Telegramov reporter iz Rotterdama: Težak poraz odbojkašica od Bjelorusije, podbacile najiskusnije

Naše odbojkašice poražene su od Bjelorusije 3-0, po setovima: 19-25, 18-25, 24-26

FOTO: PIXSELL

Na startu Europskog prvenstva naše odbojkašice doživjele su uvjerljiv poraz od reprezentacije Bjelorusije s 3-0, po setovima 19-25, 18-25 i 24-26. Premda su po mnogim prognozama bile favoritkinje u tom susretu, pokazalo se da su izostanak Mije Jerkov, jedne od najboljih igračica te uloga favorita bili pretežak teret za našu reprezentaciju. Osim toga tijekom ljeta reprezentacija se nije pripremala u punom sastavu zbog brojnih povreda i umora glavnih igračica što se i te kako odrazilo na njihovu igru.

Trener reprezentacije Brazilac Angelo Verseci, koji je bio nekoliko godina trener u Bjelorusiji, pomno je prije utakmice razradio taktiku, detaljno je objasnio našim kako se kreću protivnice, kako se brane ii napadaju, kakve sve akcije izvode. Međutim to je našim reprezentativkama bilo od male pomoći jer su najviše podbacile upravo naše najbolje i najiskusnije igračice.

Nesiguran start pun pogrešaka

Da je za našu reprezentaciju otvaranje svakog velikog natjecanja uvijek iznimno teško i prepune nervoze pokazalo se već u prvom setu protiv reprezentativki Bjelorusije. Taj set naše reprezentativke odigrale su vrlo nesigurno, s puno pogrešaka u napadu i obrani, pa su ga Bjeloruskinje relativno lako dobile s 25-19.

Drugi set počeo još gore od prvoga. Ništa nam nije polazilo za rukom, Bjeloruskinje su lako blokirale naše napade i onda brzo realizirale svoje. Zbog toga su odmah povele s 6-2 te 13-5 i tu prednost naše igračice do kraja seta nisu uspjele sustići.

Treći set bez pola prve postave

U trećem setu trener Vercesi izvadio je iz igre gotovo pola prve postave, Samantu Fabris, Sennu Ušić Jogunicu, Anu Grbac, pa je naša reprezentacija zaigrala nešto bolje, potkraj seta nekoliko je puta povela pa čak imala i dvije meč lopte, ali ni to nije bilo dovoljno da se savladaju Bjeloruskinje.

Jedina je dobra vijest da je na mjestu libera, inače kronične boljke naše reprezentacije, odlično igrala debitantica Nikoline Božićević, premda ju je nekoliko dana mučila upala grla. Zadovoljile su još Ivana Miloš, Maja Poljak i donekle Mira Topić.

Hrvatska je igrala u sastavu Senna Ušić Jogunica, Ana Grbac, Nikolina Božićević, Mira Topić, Bernarda Čutuk, Maja Burazer, Ivana Miloš, Katarina Barun Šušnjara, Samanta Fabris, Karla Klarić, Bernarda Brčić, Maja Poljak.

U prvoj utakmici naše skupine Rusija je lako, nakon superiorne igre, pobijedila Bugarsku s 3-0.