleme stvarala nam je Diouf na koju je Vercesi posebno upozoravao i koja je u prvom setu sama napravila 10 poena.

Podbacio napad hrvatskih odbojkašica

Hladna dvorana kao da je priječila da se naše igračice dobro ugriju, bile su spore i trome, pa su drugi set započele vrlo loše. Tako su Talijanke začas napravile razliku od 10-6. Premda se očekivalo da će Talijanke biti inferiornije u bloku zbog nižeg rasta, naš je napad ozbiljno podbacio, što su protivnice iskoristile i stalno održavale vodstvo od nekoliko poena razlike. Do kraja se opet vodila vrlo ravnopravna borba,

Talijanke nisu pokazale vrhunsku igru, osim pri kraju seta, što im je ipak bilo dovoljno da se u samoj završnici sigurnom igrom opet rezultatski odvoje i pobjede. Ponovno je prevagnula sjajna talijanska obrana koja je pohvatala sve lopte koje su uspjele proći protiv njihova bloka.

Treći set kao i prva dva

U trećem setu ništa se bitno nije promijenilo: Talijanke su zadržale visoku razinu igre, posebno u obrani, tako da su gotovo potpuno otupile naše napade. Istodobno Diouf je nastavila uništavati našu ekipu ubitačnim smečevima za koje do kraja meča naše igračice nisu našle lijeka. Ponovno su, kao i u prethodna dva seta, pri kraju susreta napravile nekoliko odlučujućih poena, pa su zahvaljujući odličnim završnicama ostvarile konačnu pobjedu.

Hrvatska je igrala u sastavu Senna Ušić Jogunica, Ana Grbac, Nikolina Božićević, Mira Topić, Bernarda Čutuk, Maja Burazer, Ivana Miloš, Katarina Barun Šušnjara, Samanta Fabris, Karla Klarić, Bernarda Brčić, Maja Poljak.