Nekad je nužno odabrati stranu

U 2015. godini svijet se oprostio od ragbijaške legende, a tugovali su i Dinamo i Hajduk

U tragičnim nesrećama stradali su plivačica Camile Muffat i vozač Jules Bianchi

New Zealand's Jonah Lomu (R) fends off Australia's Matthew Burke during thei rugby union test match in Auckland 24 July 1999. New Zealand won 34-15.  AFP PHOTO
FOTO: AFP

Kraj prosinca vrijeme je kad se prisjećamo onih sportaša koji su nas napustili u tekućoj godini. Hajduk se oprostio od svojih legendi Ivice Hlevnjaka i Dragana Holcera, Dinamo od Ismeta Hadžića…Nažalost, 2015. godinu pamtit ćemo i po teškim nesrećama u kojima su život izgubili francuska plivačica Camile Muffat, dok je od posljedica sudara preminuo njezin sunarodnjak, vozač Formule 1 Jules Bianchi.

Zdravko ‘Ćiro’ Kovačić (90)

Hrvatski je vaterpolo ove godine ostao bez jednog od najtrofejnijih igrača, Ćiro Kovačić bio je osvajač srebrnih medalja s reprezentacijom bivše države na Olimpijskim igrama 1952. i 1956. godine. Bio je jedan od najboljih vratara na svijetu, a od 1984. godine član Kuće slavnih vodenih sportova u američkom Fort Lauderdaleu.

primorje

Ivica Hlevnjak – Bukle (71)

Popularni Bukle, drugi je na listi igrača s najviše odigranih utakmica za splitski klub, iza legendarnog Frane Matošića. Debitirao za prvu momčad Hajduka s 18 godina, a od 1962. do 1973. odigrao je 665 utakmica za Hajduk te postigao 237 golova. S bijelima je bio prvak države i osvajač kupa. Po struci stomatolog, nikad se nije bavio trenerskim poslom, radio je u marketingu Hajduka. Ogromna je bila njegova ljubav prema Hajduku, od tuda i njegova poznata rečenica: “Emocije su zaje*ana stvar”.

Dragan Holcer (70)

U 70-im godinama prošlog stoljeća bio je kapetan Hajdukove momčadi koja je osvojila tri prvenstva i tri kupa bivše države. U Hajduku je igrao od 1967. do 1975., nastupio u 419 utakmica i zabio devet golova. Jedan je od najboljih Hajdukovih braniča u povijesti. Nakon igranja za splitsku momčad, šest sezona proveo je u njemačkom Stuttgartu.

Ismet Hadžić (61)

Bio je član legendarne generacije Dinama, koja je 1982. godine osvojila naslov prvaka Jugoslavije. U Dinamo je stigao 1980. godine iz rodne Tuzle, a u šest sezona provedenih u Maksimiru je odigrao 302 utakmice, od toga 145 službenih. S Dinamom je osvojio i kup 1983. godine. Nakon inozemne karijere, posljednjih je godina bio trener u Nogometnoj školi Dinamo, kao i trener veteranske momčadi Dinama.

Miroslav Poljak (70)

S vaterpolskom reprezentacijom bivše države osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Meksiku 1968. godine, gdje je bio treći strijelac turnira. S zagrebačkom Mladosti bio je četverostruki europski prvak i tri puta prvak države. Popularnog Žmegu ljubitelji vaterpola pamtit će ga po odličnim igrama u kapici s brojem 7, kao i po vedrom duhu koji ga nije napuštao ni tijekom dugotrajne teške bolesti ni nakon amputacije obiju potkoljenica.

Ranko Žeravica (84)

Legendarni košarkaški trener bio je jedna od najznačanijih figura jugoslavenske košarke. Bio je izbornik na Svjetskom prvenstvu 1970. godine u Ljubljani kad je reprezentacija bivše države osvojila prvi naslov prvaka. O tome je snimljen i film “Bit ćemo prvaci svijeta”. Žeravica je, uz asistenta Mirka Novosela, vodio reprezentaciju na Olimpijskim igrama u Moskvi, kad je također osvojena zlatna medalja. Ove godine nominiran je za prijem u košarkašku Kuću slavnih u Springfieldu.

Jonah Lomu (40)

Ikona ragbijaškog sporta, Novozelanđanin Jonah Lomu umro je od teške bolesti bubrega. Suparnici su mu se divili i poštovali ga, koliko su i strahovali od njegovih nezaustavljivih prodora. Lomu je bio najpoznatiji ragbijaš na svijetu, daleko nadišavši granice svog sporta. Najpoznatiji sportski dnevnik, francuski L’Equipe, posvetio je preminulom Lomuu cijelu naslovnicu.

https://youtu.be/yLY5k9ipgAg

Jules Bianchi (25)

Nakon 21 godine i smrti Ayrtona Senne, svijet Formule 1 ove godine oprostio se od vozača koji je stradao na trkaćoj stazi. Devet mjeseci poslije nesreće na Velikoj nagradi Japana, preminuo je francuski vozač Jules Bianchi. Zabio je u kran na stazi u Suzuki koji je uklanjao bolid Adriana Sutila. Devet mjeseci bio je u komi i preminuo je u srpnju ove godine.

https://youtu.be/4-g5Smc0DfM

Camille Muffat (25)

Francuzi oplakuju i tragičnu smrt olimpijske pobjednice iz Londona, plivačice Camile Muffat koja je bila zlatna u disciplini 400 slobodno. Ona je stradala na snimanju reality-showa “Odbačeni”. U sudaru dva helikoptera poginulo je ukupno deset ljudi, među njima i 57-godišnja jedriličarka Florence Arthaud i 28-godišnji boksač Alexis Vastine. Muffat je 2012. godine proglašena najboljom sportašicom Francuske.

https://youtu.be/0EILSFRLMDc

Yogi Berra (90)

Legendarni igrač i trener New York Yankeesa, ostat će upamćen ne samo po 13 naslova prvaka osvojenih s najslavnijom bejzbolaškom momčadi na svijetu, već i po svojim legendarnim izjavama. “Nikad nisam rekao većinu stvari koje sam rekao”, kazao je jednom prilikom Berra koji je bio i inspiracija za lik animiranog medvjeda Yogi Beara. Yankeesi su umirovili njegov dres s brojem osam.

Moses Malone (60)

Član košarkaške Kuće slavnih preminuo je u snu, iznenada, u rujnu ove godine. Uvršten je među 50 najboljih igrača svih vremena. Tri puta je bio MVP NBA lige, a s Philadelphijom ’76-ersima osvojio je naslov prvaka 1983. godine. Čak šest puta bio je najbolji skakač NBA lige.

https://youtu.be/XnECcbtbyj4