Tko je bio Craig Breen, slavni reli vozač koji je danas poginuo u Hrvatskoj

Karijeru je započeo u kartingu, a od 2009. godine se posvetio reliju

UMEÅ 20230210
Craig Breen, Ireland, Hyundai i20 N Rally1 Hybrid, during a break in Friday's races in the Swedish Rally, World Rally Championship Round 2.
Photo Micke Fransson / TT code 61460 (Photo by Micke Fransson / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)
FOTO: TT News Agency via AFP

Tijekom treninga kod Zlatara uoči natjecanja Svjetskog prvenstva u reliju (WRC), koje se idućeg vikenda održava u Hrvatskoj, poginuo je poznati 33-godišnji irski vozač Craig Breen.

“Hyundai Motorsport s dubokom žalosti potvrđuje da je Craig Breen danas izgubio život u nesreći tijekom testa pred Croatia Rally. Suvozač James Fulton je neozlijeđen. Hyundai Motorsport izražava najdublju sućut Craigovoj obitelji, prijateljima i njegovim mnogobrojnim navijačima”, objavili su iz Hyundaija.

The WRC family is shocked and saddened to learn of Craig Breen's passing. Our thoughts and condolences are with the family and friends of Craig at this incredibly sad time.

Posted by WRC – FIA World Rally Championship on Thursday, April 13, 2023

Preminuo na mjestu nesreće

Breen je automobilom Hyundai i20N sletio s lokalne ceste tijekom treninga na dionici između Starog Golubovca i Lobora. Prednjim lijevim krajem udario je u drveni stup i na mjestu preminuo.

Breen i njegov suvozač Fulton ozbiljnu nesreću imali su i prije 12 dana na reliju u Portugalu. Breen je izgubio kontrolu nad vozilom u jednom zavoju, udario autom u brdo i prevrnuo se nekoliko puta.

BREEN CRASHES OUT Craig Breen & James Fulton Co-Driver crashed out of the Rallye Casinos Do Algarve on the opening stage this morning, crew ok.RallyFish

Posted by RallyFish on Saturday, April 1, 2023

Karijerni uzlet u WRC-u

Craig Breen slovi za jednog od ponajboljih vozača te je ujedno i sin Raya Breena, državnog prvaka Irske u reliju. Karijeru je započeo u kartingu, a od 2009. se posvetio reliju. Breen je 2011. ušao u reli akademiju WRC-a te je osvojio prvenstvo u juniorskoj kategoriji. Iduće sezone osvojio je naslov u reli kategoriji Super 2000. Godinu dana kasnije Breen proživljava veliku tragediju nakon što je u nesreći na reli utrci na Siciliji poginuo njegov suvozač Gareth Roberts.

U najprestižniju i glavnu kategoriju WRC-a Breen ulazi 2016. i to u timu Citroena s kojim je na reli natjecanju u Finskoj osvojio treće mjesto. Nagrađen je tvorničkim ugovorom za Citroen i osigurao je najbolji plasman u karijeri, drugo mjesto u Švedskoj 2018. godine, ali je izgubio mjesto u momčadi na kraju sezone.

Iduće godine Breen postaje članom Hyundaijevog reli tima, a 2022. prelazi u Ford. Iste godine na svjetskom reli prvenstvu u Hrvatskoj, Breen je završio na četvrtom mjestu u prilično dramatičnoj završnici finala. Godinu dana ranije, 2021. Breen je u Hrvatskoj osvojio osmo mjesto.

Povratak u Hyundai

Krajem prošle godine objavljeno je kako se Breen vraća u Hyundai. U veljači ove godine svojom spektakularnom vožnjom ponovno osvaja postolje u Švedskoj i završava na drugom mjestu, a prestižni automoto mediji isticali su kako je 2023. godina velikog Breenovog povratka u sam vrh svjetskog relija.

Nakon drugog mjesta u Švedskoj, Breen je kazao kako mu je to vratilo samopouzdanje nakon posljednjih mjeseci koji su bili teški za njega.

Posljednja nesreća sa smrtnim ishodom u top kategoriji WRC-a dogodila se 2006., kada je poginuo član momčadi Citroena, Nijemac Jörg Bastuck koji je bio suvozač Aarona Bukharta.