Nekad je nužno odabrati stranu

Telegramovi kolumnisti prognoziraju rezultat večerašnjeg susreta i ukazuju na nekoliko ključnih stvari

Holiga, Topić i Ibrulj najavljuju treći susret Hrvatske na Euru

FOTO: telegram

Telegramovi sportski analitičari i kolumnisti, Aleksandar Holiga i Mihovil Topić, pojačani reporterom Sašom Ibruljom koji izvještava iz Francuske, odgovorili su na set pitanja o današnjem susretu Hrvatska – Španjolska. Holigu, Ibrulja i Topića zamolili smo da izdvoje potenijalno najvažnije duele, ključne igrače, kao i da, na kraju, daju svoju prognozu rezultata.

1. Dobra vijest za Hrvatsku?

Holiga: Četiri boda su na kontu i prolaz ne bi trebao doći u pitanje, sve ostalo su kalkulacije; Hrvatska ulazi u ovu utakmicu bez velikog rezultatskog imperativa ili pritiska, što je nominalno dobra stvar. Također, ni Španjolska nema razloga za nervozu niti mora pružiti svoju najbolju igru, a prema najavama neće ni igrati u najjačem sastavu.

Ibrulj: Nema razloga za paniku. Ova četiri boda su dovoljna zaliha, tako da utakmica sa Španjolcima neće nositi neki veliki rezultatski imperativ ni pritisak. Protivnik jest vrhunski, ali je i prilika da se vrati samopouzdanje poljuljano nakon Čeha.

Topić: Porazom i trećim mjestom nam se otvara lakši ždrijeb u daljnjim fazama natjecanja. Iako je rano za ikakve kalkulacije, vjerojatno je osmina već osigurana, a onda nije loše pogledati koji korak dalje.

2. Loša vijest za Hrvatsku?

Holiga: No Modrić, no party. Uz sve priče o psihološkoj uzdrmanosti igrača nakon incidenta na tribinama u Saint-Etienneu i pomalo šokantnog gubitka bodova u finišu utakmice s Česima, realno najveći hendikep bez sumnje je izostanak playmakera. Hrvatska se izrazito oslanja na Modrića i bez njega je naprosto puno slabija, bez obzira na koji način će izbornik Čačić postaviti igru.

Ibrulj: Psiha. Iako iz tabora Hrvatske stižu informacije o sjajnoj atmosferi, odnosno skretanju misli s onog što se desilo u St. Etiennu, jasno je da će igrači imati dodatno opterećenje i da će biti teško ignorirati svaki eventualni neugodan zvuk s tribina.

Topić: Osim očitog, da će nedostajati Luka Modrić, loša vijest je kako se dosad Čačićeva momčad nije susrela s dominantnim protivnikom koji će oduzeti loptu i staviti obranu pod kontinuirani pritisak. Treba vidjeti kako će se ekipa snaći u tim uvjetima, kakva će biti zatvaranja međuprostora i imaju li uvježbane mehanizme izlaska u kontru.

3. Što bi moglo presuditi?

Holiga: Odabir bitke, odnosno pristupa. Hrvatska teško može dobiti onu na sredini terena i zato od nje treba u startu odustati, prepustiti Španjolcima inicijativu i usvojiti reaktivni pristup. Čačić ima igrače koji mogu biti vrlo opasni u igri na kontre, duga precizna dodavanja i iznenadno stvaranje viška preko krila, pod uvjetom da brzina napadačke tranzicije bude podignuta na odgovarajuću razinu i da postoje uvježbani mehanizmi, odnosno šablone otvaranja po osvajanju lopte. Bit će potrebna velika koncentracija, disciplina i kompaktnost u obrambenom bloku te u situacijama španjolskog brzog reposjeda, osobito uzevši u obzir nedostatak pravog korektora vezne linije (Badelj to nije).

Ibrulj: Za Hrvatsku je najvažnija brza tranzicija. Španjolska će htjeti loptu, ona je ta koja će željeti dominirati posjedom, a bez Modrića, teško da joj je Hrvatska može u tome parirati. Zato se svaka prilika za kontru mora iskoristiti i uhvatititi, nadamo se, nešto opuštenija Španjolska nego u prve dvije utakmice.

