U nedjelju boksaju Mayweather i Pacquiao, a mi smo zaključili da je ta borba tek šesta najveća u povijesti

Uoči velikog okršaja za vas smo izdvojili deset najboljih boks mečeva

FOTO: Screenshot

Uoči meča stoljeća, kako su ga mediji prozvali, u kojem će se 2. svibnja u Las Vegasu u MGM Areni boriti Floyd Mayweather i Manny Pacquiao, vratit ćemo se malo u povijest i prisjetiti se najboljih borbi koje nam je ovaj sport priredio. Svi koji prate boks zasigurno su jako uzbuđeni zbog ovog toliko priželjkivanog dvoboja.

Ovo nije slučajno najskuplji meč u povijesti, fanovi boksa dugo nisu imali priliku gledati dvojicu pravih i gotovo izjednačenih šampiona u borbi za apsolutnog prvaka. Ova borba ima sve što joj je potrebno kako bi je spominjali u kontekstu najveće, pa zato evo primjera 10 najvećih u povijesti ovog sporta.

10. Larry Holmes vs Gerry Cooney
Caesar’s Palace, Las Vegas, 11. lipanj 1982

Ova borba u teškoj kategoriji poprimila je čak i rasnu notu, pošto je slavni Don King promovirao ovaj dvoboj kroz najavu “The Great White Hope”, u prijevodu Velika bijela nada. Obojica su bili neporaženi, a Larry Holmes (39-0) je držao naslov svjetskog prvaka po WBC kategoriji još od 1978. godine.

Niti jedan bijelac nije uspio uzeti titulu 22 godine, što je Don King dobro iskoristio u svrhu promidžbe. Čak su i neke rasističke skupine Holmesu prijetile smrću, a to je diglo veliku strku oko sigurnosti meča. Holmes je na kraju porazio Gerryja Cooneyja time što je njegov tim u kutu predao borbu u 13. rundi. To je bio nejgov prvi poraz u 26 borbi.

9. Mike Tyson vs Michael Spinks
Atlantic City, 27. lipnja 1988.

Ponovno susret dvojice teškaša Mikea Tysona i Michaela Spinksa, obojica neporaženi, obojica šampioni i s opravdanom tvrdnjom da su prvaci svijeta. Tyson je držao, WBC, WBA i IBF pojas, s druge strane Spinks je bio The Ring magazine prvak. U to vrijeme to je bila najskuplja borba u povijesti, sa ukupnim prihodom od 70 milijnua dolara. Tyson je zaradio oko 20 milijuna dolara, a pobijedio nokautom u 91. skeundi meča.

8. Jack Dempsey vs Gene Tunney
Soldier Field, Chicago, September 22 1927.

Uzvrat dvojice teškaškaša, prvaka Geneja Tunneyja i bivšeg prvaka Jacka Dempseyja, donio je zaradu od 2,658,660 dolara, s više od 103 000 fanova u publici. Ujedno i prvi događaj u šoubiznisu koji je probio magičnu brojku od milijun dolara. Godinu dana ranije Tunney je pobijedio Dempseyjau 10 rundi jednoglasnom odlukom sudaca.

U to vrijeme Dempsey je bio uvršten u veliku petorku sprotskih legendi 1920-ih godina. Druga borba bila je održana pod novim pravilima: u slučaju knockdowna, pali borac imao je 10 sekundi da ustne. Tunney je pao i bilo mu je brojano čak 13 sekundi, nakon što je ustao uspije zadržati naslov svjetskog prvaka.

7. Sugar Ray Leonard vs Marvin Hagler
Caesar’s Palace, Las Vegas, 6. travnja 1987.

Sugar Ray Leonard pokazao je u borbi s Marvinom Halgerom koliko je superioran borac bio u slavnoj eri srednje kateogrije, poznatije kao “Četiri Kralja”: Leonard, Hagler, Thomas Hearns i Robert Duran. Leonard je bio bolji, zadao je više udaraca, bio pametniji i kontrirao većinu njegovih pokušaja u boksačkom klasiku koji završio podijeljenom odlukom sudaca u korist Sugar Raya.

https://www.youtube.com/watch?v=vOHpqGaU_uI

Hagler se povukao iz sporta nakon što je isto učinio i Leonard i time na nekin način izbjegao uzvratni meč. Dan danas Hagleru se teško pomiriti sa činejnicom da je Leonard odbio ponovni susret u ringu.

