U prilično uzbudljivom finalu Europske lige Sevilla je razbila Kloppa, a ovo su 6 važnih stvari o tome

Lovren je postao šesti Hrvat koji je igrao finale natjecanja i ostao bez naslova

Sevilla's French forward Kevin Gameiro celebrates after scoring a goal during the UEFA Europa League final football match between Liverpool FC and Sevilla FC at the St Jakob-Park stadium in Basel, on May 18, 2016.  AFP PHOTO / MICHAEL BUHOLZER / AFP PHOTO / MICHAEL BUHOLZER
FOTO: AFP

Jedinstven je pothvat napravila španjolska Sevilla osvojivši Europsku ligu i treću uzastopnu sezonu. S druge strane centra igrališta nalazio se Liverpool, a konačnih 3-1 za sastav iz Primere znači i da je Jürgen Klopp produljio svoj negativan niz vođenja momčadi u završnicama natjecanja.

St. Jakob-Park u Baselu bio je poprište utakmice za naslov u Europskoj ligi u kojoj je prvo poluvrijeme prošlo u dominaciji engleskog kluba koji je i na odmor otišao s uvodnom prednošću nakon pogotka Sturridgea iz 35. minute. Ipak, šok koji su igrači Liverpoola doživjeli već u 16. sekundi nastavka igre nakon što je gol postigao Kevin Gameiro pretvorio se u strmoglav pad koji je rezultirao i konačnim porazom nakon dodatna dva pogotka Cokea.

Ukratko, ovako je izgledalo ono najvažnije:

Utakmica za naslov ponudila je neke zanimljive statističke podatke i situacije koje donosimo u nastavku.

1. Sevilla

Naslov osvojen u srijedu navečer njihov je peti u natjecanju (u posljednjih jedanaest sezona), ali i treći uzastopni. Finale nikada nisu izgubili. Postali su time prva momčad koja je tri uzastopne sezone odlazila do kraja u Europskoj ligi/Kupu Uefe. Jednako tako, njihov trener Unai Emery jedini je koji je isto europsko natjecanja pokorio tri godine u nizu.

Blijedo prvo poluvrijeme zamijenili su sjajnim drugim u kojem je od njihovih ukupno jedanaest udaraca prema vratima suparnika upućeno njih deset.

2. Liverpool

Po prvi im se puta dogodilo da nisu otišli do kraja kada su igrali utakmicu za naslov u ovom natjecanju. Do sada su bili na omjeru od tri pobjede iz jednako toliko ogleda, a njihov aktualni menadžer tražio je način da se pridruži listi na kojoj su Shankly, Paisley, Fagan, Houllier i Benitez. Riječ je o klupskim menadžerima s europskim naslovom.

3. Jürgen Klopp

Nije uspio. Dapače, njegov je niz utakmica u kojima se dijeli trofej poražavajuće loš gleda li se pet takvih posljednjih susreta. U svima je njegova momčad upisala poraz, a one su Europska liga, Liga kup, DFB-Pokal, Liga prvaka i ponovno DFB-Pokal.

4. Dejan Lovren

Mogao je biti junak, u konačnici je označen jednim od krivaca za rasplet. Njegov sjajan udarac glavom iz 40. minute koji je i odsjeo u Sevillinoj mreži (opravdano) je poništen zbog Sturridgeova zaleđa. Poslije toga, posebice nakon brzo primljenog gola momčadi početkom drugog poluvremena počela je silazna putanja njegove igre kojom se uklopio u blijedo izdanje kompletnog sastava u drugih 45 minuta.

Postao je šesti hrvatski nogometaš koji je bio u prilici okruniti se naslovom u ovom natjecanju, a da mu to nije pošlo za rukom. Preostalu petorku čine Nikola Jurčević (Austria Salzburg, 1994.), Damir Mužek (Austria Salzburg, 1994.), Robert Jarni (Juventus, 1995.), Davor Šuker (Arsenal, 2000.) i Nikola Kalinić (Dnjipro, 2015.).

5. Povijesno korištenje tehnologije

U Baselu je ispisana i nogometna povijest. Naime, po prvi puta u europskim utakmicama korištena je tehnologija (GLT – goal line technology) koja je uz pomoć sedam kamera držala nadzor nad crtom gola, odnosno bila tu u slučaju da treba provjeriti spornu situaciju u kojoj je teško za odlučiti treba li ili ne priznati pogodak. Ista će biti korištena 28. ovog mjeseca na San Siru na kojem finale Lige prvaka igraju madridske momčadi Real i Atletico.

6. Navijači

Susret španjolskih i engleskih navijača na neutralnom terenu u Baselu rezultirao je brutalnom tučnjavom pred početak utakmice. Scene su uistinu bile ružne, a osiguranje nedoraslo situaciji koja je, srećom, brzo smirena.

https://www.youtube.com/watch?v=1LQryL6RGnY