Točno je 200 dana do Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, a organizatori režu troškove gdje god stignu

Sportaši u svojim sobama neće imati televizore

Rio se priprema za Igre
FOTO: AFP

Do početka najvećeg ovogodišnjeg sportskog događaja, Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, ostalo je točno 200 dana. Pred organizatorima je veliki izazov da sve dovrše do 5. kolovoza kada će na slavnoj Maracani biti svečano otvaranje.

U Brazilu vlada nezadovoljstvo zbog velikih troškova, a organizatori se svim silama trude uravnotežiti proračun. Glasnogovornik Igara Mario Andrade prošli je mjesec potvrdio da proračun treba srezati za 520 milijuna dolara, a jedna od prvih mjera je bila odluka da sobe u Olimpijskom selu neće biti klimatizirane osim za one koji si sami plate. Odluka je ipak povučene nekoliko dana kasnije nakon brojnih žalbi, ali zato sportaši u svojim sobama neće imati televizore.

“Nikad domaćin nije bio toliko ranjiv”

Još ranije je smanjen kapacitet tribina na bazenu na kojem će se održavati plivačka natjecanja, a prije nekoliko dana je odlučeno i da će uz veslačku stazu biti 4000 sjedećih mjesta manje.

“Na Olimpijskim igrama sam od Los Angelesa 1984. i nikad dosad nismo bili u situaciji da je zemlja domaćin toliko ranjiva”, istaknuo je izvršni direktor Američkog veslačkog saveza Matt Smith.

Još ranije su organizatori smanjili broj volontera sa 70.000 na 60.000, a javnosti su poručili da ne očekuje grandioznu ceremoniju otvaranja kakva je bila u Londonu i Pekingu.

“Neće biti razbacivanja novcem”

“Dajte ljudi, mi nismo Kina ili Engleska. Nismo bogata zemlja i kad god pronađemo nešto u proračunu što možemo rezati, to ćemo i napraviti. Ovo neće biti Olimpijske igre razbacivanja novcem”, jasan je gradonačelnik Rija Eduardo Paes.

Unatoč svemu, organizatori poručuju da će Igre u Rio de Janeiru biti čarobne. Hoće li doista biti takve, znat ćemo za 200 dana kada počne svečanost otvaranja i u danima koji će uslijediti.