6. Floyd Mayweather vs Manny Pacquiao
MGM Grand, Las Vegas, 2. svibnja 2015.

Boxers Manny Pacquiao (R) from the Philippines and Floyd Mayweather from the US gesture while posing during a press conference on March 11, 2015 in Los Angeles, California, to launch the countdown to their May 2, 2015 super-fight in Las Vegas. AFP PHOTO/ FREDERIC J. BROWN

Ako se uzme u obzir količina novaca uključena u ovaj dvoboj i trenutni status ove dvojice boksača, logično je da zauzme poziciju među oveih 10 borbi. Očekivani prihodi od 300 milijuna dolara zvuče nevjerojatno ali istinito. Maywether ulazi u borbu kao prvak u pet aktegorija, i neporažen je u 47 borbi. Pacquiao ima nešto više borbi i prvak je u čak osam kategorija. Moguće je da ova borba zauzme i bolju poziciju nakon što se meč održi, nadamo se ugodnom iznenađenju.

5. Jack Johnson vs James Jeffries
Reno, Nevada, 4. srpnja 1910.

Čak je 20 ljudi poginulo i mnogo ih je ozljeđeno nakon ove borbe koje je tada bila proglašena kao “Borba stoljeća”. Bivši neporaženi svjetski prvak u teškoj kategoriji James Jeffries vratio se iz mirovine kako bi izazvao Jacka Johnsona, prvog prvaka teške kategorije afro-karipskog podrijetla. Johnson je bio predvodnik novog boksa koji unio novu razinu kretanja i tehnike u taj sport.

Jeffries se do tada nije borio 6 godina, ali nakon ponuđenih 120 tisuća dolara pristao je na dvoboj. Ranse tenzije su rasle kako se meč bližio svom početku. Jeffries nije mogao ni blizu Johnsona, i njegov je tim odlučio baciti ručnik u 15. rundi. Ishod ovog meča pokrenuo je velike prosvjede rasne prirode diljem SAD-a.

4. Muhammad Ali vs Joe Frazier III
Quezon City, 1. listpoad 1975

Ovaj meč poznat je i kao Thrilla In Manila, što bi u privjevodu značilo triler u Manili. Osim što je to možda bila najbrutalnija borba u povijesti, označila je i kraj jedne boksačke ere. Naime, tada već stariji i sporiji, Muhammad Ali i Joe Fraizer zaključili su svoje gorko rivalstvo u ovoj trilogiskoj borbi.

Cijeli taj epski događaj na Filipinima trajo je 14 rundi, jer u 15. Fraizer jednostvano niej moga ustati sa stolice u kutu. Ali nije bio u ništa boljem stanju, kasnije je izjavio kako nikada nije bio toliko blizu smrti kao te večeri.

3. Muhammad Ali vs George Foreman
Kinshasa, Zair, 30. listopad 1974.

“The Rumble in the Jungle” ili tutnjava u džungli, bio je naziv ovog slavnog sportskog događaja. Malo njih je vjerovalo da Muhammad Ali može poraziti mladu, brutalnu i strahovitu udaračku snagu Georgea Foremana. Međutim, koristeći sjajnu obranu i uže oko ringa, Ali je poprilično iscrpio Foremana koji je na kraju poražen u 8. rundi meča.

Borba je promovirana od strane Don Kinga i doživjela je veliki uspijeh diljem svijeta, dan danas je poznata kao jedan od najvećih sportskih događaja u povijesti. Ako nekog zanima više, snimljen je i film pod naslovom “When We Were Kings” koji je osvoji Oscara 1996. godine.

2. Joe Louis-Max Schmelling II
Yankee Stadium, New York, 22. lipnja 1938.

Ova borba je imala je snažnu političku notu u sebi. Max Shmelling postao je nacionalni heroj kada je u prvom susretu pobijedio Joea Louisa u lipnju 1936. godine. Mnogi su ovaj uzvrat vidjeli kao borbu protiv tada rastućeg Nacizma. Adolf Hilter je komunicirao sa Shmellingom prije borbe, dok je Louis posjetio Franklin D. Roosevelta u Bijeloj kući.

Nacistička propagnada tvrdila je kako crni boksač ne može pobijediti Shmellinga. Louis, po mnogima najbolji teškaš svih vremena (omjer pobjeda i poraza 66-3) zaustavio je Njemca u 124 sekunde. Poslje je Joe izjavio kako je cijela država ovisila o njegovom nastupu.

1. Muhammad Ali vs Joe Frazier I
Madison Square Garden, New York, 8. ožujka 1971.

“Borba stoljeća” kako su joj mnogi tepali, privukla je ogormne količine novca u to vrijeme i velik globalni interes. Dvojica neporaženih teškaša, Joe Fraizer prvak, i Muhammad Ali koji se vraćao iz boksačkog progonstva nakon što je odslužio kaznu zbog izbjegavanja rata u Vietnamu.

https://www.youtube.com/watch?v=_p-buhYdK9w

Na kraju je Fraizer pobjedio jednoglasnom sudačkom odlukom, i time nanio prvi poraz Aliu nakon 33 borbe u njegovoj profesionalnoj karijeri. Gotovo sve globalne zvijezde bile su prisutne na tom boksačkom spektaklu, veliki Frank Sinatra bio je prisutan kao službeni fotograf pored ringa.