U prilično emotivnom intervjuu Darijo Srna progovorio je za Guardian o izbjegličkim danima u Ukrajini

Kapetan je progovorio izbjegličkim danima najmoćnijeg istočnoeuropskog kluba

Darijo Srna of FC Shakhtar celebrates scoring against Borussia Dortmund during their UEFA Champions League round 16 football match in Donetsk on February 13, 2013. AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
FOTO: AFP

Ukrajinski Šahtar ovog će četvrtka odigrati polufinalni susret Europske lige sa Sevillom. Ujedno 16. svibnja napunit će se dvije godine otkako je ukrajnski klub zbog građanskog rata bio prisiljen preseliti se u Kijev dok domaće utakmice igraju u Lvivu. Povodom toga britanski Guardian napravio je veliku priču o Šahtaru, a kao sugovornika izabrali su kapetana kluba i hrvatske reprezentacije Darija Srnu.

“Sjećam se zadnjeg dana u Donjecku. To je bilo 16. svibnja 2014. Javili su nam da moramo brzo otići. Iz kuće nisam stigao uzeti puno toga. S dva smo automobila otišli, a moje majice još vise tamo u ormarima. Ja sam jedini bio uvjeren da će sve brzo završiti. Svima sam rekao da ćemo se za pola godine vratiit kući”, opisao je Srna u razgovoru za Guiardian kako su počeli izbjeglički dani njega i suigrača mu.

Stadion prazan

“Rekli su mi da mi je kuća u redu i da je još tamo”, dodaje Srna koji će predvoditi Šahtar protiv Seville u polufinalu Europske lige, utakmice zbog koje je Rinat Ahmetov, najbogatiji Ukrajinac, izgradio Donbas Arenu, stadion otvoren 2009. godine, kada je kub osvojio Kup Uefa. No rat je učinio svoje i stadion je oštećen tijekom granatranja. Svoj luksuzni dom kapaciteta 52 tisuće igrači su zamijenili onim u Lvivu, 1255 kilometara dalje. Zbog svega toga njihova priča nadilazi sami sport.

UKRAINE-RUSSIA-CRISIS
Donbas Arena 20. listopada 2014.

Poseban trenutak

Otkako je Srna iz Hajduka 2003. prešao u Šahtar klub je osvojio 13 titula, a jedna među njima mu je posebna.

“Sedmog svibnja 2009. pobijedili smo Werder u finalu Kupa Uefa. To je bio odličan dan za Ukrajinu, Donjeck i Šahtar. Bilo je to nešto posebno. No, ako to sada ponovimo bit će to još posebnije”, kazao je Srna.

“Ova momčad još je snažnija nego ona iz 2009. Mentalno je jača i motivirnija je. Izgubili smo naše domove, stadion i naše navijača. Ostali smo bez stadiona i našeg grada, a sada jedan korak do finala i ova momčad zaslužuje poštovanje”, priča Srna i nastavlja:

“Ljudi koji su mislili da ćemo se raspasti jer smo ostali bez stadiona ne poznaju našeg predsjenika i klub. Ostali smo bez igrača poput Williana, Fernardinha, Mkhitaryana i Teixeire, a zadržali smo kvalitetu igre. Svi danas vide što Willian i Fernardinho rade u Engleskoj, a ovaj klub ih je stvorio”. Desni branič koji posebno je bio dobar s Bazilcom prije odlaska u Manchester City.

Preživio rat

“Bio je zamjenik kapetana i njegov je zadatak bio kontrolirati brazilske nogometaše i pomagati im”, dodaje hrvatski reprezentativac.

Jedan od razloga zašto nije napustio klub kada je počeo rat krije se i u bliskom odnosu s vlasnikom. Srna je Ahmetovu pomogao u preobrazbi kluba u jednog od najmoćnijih u istočnoj Europi.

“Već sam preživio jedan rat u mojoj Hrvatskoj. Šahtar je moj dom i nakon toliko godina nisam jednostavno mogao otići i napustiti ih u ovakvoj situaciji. Nisam takva osoba. Imao sam ponude od velikana poput Chelseaja, Bayerna i Borussije Dortmund, ali da sam npr. otišao u Chelsae morao bih sve početi iz početka i to mi nije imalo smisla”, ispričao je Srna.

Klupski rekorder

“Donjeck je bio bio prekrasan grad s brojnim restoranima, parkovima i dobrim školama. Bio je grad budućnosti. Kada sam odlazio rekao sam da ću, ako se vratimo, kleknuti i poljubiti jednu ulicu. Sada bih poljubio svaku. Apsolutno svi žele sretan završetak ove priče”, završio je Srna, koji je prije deset dana postao rekorder kluba po broju nastupa.

S 486 utakmica prestigao je klupsku legendu Mihaila Sokolovskog, koji je za klub s istoka Ukrajine igrao prije tri desetljeća.