U prvoj utakmici na Euru u povijesti, Wales pobijedio Slovačku, a Bale zabio prilično fenomenalan gol

Wales je osvojio svoja prvi tri boda u povijesti Eura

Wales’ forward Gareth Bale celebrates after scoring the first goal during the Euro 2016 group B football match between Wales and Slovakia at the Stade de Bordeaux in Bordeaux on June 11, 2016. / AFP PHOTO / NICOLAS TUCAT
FOTO: AFP

U trećoj utakmici na Euru, prvoj u skupini B, na Nouveau Stade de Bordeauxu sudarila su se dva debitanta na Euru Wales i Slovačka. Wales je osvojio svoja prva tri boda na smotri najboljih reprezentacija ‘Starog kontinenta’ slavivši protiv Slovačke s 2-1.

WALES – SLOVAČKA 2:1

WALES: Ward – Davies, A. Williams (kap.), Chester – N. Taylor, Ramsey, Edwards, Allen, Gunter – Bale, J. Williams

SLOVAČKA: Kozáčik – Pekarík, Škrtel (kap.), Ďurica, Švento – Kucka, Hrošovský, Hamšík – Mak, Ďuriš, Weiss

STRIJELCI: 1-0 Bale (10), 1-1 Duda (61), 2-1 Robson-Kanu (81)

Wales i Slovačka odigrali su debitantsku utakmicu na Euru na stadionu Matmut Atlantique u Bordeauxu i to međusobno. Reprezentacija Walesa na kraju je po prvi puta u svojoj povijesti osjetila kako je to slaviti na Euru. Prvo poluvrijeme ove utakmice prošlo je u dominaciji Walesa. Iako su loptu u nogama više imali Slovaci, sve su to bila jalova dodavanja na sredini travnjaka. Wales je poveo već u 10. minuti preko sjajnog Garetha Balea. Namjestio se igrač Real Madrida na slobodnjak s desne strane i pogodio pokraj živog zida, gotovo po sredini. Neobranjivo.

Povijest se ponavlja

Kozáčik je ostao na krivoj nozi i nije uspio zaustaviti taj pokušaj. Zanimljivo, ali Bale je svoj prvi pogodak za raprezentaciju Walesa zabio 2006. godine isto protiv Slovačke, isto iz slobodnog udarca. Povijest se na Nouveau Stade de Bordeauxu tako ponovila.

Odlično drugo poluvrijeme

Bale je pokazao dijelić svoje magije i ponovno oduševio svijet, a o njegovom sjajnom pogotku još će se dugo pričati. Kako bilo, Slovačka se nije predavala. Doduše, prvo poluvrijeme Slovaci su odigrali loše. Ali nastavak dvoboja donio je drugačiju priču. I Slovačka i Wales drugo poluvrijeme odigrali su puno bolje. Na radost gledatelja u Bordeauxu.

Na 1-1 izjednačio je Ondrej Duda u 61. minuti, samo minutu nakon što ga je slovački izbornik Jan Kozak uveo u igru. Mak je ispremiješao velšku obranu na desnoj strani i dao u sredinu za Dudu koji je postigao gol i bacio Balea i društvo u očaj. Duda je svojim ulaskom oživio igru Slovačke, Jan Kozak napravio je pravi potez ubacivši Duda u igru.

Konačnih 2-1 postavio je Robson-Kanu u 81. minuti za pobjedu Walesa u premijernom nastupu na europskim prvenstvima. Reprezentativac Walesa Ramsey sjurio se u šesnaesterac Slovačke i pokušao proći pokraj obrane Slovaka. Izgubio je loptu, ali je zapravo savršeno asistirao Halu Robsonu-Kanuu koji je pogodio ispod Ďurice za 2-1. Utakmicu pred 40.000 gledatelja na Stade de Bordeaux sudio je Svein Oddvar Moen iz Norveške.


Skupina B – 1. kolo

Wales – Slovačka 2-1

Engleska – Rusija (21.00)

Ljestvica
1. Wales 1 1 0 0 2-1 3
2. Rusija 0 0 0 0 0-0 0
3. Engleska 0 0 0 0 0-0 0
4. Slovačka 1 0 0 1 1-2 0