Topić: Na koji način će Čačić odlučiti zatvarati prostore među linijama i koliko visoko će stajati obrana. Ako ne bude kompaktnosti među linijama i ako rotacije u preuzimanjima budu kasnile proći ćemo kao Turska. S druge strane Česi su se pokazali u solidnom svjetlu, međutim nisu imali nikakve mehanizme izlaska u tranzicijski napad i kako je utakmica odmicala sve više su dolazili vrataru u krilo, što je potrebno eliminirati.

4. Tko bi mogao biti ključni igrač Hrvatske?

Holiga: Danijel Subašić će morati obraniti pokoju čistu šansu – bez toga neće ići. Do sada je Monacov golman igrao više-manje cameo ulogu na ovom turniru, jer se ni protiv Turske ni protiv Češke nije našao na prevelikim iskušenjima (premda je mogao bolje reagirati kod prvog češkog gola), ali sada će svjetla reflektora neminovno biti usmjerena i prema njemu. Obično je dosta dobar u situacijama jedan-na-jedan, vrijeme je da to i pokaže.

Ibrulj: Milan Badelj, odnosno tko god dobije ulogu zadnjeg veznog. Morat će “preorati” teren zatvarajući prostor ispred zadnje linije i popunjavajući rupe koje će nastajati, ali i biti okidač za igru prema naprijed po osvojenoj lopti.

Topić: Mario Mandžukić. Po oduzetoj lopti bitno je napraviti okomito dodavanje koje napadač mora primiti i zatim odložiti povratno dodavanje da se zaobiđe španjolski presing i stabilizira napad, a zatim mora otvarati prostor u daljnjem tijeku kontre. Sve to i nije Mandžukićev forte, stoga možda nije nerazumno ostaviti ga na klupi i probati druge opcije posebno ako su još prisutni problemi o ozljedom. U slučaju da ne bude u prvih 11 ključni igrač je – njegova zamjena.

5. Ključni duel na koji treba obratiti pozornost

Holiga: Ivan Rakitić protiv Sergija Busquetsa – ali zapravo cijela situacija na sredini terena. Iako će vezni redovi obaju momčadi doživjeti promjene, sudar dvojice barcelonista mogao bi biti najzanimljiviji matchup. U nedostatku Modrića, Rakitić postaje ključni Čačićev igrač i Hrvatska će trebati njegov veliki doprinos u oba smjera. Busquets će mu to uvelike otežati.

Ibrulj: Rakitić vs Busquets. Dvije različite utakmice odigrao je Ratikić; u prvoj je vezni red bio toliko nakrcan da je izuzetno teško dolazio do prostora i lopte, a nije pomoglo ni forsiranje napada s boka. U drugoj su mu zato Česi dali ogroman prostor, a on je apsolutno dominirao. Danas nema Modrića, pa će se igra fokusirati oko njega, ali njegova će uloga biti jednako važna i u defanzivnom dijelu. Veliki posao pred Ivanom.

Topić: Srna-Alba. Španjolci dosta ovise o svojim bekovima, a Jordi Alba se pokazao kao igrač koji je uz Iniestu pokazao najbolju formu. Nije čudno onda što većina opasnih akcija Španjolske dolazi s lijeve strane. Obično dolazi jako visoko, ponaša se kao krilo; agresivan je, brz i odličan na lopti. Komunikacija s desnim krilom, preuzimanja i zaustavljanja Albe bit će od vitalne važnosti za pozitivan rezultat i Srna će morati odigrati defenzivno najbolju utakmicu u zadnjih 8 godina.

6. Koliko će biti?

Holiga: 2-0 za Španjolsku. Hrvatska je psihološki potresena, jako će joj nedostajati Modrić, a usto ima i sasvim dovoljno drugih slabosti koje će iskusna momčad poput Španjolske znati rutinski iskoristiti.

Ibrulj: Španjolci jesu bolja ekipa sa boljim trenerom, ali Hrvatska jednostavno uživa igrati ovakve, velike utakmice. Pritisak je, barem onaj rezultatski, nestao i to je idealna prilika za pozitivan pristup. Miroljubivi i zanimljivi remi 1-1.

Topić: Dosad sam oba puta prognozirao 1:1 i oba puta sam bio u krivu. U to ime, nastavimo tradiciju, opet 1:1.