Telegramova analiza: Zašto je Mandžukić ipak među najboljim na svijetu?

Iako nije ubojit pred golom kao Costa, izuzetno je bitan za Atletico

19.11.2013., stadion Maksimir, Zagreb – Dodatne kvalifikacije za SP 2014., Hrvatska – Island. Mario Mandzukic. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Prošla sezona bila je jedna od najboljih u povijesti Atletico Madrida. Trener Diego Simeone doveo je igrače madridskog kluba do naslova u prvenstvu i finala Lige prvaka. Jedan od najvažnijih igrača u toj momčadi bio je Diego Costa, Brazilac koji nastupa za španjolsku reprezentaciju. Costa se na terenu ističe po prgavom ponašanju, ali i po tome što predstavlja neprestanu opasnost po protivnički gol.

Brazilsko-španjolski napadač prošlog je ljeta napustio Atletico i otišao u engleski Chelsea, a kao zamjena u Madrid je iz Bayerna doveden hrvatski napadač Mario Mandžukić. Hrvata je u novom klubu dočekao težak zadatak mijenjanja u prošlosti nezamjenjivog dijela Simeoneovog stroja, no Mandžukić se vrlo dobro snašao u toj ulozi.

Različiti tipovi napadača

Prije dublje analize treba naglasiti da se Mandžukić kao napadač poprilično razlikuje od Coste. Dok se španjolski reprezentativac u svojoj igri najviše oslanjao na svoje trkačke vještine i kvalitetne driblinge, hrvatski reprezentativac se pouzda u svoju fizičku snagu koja ga čini ogromnom prijetnjom u kaznenom prostoru, pogotovo u igri glavom u kojoj je Hrvat izvrstan.

heatmap_Mandzukic (1)

Ono što je zajedničko Costi i Mandžukiću je iznimno velika upornost i ogromna količina rada na terenu, što ih čini idealnima za stil igre kakav forsira Atleticov trener Simeone.

Kada se uspoređuje Hrvata i Brazilca, vidljivo je da je u istom razdoblju prošle sezone španjolski reprezentativac u prvenstvu upisao četiri nastupa više, 27 u odnosu na Mandžukićeva 23. Zanimljivo, Costa je najčešće cijelu utakmicu proveo na terenu, 21 put, što iznosi 77,8% njegovih nastupa . Taj podatak kod bivšeg Dinamovog igrača mnogo je niži jer on je odigrao samo osam cijelih utakmica, što je tek 34,8%.

Češće izlazio iz igre

Također, treba istaknuti da je u čak 13 svojih utakmica za Atletico Mandžukić bio zamijenjen, dok je Simeone Costu u identičnom razdoblju s terena povlačio samo pet puta.

Costa se može pohvaliti i osjetno boljim golgeterskim učinkom. Španjolski reprezentativac postigao je 22 pogotka, a Mandžukić deset manje, 12. No zato je Mandžukić bolji asistent te je svojim suigračima uputio dodavanje za pogodak pet puta, a Costi je to uspjelo u dva navrata manje.

Također, Mandžukić je osvojio 50% svih duela u kojima je sudjelovao, a ističe se u duelima glavom, kojih je osvojio 55 posto. Kod Coste je taj postotak nešto niži i iznosi 42 posto, a bio je uspješan u samo 23% duela u igri glavom.

Usporedba: Mandžukić ove i Costa prošle sezone
Mario Mandžukić Diego Costa
Nastupi 23 27
Pogoci 12 22
Asistencije 5 3

Momčadski igrač

Iz tih podataka vidljivo je da je Mandžukić izuzetno koristan kao momčadski igrač koji jako puno radi za svoje suigrače. Iako se Costa pokazao kao efikasniji strijelac, Mandžukićev utjecaj u osvajanju lopti i asistiranju suigrača je izuzetno velik i igrač je koji čini Atletico boljom momčadi.