U pomalo dramatičnom raspletu Real je ponovno ostao bez naslova, a ovdje saznajte što se sve dogodilo

Barcelona je stigla do šestog naslova u posljednjih osam sezona

Barcelona's Uruguayan forward Luis Suarez (2nd L) celebrates a goal with Barcelona's defender Jordi Alba (L), Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi (2nd R) and Barcelona's Croatian midfielder Ivan Rakitic (R) during the Spanish league football match Granada CF vs FC Barcelona at Nuevo Los Carmenes stadium in Granada on May 14, 2016. / AFP PHOTO / CRISTINA QUICLER
FOTO: AFP

Dio Madrida koji diše za Realove boje nadao se pred posljednjih devedeset minuta u španjolskom prvenstvu da se na stadionu Granade može dogoditi čudo i da će njihova momčad svoj dio posla protiv Deportiva odraditi s uspjehom i tako preseliti naslov namijenjen najboljima u španjolskom prvenstvu u svoje vitrine. Dio posla na koji su mogli utjecati su i odradili, no rezultatski uspješniji sastav u Primeri i dalje ima Barcelona.

Utakmice između Deportiva La Corune i Real Madrida, odnosno Granade i Barcelone počele su istovremeno u subotu i u jednom trenutku Madrid je imao razlog za veselje. Trajalo je kratko, a u konačnici je Barcelona stigla do šestog naslova u posljednjih osam sezona i 24. ukupno u prvenstvu. Ovdje su neki razlozi zbog čega je tome tako, ali i neke zanimljivosti.

1. Granada-Barcelona

Od samog početka je to bila utakmica koja je vodila raspletu kakav je viđen, a završilo je pobjedom gostujuće momčadi 3-0. Barcelona je dominirala ogledom i njena je pobjeda, čije sažetke možete vidjeti u nastavku, u potpunosti zaslužena.

2. Luis Suarez

Za uspjeh na ovoj utakmici, ali i velike zasluge za konačan trijumf Barcelona može zahvaliti svom urugvajskom strijelcu. Lionel Messi možda je još uvijek prva violina kluba, Neymar nasljednik koji je jedan dio sezone obilježio u potpunosti, ali Suarez je konstanta.

Granadi je zabio hat-trick, a on mu je deveti koji je postigao za Barcelonu. Jednako toliko zabio ih je u dresu Ajaxa, šest za Liverpool, a dva dodao i u dresu reprezentacije za konačnu brojku od impresivnih 26 takvih postignuća.

Od sezone 2008/09 na mjestu najboljeg strijelca španjolskog prvenstva konstantno se izmjenjuju Lionel Messi i Cristiano Ronaldo. Ove su sezone obojica ostala u njegovoj sjeni. Messi i Ronaldo tri su puta sezone završavali s 40 ili više postignutih ligaških golova i dosad bili jedini igrači kojima je to polazilo za rukom u Primeri. Sada je tu i Suarez koji je stigao do 40. ligaškog kola u subotu. Dodati im treba i devetnaest koje je zabio kroz ostala natjecanja za klub.

Ukupno je za Barcelonu odigrao 95 utakmica uz sjajna 83 gola u njima.

3. Raspoloženi svi napadači

Barcelona je Primeru završila s omjerom pogodaka 112:29. Od ukupnog broj postignutih udarni napadački trojac rasporedio ih je među sobom ukupno 90. Suarezovih 40, slijede Messijevih 26 i Neymarova 24.

4. Ivan Rakitić

Prošle sezone je osvojio pet trofeja s Barcelonom – Ligu prvaka, španjolsko prvenstvo, Kup Kralja, europski Superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo. U ovoj je stigao do novog naslova u Primeri, a uzeti bi mogao i trofej namijenjen najboljoj momčadi Španjolskog kupa.

Cijelu je sezonu važan dio španjolskih prvaka za koje je dosad postigao 17 golova i dodao im 16 asistencija. Broj utakmica koje je odigrao za Barcelonu jest 106.

5. Andres Iniesta i Lionel Messi

Ne postoji niti jedan španjolski nogometaš koji je osvojio već broj trofeja od Barceloninog 32-godišnjeg kapetana koji ih je nanizao 29 i ovim za jedan premašio zbroj Xavijevih postignuća.

Također, upravo su Xavija sada dostigli Iniesta i Messi izjednačivši njegovih osam naslova u španjolskom prvenstvu.

6. Deportivo-Real Madrid

Real je svoj dio posla odradio korektno i stigao do očekivane pobjede, no ostaje dojam da je noga s gasa skinuta u onom trenutku kada su igrači Zinedinea Zidanea shvatili da im suparnici kod Granade ostvaruju svoj san. Ovako je sve izgledalo:

7. Cristiano Ronaldo

U paralelnom trajanju dviju najvažnijih utakmica Cristiano Ronaldo prvi je promijenio rezultat zabivši prizemnim udarcem gol u mrežu Stipe Pletikose. Kasnije je dodao još jednoga za konačnih 2:0, ali već se tada dalo naslutiti da se čudo na drugoj utakmici neće dogoditi.

Premda, njegovih 45 minuta na travnjaku izgledalo je vrlo problematično za suparnike. Od sedam upućenih udaraca prema Pletikosinom golu, dvije su se lopte zakotrljale u mreži, a dvije su odsjele na okviru gola. Zaustavio se ove sezone na 35 postignutih golova u utrci za naslov.

8. Real Madrid

Španjolski velikan sve je više i sve je češće u debeloj sjeni rivala iz Katalonije. Po prvi puta od sezone 1993/94 dogodilo im se da četiri uzastopne sezone ne mogu do trofeja u prvenstvu. Sezonu u ligi završili su s omjerom pogodaka 110:34 u koje su najviše ugradili Ronaldo (35), Karim Benzema (24) i Gareth Bale (19).

9. Luka Modrić i Mateo Kovačić

Španjolski mediji se tijekom cijele sezone natječu koji će od njih dati veći kompliment Modriću iza kojeg je još jedna uspješna sezona. Prilika da postane još uspješnija nudi se 28. ovog mjeseca na San Siru na kojem će protiv Atletica tražiti naslov u Ligi prvaka.

Trebao bi ondje biti i Mateo Kovačić koji je propustio s klupe ući u ogled protiv Deportiva. Upitno je hoće li nastupiti, odnosno je li odigrao možda već i posljednju utakmicu za Real budući da dio medija, premda često i naklonjen njegovim partijama, sugerira mogući rastanak s klubom.